FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: gple
ZAGREB, 17. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

LONDON - Međunarodna agencija za rejtinge Moody's potvrdila je kreditni rejting Španjolske 'Baa3', što je tek jedan stupanj iznad statusa 'bezvrijedno', uz negativnu prognozu. "Sveukupno gledano, Moody's drži da će kombinacija potpore eurozone i Europske središnje banke (ECB), uz napore koje poduzima španjolska vlada, omogućiti Madridu da zadrži pristup tržištima kapitala uz razumne troškove zaduživanja", stoji u jučerašnjem priopćenju Moody'sa. Zadržan rejting omogućit će Španjolskoj kratak predah u rješavanju teških gospodarskih problema, no negativna prognoza znači da prijetnja daljnjeg sniženja rejtinga nije uklonjena ako se uvjeti pogoršaju.

TOKIO - Japanski premijer zatražit će danas od svojih ministara da u svoje planove uračunaju i poticaje za gospodarstvo u vrijednosti do 1.000 milijardi jena (12,7 milijardi dolara). Yoshihiko Noda sazvat će izvanrednu sjednicu vlade na kojoj će zatražiti poticaje, objavile su dnevne novine Yomiuri Shimbun. Novac će se vjerojatno iskoristiti za poticaje kompanijama u energetskom i sektorima povezanim za zaštitom okoliša, te za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo i za obnovu područja pogođenih prošlogodišnjim tsunamijem, navodi se u izvješću.

PARIZ - Svjetski rudarski div Rio Tinto namjerava srezati troškove i radna mjesta u Europi za 30 posto do kraja iduće godine, kazala je sindikalna dužnosnica nakon sastanka s upravom. "Rekli su nam da moramo srezati troškove za 30 posto. Najava će sigurno zabrinuti radnike", istaknula je Veronique Roche, predstavnica sindikata CFR-CGC i tajnica europskog radničkog vijeća Rio Tinto France. Prošle je godine britansko-australska rudarska kompanija u Europi ukinula 220 radnih mjesta. Rio Tinto u Europi zapošljava gotovo 2.700 radnika, navodi Roche.

Kompanija je izvijestila o 22-postotnom padu dobiti u prvoj polovini godine, na 5,9 milijardi dolara, zbog pada cijena sirovina. U Europi bez Velike Britanije prihodi su im se smanjili 15 posto.

BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada odustaje od planiranog smanjenja bankovnog poreza u idućoj godini a primijenit će i nove fiskalne mjere kako bi ostvarila zacrtane proračunske ciljeve, kazao je u srijedu ministar gospodarstva Gyorgy Matolcsy. Vlada tako neće prepoloviti bankovni porez u idućoj godini kao što je planirano a porez na financijske transakcije sada planira u visini 0,2 posto, umjesto dosada zacrtanih 0,1 posto, najavio je ministar gospodarstva na konferenciji za novinstvo. Vlada je odlučila poduzeti dodatne mjere u iznosu 367 milijardi forinti (1,32 milijarde eura) kako bi dodatno osigurala osvarenje planiranog deficita od 2,7 posto BDP-a, ističe Matolcsy.

MANNHEIM/ZAGREB - Povjerenje ulagača u Švicarskoj u listopadu je ojačalo zbog blago poboljšanih očekivanja za švicarsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci, priopćeno je iz njemačkog ekonomskog instituta ZEW. Indeks gospodarske klime, koji institut ZEW izrađuje u suradnji sa švicarskom bankom Credit Suisse, uvećan je u listopadu za šest bodova, na minus 28,9 bodova. Od ovogodišnjeg lipnja indeks je porastao za ukupno 14,5 bodova, a odražava očekivanja stručnjaka za financijska tržišta glede gospodarskih kretanja u Švicarskoj u idućih šest mjeseci. Ocjene trenutačnog stanja u gospodarstvu u listopadu su dodatno pogoršane, pri čemu je odgovarajući indeks smanjen za devet bodova, na minus 4,4 boda. Riječ je prvom padu toga indeksa u negativno područje od ožujka ove godine.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Desezonirane graditeljske aktivnosti u eurozoni u kolovozu su uvećane za 0,7 posto u odnosu na mjesec ranije, dok je njihov rast na razini 27-člane Europske unije iznosio 0,2 posto, objavio je europski ured za statistiku Eurostat u prvim procjenama. Time je rast graditeljskih aktivnosti u 17-članoj eurozoni ubrzao na mjesečnoj razini, s obzirom da su u srpnju prema mjesecu ranije graditeljske aktivnosti uvećane svega 0,1 posto. Tempo rasta u EU ostao je pak gotovo nepromijenjen, budući da je u srpnju rast u sektoru graditeljstva EU-a iznosio također 0,1 posto, pokazuju podaci statističkog ureda EU-a. Na godišnjoj razini, u usporedbi s lanjskim kolovozom, graditeljska aktivnost smanjena je pak u obje zone. U eurozoni je pala za 5,5 posto a u EU za 6,8 posto.

LONDON - Britanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja produljio je istragu o ograničavanju konkurencije u sektoru revizorskih usluga. Povjerenstvo za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenulo je istragu prije gotovo godinu dana, a prve rezultate trebalo je objaviti idući mjesec. Sada je taj rok pomaknut na siječanj iduće godine a konačni rezultati očekuju se u kolovozu. Glasnogovornica povjerenstva nije objasnila razlog za tu odgodu, istaknuvši da se rokovi istraga često mijenjaju. Pod istragom su četiri velike tvrtke - KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers i Ernst&Young - zbog sumnje da ograničavaju konkurenciju na britanskom tržištu revizorskih usluga. Njihovi su korisnici 350 najvećih kompanija čije su dionice izlistane u burzovnim kotacijama.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice ojačale su Nakon što je agencija Moody's potvrdila važeći kreditni rejting Španjolske, što je poduprlo očekivanja da se dužnička kriza u eurozoni može obuzdati. Londonski FTSE porastao je 0,5 posto na 5.899 bodova, frankfurtski DAX za 0,1 posto na 7.384 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,3 posto i iznosio je 3.510 bodova. Iako se još uvijek ne zna kada će Španjolska zatražiti pomoć, trgovci i ulagači ističu da se raspoloženje vezano za dužničku krizu eurozone poboljšava. "Budući da je pozornost gotovo u potpunosti usmjerena na problematično područje Europe, ako zaista dobijemo signal o svjetlu na kraju tunela, možda nas čeka bolje raspoloženje na tržištima", rekao je Richard Robinson iz britanske tvrtke Ashburton. Španjolski IBEX porastao je 1,5 posto a među dobitnicima isticale su se banke Santander i BBVA.

PARIZ - Francuska banka Credit Agricole priopćila je da je potpisala ugovor o prodaji kompletnog dioničkog kapitala grčke podružnice Emporiki banci Alpha Bank za simboličan iznos od jednog eura. Procjenjuje se da će ta transakcija smanjiti neto dobit grupe Credit Agricole u trećem tromjesečju za oko dvije milijarde eura. Transakciju je jučer odobrio upravni odbor banke a Credit Agricole i Alpha Bank namjeravaju je zaključiti do 31. prosinca. Ulaganje Credit Agricola u zaduženu Grčku postalo je problematično nakon što su zajmovi banke Emporiki premašili depozite a Grčku i dalje pritišću financijske nevolje, uz prijetnju izlaska iz eurozone. Uvjete transakcije već su odobrili upravni odbor banke Alpha i grčki fond za financijsku stabilnost.

LONDON - Cijene sirove nafte pale su na međunarodnim tržištima budući da su dugotrajna zabrinutost zbog stanja u svjetskom gospodarstvu i obilna ponuda u SAD-u zasjenili olakšanje zbog Moody'sova potvrđivanja važećeg kreditnog rejtinga Španjolske. Cijena barela sirove nafte pala je u Londonu 33 centa, na 113,67 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 92,18 dolara. "Nastavlja se borba između negativnog utjecaja usporavanja globalnog gospodarstva i mogućeg pozitivnog utjecaja za gospodarstvo koji bi u predstojećem razdoblju mogli generirati programi poticaja u zemljama širom svijeta. Istodobno je geopolitika i dalje važan faktor za tržišne sudionike", tumači Dominick Chirichella iz njujorškog Energy Management Institutea.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima američkih kompanija. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,9 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,8 posto, dosegnuvši najvišu razinu u pet i pol mjeseci.

NEW YORK - Cijene dionica na Wall Streetu porasle su jučer drugi dan zaredom, jer su bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Johnson & Johnsona i drugih velikih kompanija potaknuli nadu da tekuća sezona objave kvartalnih izvješća kompanija možda i neće biti tako loša kao što se procjenjivalo. Dow Jones indeks ojačao je 0,95 posto, na 13.551 bod, dok je S&P 500 porastao 1,03 posto, na 1.454 boda, a Nasdaq indeks 1,21 posto, na 3.191 bod.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙