FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Produbljen pad industrijske aktivnosti u eurozoni u listopadu

Autor: vmom
LONDON, 6. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Pad industrijske aktivnosti u 17-članoj eurozoni u listopadu je dodatno produbljen, uz pad odgovarajućeg pokazatelja na najnižu razinu od lipnja 2009. godine, pokazalo je konačno izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.

Sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI), koji izrađuje ta londonska tvrtka za prikupljanje i obradu podataka, u listopadu je smanjen na 45,7 bodova, sa 46,1 boda u rujnu, pokazuju u utorak konačni podaci.

Time je blago revidirana naniže prva procjena od 45,8 bodova objavljena prije dva tjedna, a u području pada aktivnosti, odnosno ispod razine od 50 bodova, indeks PMI nalazi se sad već deveti mjesec zaredom.

Slabosti su se proširile na najveća gospodarstva eurozone, pri čemu je pad aktivnosti i u njemačkom gospodarstvu u listopadu dobio na zamahu.

Ako se PMI ne poboljša u studenom i prosincu, gospodarstvo eurozone lako bi moglo zaroniti u duboku recesiju u četvrtom tromjesečju, a ne u stagnaciju koju su ekonomisti u prosjeku prognozirali još unazad dva tjedna.

"Ozračje među poslovnim čelnicima i dalje snažno pritišću strahovanja od dvostrukog učinka slabe domaće potražnje i usporenog globalnog gospodarstva", kazao je viši ekonomist u Markitu Rob Dobson.

"Naznake ubrzanog pada aktivnosti u njemačkom gospodarstvu prilično su razočaravajuće, s obzirom na važnu ulogu koju bi snažna izvedba njemačkog gospodarstva mogla imati u poticanju rasta u drugim gospodarstvima u eurozoni", dodao je.

Izuzetak je bila tek Irska, jedina zemlja čiji je PMI iznad 50 bodova. PMI za irski uslužni sektor u listopadu je poskočio na čak 56,1 bod, s 53,9 bodova u prethodnom mjesecu.

"Irska je bila jedina svijetla točka u listopadu, uz poboljšanu gospodarsku aktivnost uslijed kontinuiranog nastojanja da nadoknadi izgubljeno", kazao je Markitov ekonomist Dobson.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙