FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radončić i službeno kandidat za ministra sigurnosti BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 7. studenog 2012.(Hina) - Medijski tajkun i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić i službeno je kandidiran za novog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine nakon što je njegova stranka postigla dogovor o koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP), doznaje se u srijedu u Sarajevu.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, kao predsjednik najjače stranke u dosadašnjoj i budućoj vladajućoj koaliciji, tijekom dana uputio je prijedlog predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi da za ministra sigurnosti imenuje upravo Radončića, dok je kandidat za novog ministra obrane BiH Zekerijah Osmić, član vodstva SDP-a, priopćeno je iz središnjice SDP-a u Sarajevu.

Za zamjenicu ministra financija Lagumdžija je Bevandi predložio Editu Đapo iz Radončićeva SBB-a.

Mjesta ministra sigurnosti i obrane te doministra financija ostala su upražnjena kada što je Dom naroda parlamenta BiH, nakon raskida koalicije SDP-a i Stranke demokratske akcije (SDA) 22. listopada, potvrdio odluku o smjeni Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića koje je na te dužnosti imenovala SDA.

Lagumdžija se u pismu kojega je uputio Bevandi pozvao na zaključak Doma naroda donesen nakon smjene dužnosnika iz reda SDA da se što prije pokrene postupak imenovanja novih ministara odnosno doministra.

Prema zakonu o Vijeću ministara BiH, ovlašteni predlagatelj za imenovanje ministara je predsjedatelj tog tijela Bevanda.

On bi svoj prijedlog trebao uputiti na potvrdu Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Naredna sjednica tog doma zakazana je za 22. studenog, a dva dana ranije trebali bi se sastati čelnici šest političkih stranaka koje bi trebale činiti novi vladajuću većinu.

Uz SDP i SBB vlast bi trebali činiti i HDZ BiH, HDZ 1990, Srpska demokratska stranka (SDS) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kandidiranje Fahrudina Radončića, vlasnika medijske kuće "Avaz", za ministra sigurnosti nagoviješteno je još u lipnju, no iz njegova SBB-a u međuvremenu su se čule i glasine kako on razmišlja o mjestu ministra energetike i industrije u vladi Federacije BiH.

Dio lokalnih medija u BiH nesklonih Radončiću optužuje ga za bliske veze s kriminalnim krugovima pa tako i s Naserom Keljmendijem, vođom jedne od najzloglasnijih organiziranih kriminalnih skupina na Balkanu, umiješane u brojna ubojstva i trgovinu drogom.

Veliki broj Keljmendijevih suradnika uhićen je u policijskoj akciji "Lutka", provedenoj tijekom listopada, no on je uspio pobjeći i ne zna se gdje se sada nalazi.

Nekoliko dana prije policijske akcije protiv Keljmednijeve skupine "Dnevni avaz" je objavio kako bi moglo uslijediti njegovo uhićenje.

Bivši ministar sigurnosti Sadik Ahmetović javno je kazao kako je to bilo izravno upozorenje Keljmendiju, koji je zbog toga i uspio pobjeći od pravde.

Sam Radončić odlučno je odbacio optužbe o vezama s kriminalcima te je istaknuo kako će njegova najvažnija zadaća kao ministra sigurnosti biti borba protiv "bošnjačke državne mafije", u koju je ubrojio i aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙