FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS, HSLS i Zelena lista za odvojeno prikupljanje otpada

Autor: mbuj
ZAGREB, 23. listopada 2012. (Hina) - Sudionici okruglog stola o mogućim rješenjima gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu koji su danas organizirali HSS, HSLS i Zelena lista istaknuli su kako je potrebno uspostaviti odvojeno prikupljanje korisnih komponenti komunalnog otpada na mjestu njegova nastanka, odnosno u kućanstvima.

Osim uspostave odvojenog prikupljanja korisnih komponenti otpada, sudionici su se založili i za uspostavu naplate prikupljanja otpada prema njegovoj količini, a ne prema veličini stana.

Naknada za odvoz trebala bi se plaćati samo za mješoviti otpad, dok bi odvojeni korisni otpad trebao biti odvožen bez naknade, smatraju.

Potencijalne lokacije i tehnologije obrade preostalog otpada (termička obrada ili mehaničko-biološko obrada) predložiti će struka što će građani imati priliku potvrditi ili odbaciti na referendumu, istaknuto je.

Na nužnost odvojenog prikupljanja otpada ukazao je kandidat HSLS-HSS-Zelene liste za gradonačelnika Zagreba Vladimir Ferdelji. Taj sustav, ističe, potrebno je implementirati što je moguće prije, pazeći na ekonomski interes za kućanstva.

Mirko Budiša iz HSLS-a rekao je da se u Zagrebu 94 posto od ukupne količine komunalnog otpada odlaže na odlagalište Prudinec-Jakuševec, a samo se šest posto otpada oporabljuje dok se u zemljama Europske unije oporabljuje 62 posto, a na odlagalište se odlaže 38 posto otpada.

Miroslav Rožić iz HSS-a ustvrdio je kako se odnos prošlih i postojećih garnitura vlasti prema problemu gospodarenja otpadom u Zagrebu može svesti na rečenicu - "Guranje smeća pod tepih".

Rješavanje problema otpada zahtjeva znatna financijska sredstva i znatne organizacijske sposobnosti, a toga je u proteklih 20 godina u gradu Zagrebu nedostajalo jer je problem rješavanja otpada bio tema na kojoj se nije moglo dobiti izbore, rekao je.

Postavljala se lažna dvojba vezana uz odabir tehnologije zbrinjavanja otpada, a sve sa ciljem da se ništa ne dogodi, ustvrdio je i ocijenio kako bi izgradnja spalionice tzv. miješanog otpada, koji nije odvojeno prikupljen, bila "tvornica otrova".

Željko Crnojević iz HSS-a rekao je da podatci Agencije za zaštitu okoliša pokazuju da je u Hrvatskoj u 2010. proizvedeno 1.629.915 tona komunalnog otpada, što je 367 kilograma po stanovniku. U Zagrebu je proizvedeno najviše komunalnog otpada - 19,3 posto ili oko 310.580 tona što je 398 kilograma po stanovniku. Na odlagalištu Prudinec-Jakuševec u 2010. odloženo je 399.011 tona otpada, a od toga je 199.941 tona odloženo miješanog komunalnog otpada, naveo je.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙