FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Prve kritike dogovora Lagumdžija-Dodik

Autor: rmav
SARAJEVO, 1. studenoga 2012.(Hina) - Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i oporbene političke stranke u četvrtak su oštro kritizirale dijelove dogovora o programskoj suradnji Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) do 2014. godine kojima se predviđa smanjenje ovlasti Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) i njihovo prepuštanje parlamentima na različitim razinama vlasti.

Predsjednici SDP-a Zlatko Lagumdžija i SNSD-a Milorad Dodik su na sastanku održanom u srijedu dogovorili da predlože izmjene zakona o VSTV-u po kojima bi imenovanje tužitelja ubuduće provodili parlamenti, a ne to tijelo koje djeluje neovisno o bilo kojoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

U prvim komentarima prevladava ocjena kako političke stranke ponovo pokušavaju preuzeti nadzor nad pravosuđem, za sada tako što će kontrolirati postupak imenovanja tužitelja.

Lagumdžija je u srijedu izjavio kako su se pri definiranju tog prijedloga rukovodili modelom koji je primijenjen u Hrvatskoj.

Ovaj prijedlog bi bi primjerice u praksi značio kako bi se entitetskim parlamentima prepustilo odlučivanje o imenovanju tužitelja. "Takvo što je u izravnoj suprotnosti sa sporazumom o VSTV-u kojega su potpisali predstavnici vlada entiteta", upozorio je predsjednik VSTV-a Milorad Novković.

Reagirajući na dogovor Lagumdžija-Dodik u četvrtak je reagiralo veleposlanstvo Norveške, zemlje koja je jedan od najvećih donatora sredstava namijenjenih jačanju neovisnog pravosuđa u BiH. U priopćenju se izražava zabrinutost "najnovijim političkim prijedlozima kojima se potkopavaju ovlasti VSTV-a u svezi s imenovanjem tužitelja". Navodi se kako Norveška financijski podržava rad VSTV-a, jer vjeruje da to tijelo može osigurati izbor sudaca i tužitelja temeljen na stručnosti, a ne na političkoj pripadnosti.

Veleposlanik Švedske Bosse Hedberg koji je u srijedu uručio donaciju VSTV-u od 3,7 milijuna eura također je iskazao potporu neovisnosti tog tijela dodajući kako ono ne smije biti ugroženo političkim utjecajima.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u četvrtak je ocijenio kako se sporazumom SDP-a i SNSD-a o VSTV-u zapravo provodi još jedan korak u slabljenju države BiH jer se time neke ovlasti bez razloga prepuštaju entitetima. "Sve je to put ka daljem slabljenju države", ustvrdio je Tihić.

Članica predsjedništva SDP BiH Lidija Korać je odgovarajući na kritike ustvrdila kako je predloženo rješenje nije bosanskohercegovački specifikum. "Takvo što imamo u susjednoj Hrvatskoj, a mi smo napravili i korak naprijed jer tamo glavnog državnog odvjetnika imenuje Sabor na prijedlog vlade. Mi ovdje zadržavamo VSTV kao posrednika između zakonodavne i izvršne vlasti što je sukladno europskoj pravnoj praksi", kazala je Korać lokalnim medijima.

(Hina) xrmav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙