FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aktivisti Europske zelene stranke u Zagrebu

Autor: mbuj
ZAGREB, 2. studenog 2012. (Hina) - Predstavnici Europskih zelene stranke (EGP) doputovali su danas vlakom iz Muenchena u Zagreb u sklopu akcije "Green Athens Express" kojom promoviraju željeznički promet i javni prijevoz.

Grupa aktivista krenula je na putovanje vlakom iz Bruxellesa do Atene na jesenski skup Europske zelene stranke koji će se održati od 9. do 11. studenoga. Na zagrebačkom željezničkom kolodvoru dočekali su ih predstavnici Zelene liste, pridružene članice Europske zelene stranke.

Tijekom akcije "Green Athens Express" aktivisti će na sedmodnevnom putovanju svaki dan provesti u nekom od gradova na ruti od Bruxellesa do Atene.

Supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth novinarima je izjavila kako putovanje vlakom predstavnika EPG-a ima posebno značenje jer na taj način upoznaju zemlje i ljude, kao i lokalne predstavnike 'zelenih', te promoviraju javni prijevoz i željeznički promet kao najodrživiji, najekološkiji način putovanja.

Tijekom dana predstavnici EGP-a upoznat će cijeli Zagreb, vozeći se tramvajem.

U sklopu promocije željezničkog prometa kao najodrživijeg načina putovanja, Zelena lista danas se priopćenjem usprotivila privatizaciji HŽ-a jer smatra da je to "siguran put u potpunu propast i marginalizaciju željezničkog transporta u Hrvatskoj".

"Smatramo da je u proteklih 10-tak godina željeznica namjerno zanemarivana od nadležnog ministarstva na račun razvoja automobilskog transporta, kako bi se opravdala intenzivna gradnja autocesta. Dok se moglo, građevinski lobi je u tome profitirao, a kad se 'developerski balon' rasprsnuo, ostavio je za sobom sektor u gubicima i rasulu. Danas u potpunoj besparici Vlada započinje rasprodaju autocesta, a za razvoj željeznice naravno, opet nema novaca", navodi Zelena lista.

Napominje kako bi, prema Vladinom prijedlogu privatizacije HŽ-a, u hrvatskom vlasništvu trebala ostati samo HŽ-Infrastruktura, odnosno "stare, istrošene i godinama neodržavane pruge i željezničke stanice", dok bi se prodali HŽ-putnički prijevoz, HŽ-Cargo i HŽ-Vuča vlakova. Zelena lista protivi se toj prodaji jer, kako navode, radi se o rasprodaji "obiteljskog srebra" radi trenutnog krpanja državnog proračuna.

"Ako se proda biznis prijevoza putnika i tereta iz čega će se onda financirati modernizacija i održavanje željezničke infrastrukture? Zar će strane kompanije plaćati HŽ-u cijenu za uslugu korištenja pruga koje ne osiguravaju dovoljnu brzinu i sigurnost njihovim vlakovima?", pita Zelena lista naglašavajući da je željeznica danas u razvijenim zemljama Europe "razvijena i snažna djelatnost jer je to ujedno i najodrživiji i najisplativiji oblik prijevoza kopnom".

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙