FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka istraga o mogućoj manipulaciji liborom proširena na još devet banaka

Autor: vmom
ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Američki državni tužitelji proširili su istragu o mogućoj manipulaciji liborom na još devet banaka iz redova najvećih zajmodavaca u svijetu, pa je njome sada obuhvaćeno njih ukupno šesnaest, piše u petak londonski dnevnik Financial Times.

Kako se doznaje od osobe bliske tome slučaju, državni tužitelji američkih saveznih država New York i Connecticut Eric Schneiderman i George Jepsen uputili su obvezujuće naloge o dostavi dokumentacije na adrese devet banaka, uključujući Bank of America, Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ, Credit Suisse, Lloyds Banking Group, Rabobank, Royal Bank of Canada, Societe Generale, Norinchukin Bank i West LB, u sklopu istrage kojom se želi utvrditi jesu li te banke sudjelovale u skandalu oko namještanja Libora, referentne kamatne stope u međubankarskim pozajmicama.

Navedene banke odbile su to komentirati, nisu bile dostupne za komentar, ili nisu odgovorile na zahtjev za komentar. Nekoliko banaka izvijestilo je ulagače o istrazi u tome slučaju, uz napomenu da surađuju u istragama.

Time su se pridružile skupini od sedam banaka koje su se već našle pod povećalom američkog državnog tužiteljstva. Riječ je o Deutsche Banku, Citigroupu, JPMorgan Chaseu, Royal Bank of Scotlandu, Barclaysu, HSBC-u i UBS-u.

Prvi su istražni zahtjevi za dostavljanjem dokumentacije i evidencije komunikacije poslani ovoga ljeta. Američko državno tužiteljstvo želi utvrditi jesu li dotične banke sudjelovale u tajnom namještanju Libora i time oštetile zajmoprimce i ulagače.

LIBOR (engl. London Interbank Offered Rate) je londonska međubankovna ponudbena kamatna stopa, promjenjiva kamatna stopa koja se obračunava na međusobne kredite banaka koje posluju na londonskom tržištu kapitala.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙