FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 6. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Europski sud za ljudska prava presudio je da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, a da je Republika Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Republike Srbije, objavljeno je na internetskoj stranici hrvatske vlade. Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u utorak u predmetu troje državljana BiH (Ališić, Sadžak i Šahdanović protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije) koji su pokrenuli postupak tražeći da Europski sud utvrdi odgovornost tuženih država za neisplatu tzv. stare devizne štednje u podružnici Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina. Europski sud je utvrdio odgovornom Republiku Sloveniju za povredu prava na mirno uživanje vlasništva (čl.1.Protokola 1. uz Konvenciju) i prava na učinkovito pravno sredstvo (čl.13. Konvencije) štedišama koje su svoju deviznu štednju položile u podružnice Ljubljanske banke izvan teritorija Republike Slovenije, te Republiku Srbiju za neisplatu devizne štednje položene u Invest banci izvan teritorija Republike Srbije.

ATENA

Deseci tisuća grčkih radnika u utorak su počeli 48-satni štrajk prosvjedujući na taj način protiv novih oštrih vladinih mjera štednje za koje sindikati tvrde da će uništiti siromašne te dovesti do potpunog sloma gospodarstva u državi. Na štrajk su pozvala dva najveća grčka sindikata. Riječ je o trećem štrajku u posljednja dva mjeseca protiv oštrih mjera štednje i reformi koje bi na prijedlog premijera Antonisa Samarasa parlament trebao usvojiti u srijedu kako bi osigurao međunarodnu pomoć. Agencije javljaju da je promet u kolapsu diljem zemlje, a škole, banke i lokalni vladini uredi zatvoreni su. U bolnicama su organizirana dežurstva. Većina letova u zračnim lukama je otkazana, brodovi su u lukama na vezu, a na ulicama nema ni vozača taksija.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Republike Moldavije Iurija Leancu s kojim se suglasio da je europska perspektiva važna za regionalnu stabilnost, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora. "Moldavija i Hrvatska imaju dobre i prijateljske odnose, a naš interes je proširenje i produbljenje tih odnosa na političkom, gospodarskom i međunarodnom planu", kazao je uvodno predsjednik Sabora. Izrazio je podršku Hrvatske Moldaviji u približavanju Europskoj uniji kao i spremnost da iskustva iz vlastitog pretpristupnog procesa podijeli s prijateljskim zemljama. "Od životne važnosti za Hrvatsku su mir i suradnja te nastavak procesa proširenja Europske unije u regiji", istaknuo je predsjednik Sabora. Hrvatska podržava Istočno partnerstvo, dodao je i ukazao na važnost suradnje Hrvatske i Moldavije u okviru regionalnih inicijativa gdje dvije države ostvaruju zajedničke ciljeve i koje otvaraju mogućnost za jaču gospodarsku suradnju. U osvrtu na međuparlamentarnu suradnju pozdravio je osnivanje skupina prijateljstva u oba parlamenta.

LJUBLJANA

Agencija Standard & Poor's (SP) najavila je u utorak mogućnost dodatnog smanjivanja kreditnog rejtinga Slovenije zbog političke neizvjesnosti koja prijeti reformama koje želi provesti slovenska vlada. Razlog su najavljeni referendumi kojima bi oporba željela dovesti u pitanje već prihvaćene zakone kojima se želi sanirati slovenske banke i ujediniti upravljanje državnom imovinom putem jedinstvenog holdinga. Kako je S&P navela u utorak u svom priopćenju, mogućnost da se referendumima zaustavi primjena zakona o sanaciji banaka i upravljanju državnom imovinom donosi neizvjesnosti koje mogu ugroziti sposobnost sadašnje vlade da razvija i provodi reformsku politiku. To bi pak, kako se dodaje, smanjilo povjerenje investitora u Sloveniju i povećalo troškove njena zaduživanja na financijskom tržištu.

MOSTAR

Vlasti Republike Srpske zatražit će od Hrvatske povrat, a zatim će prodati nekretnine, uglavnom odmarališta u vlasništvu poduzeća iz ovoga bosanskohercegovačkog entiteta prije raspada bivše Jugoslavije, onako kako su napravile vlasti Slovenije posredstvom jedne odvjetničke kuće u Hrvatskoj, izjavio je javni pravobranitelj RS-a Slobodan Radulj. U intervju od utorka za Glas Srpske Radulj je istaknuo kako se vrijednost 63 nekretnine Republike Srpske u Hrvatskoj procjenjuje na više od milijardu konvertibilnih maraka (oko pola milijade eura), što u odvjetničkoj kući iz Šibenika, koja će zastupati RS, smatraju izvedivim čak i da se prodaja ne okonča do ulaska Hrvatske EU.

SOFIJA

Patrijarh Maksim, poglavar Bugarske pravoslavne crkve tijekom posljednjih 40 godina, umro je u 98. godini, izvijestili su u utorak crkveni izvori. "Noćas je u 98. godini poglavar Bugarske pravoslavne crkve, Njegova svetost Maksim, patrijarh bugarski i mitropolit sofijski, otišao Bogu", stoji u priopćenju. Posljednjih nekoliko tjedana patrijarh je bio hospitaliziran zbog opće slabosti. Maksim je još od 1971. bio patrijarh bugarske 1100 godina stare pravoslavne crkve, koja je uspjela preživjeti stoljeća turske dominacije i desetljeća komunizma. Sveti sinod kojega čini 13 pravoslavnih svećenika sastat će se kako bi se dogovorili o Maksimovu pogrebu te izabrali privremenog patrijarha, dok Crkveno vijeće u iduća četiri mjeseca ne izabere njegova nasljednika.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je u utorak ministra obrane Anatolija Serdjukova i na njegovu dužnost je imenovao Sergeja Šojgua, javljaju ruski mediji. "Donio sam odluku o smjeni ministra obrane Serdjukova uzevši u obzir situaciju koja se pojavila vezano za ministarstvo pravosuđa, kako bi se stvorili potrebni uvjeti za neovisnu istragu svih pitanja", rekao je Putin. Ministarstvo obrane nedavno se našlo u skandalu oko navodne pronevjere državne imovine vrijedne oko 100 milijuna američkih dolara u tvrtki Oboronservis, koja je pod kontrolom ruskog ministarstva odbrane.

ZAGREB

Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Daniel Mondekar sastao se u utorak s načelnikom Odjela za Hrvatsku i Makedoniju Uprave za proširenje Europske komisije Dirkom Langeom, te ga izvijestio o trenutnom djelokrugu rada Odbora te o pripremama za nove okolnosti rada Odbora i Hrvatskog sabora, kada Hrvatske postane punopravnom članicom Europske unije, priopćeno je u utorak iz Hrvatskog sabora. U pogledu posljednjeg Sveubuhvatnog izvješća o spremnosti Hrvatske za ulazak u Europsku uniju, Mondekar je istaknuo kako ga je Hrvatski sabor shvatio vrlo ozbiljno, održavši među ostalim i niz tematskih sjednica različitih saborskih odbora, te kako je Hrvatska spremna ispuniti glavninu otvorenih pitanja do kraja kalendarske godine, a ostatak do početka proljeća iduće godine. Cilj je Hrvatskog sabora, dodao je Mondekar, nadalje pojačati usključenost nevladinog sektora i vanjskih stručnjaka u rad Sabora kako bi šira javnost što je više moguće bila uključena i informirana o svim aspektima hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙