FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LUXEMBOURG - Godišnja inflacija u eurozoni u rujnu je iznosila 2,7 posto, procijenio je u petak u preliminarnom izvješću europski statistički ured, čime se dodatno udaljila od ciljane razine koju je odredila Europska središnja banka. U lipnju godišnja je inflacija iznosila 2,6 posto. Analitičari koje je anketirao Dow Jones Newswires očekivali su njezino klizanje na 2,4 posto. Time se godišnja stopa inflacije u 17-članoj eurozoni već od prosinca 2010. drži iznad razine "od gotovo dva posto" koju za srednjoročno razdoblje ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB). Eurostat je prvi puta objavio i procjene za pojedine skupine proizvoda. Tako procjenjuju da je najveću potporu godišnjoj inflaciji u rujnu pružio rast cijena energije, za 9,2 posto, nakon 8,9-postotnog rasta u kolovozu. Cijene alkoholnih pića, duhanskih proizvoda i hrane porasle su 2,9 posto, nešto manje nego u kolovozu kada su skočile 3,0 posto, izračunali su u Eurostatu. Cijene usluga bile su 2,0 posto veće, a cijene neenergetskih industrijskih proizvoda 0,8 posto, procjenjuje Eurostat.

LONDON - Britanski regulator za sektor financijskih usluga u petak je preporučio drastičnu izmjenu, ali ne i ukidanje sustava utvrđivanja libora, ključne međubankarske kamatne stope. Agencija za nadzor financijskih usluga (FSA) svoje je preporuke reformi u 10 točaka iznijela u sklopu budno iščekivanog neovisnog izvješća izrađenog na zahtjev britanskog ministra financija Georgea Osbornea. Povod je bio skandal zbog manipulacija tom ključnom kamatnom stopom u kojem je sudjelovao niz vodećih svjetskih banaka, uključujući britanski Barclays. Libor je kratica za London Interbank Offered Rate, londonsku međubankovnu ponudbenu kamatnu stopu, promjenjivu kamatnu stopu koja se obračunava na međusobne kredite banaka koje posluju na londonskom tržištu kapitala. Riječ je o ključnoj referentnoj stopi za utvrđivanje kamatnih stopa diljem svijeta. U izvješću britanskog regulatora, objavljenom u petak, prednost se daje reformi sustava, uz ocjenu kako postoje valjani razlozi da se sustav drastično izmijeni, a ne odbaci. U izvješću FSA navodi se još da bi ubuduće kamatne stope morale biti povezane sa značajnim tržišnim i podacima o transakcijama kako bi se omogućila njihova verifikacija.

MADRID - Španjolska vlada odlučila je zaoštriti mjere štednje u proračunu za iduću godinu, kojih će ipak biti pošteđeni umirovljenici. Proračun predviđa mjere štednje i povećanja poreza u visini 39 milijardi eura kako bi se proračunski manjak srezao usprkos recesiji, visokoj stopi nezaposlenosti od gotovo 25 posto i sve višim iznosima duga koji u narednom razdoblju dospijevaju na naplatu. Fokus je na rezanju potrošnje, istaknuli su u vladi. Tako se potrošnja ministarstava smanjuje za 8,9 posto, plaće u javnom sektoru bit će zamrznute treću godinu zaredom, a regije moraju pronaći uštede u visini sedam milijardi eura. Pošteđeni su samo umirovljenici, kojima je najavljen rast mirovina za jedan posto. Sredstva za povećanje bit će namaknuta iz rezervi koje iznose tri milijarde eura. Velika stavka u proračunu za iduću godinu bit će trošak servisiranja javnog duga, uz prognozirani rast isplata na ime kamata za 33,8 posto, na 38,6 milijardi eura. Vlada povećava PDV i poreze na plaće a najavljuje i oporezivanje dobitaka na lotu koji premašuju 2.500 eura po stopi od 20 posto, veće poreze na bogatstvo i srezane korporativne porezne olakšice za deprecijaciju.

BERLIN - Promet u njemačkoj maloprodaji oporavio se u kolovozu, nakon umjerenog pada u prethodnom mjesecu, potpirivši očekivanja da bi osobna potrošnja, jedan od ključnih pokretača rasta, mogla pomoći najvećem europskom gospodarstvu da uspješno prebrodi krizu u ostatku eurozone. Promet u maloprodaji porastao je u kolovozu 0,3 posto u odnosu na mjesec ranije kada se uzmu u obzor sezonske i kalendarske uvjetovani faktori, izvijestio je statistički ured Destatis u petak. Na godišnjoj razini promet u maloprodaji pao je za 0,8 posto, nakon što je u srpnju zabilježio 1,6-postotni pad. Očekivalo se smanjenje po stopi od 0,9 posto. Statistički ured priopćio je da je prodaja na malo hrane, pića i duhanskih proizvoda porasla u kolovozu 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je prodaja neprehrambenih proizvoda pala 0,4 posto.

PARIZ - Potrošnja francuskih kućanstava pala je u kolovozu više od očekivanog, pokazuju podaci koje je u petak objavio statistički ured INSEE. Potrošnja je u kolovozu pala 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porasla 0,4 posto. Ekonomisti su za kolovoz očekivali blaži pad, od 0,3 posto. U srpnju je obujam potrošnje porastao zahvaljujući 3,7 posto većoj kupovini tekstilnih i kožnih artikala. U kolovozu se potrošnja na te artikle smanjila 2,2 posto, što u INSEE-u pripisuju kasnijem početku uobičajenih službenih ljetnih rasrodaja. Smanjena ukupna potrošnja kućanstava u kolovozu uglavnom je rezultat smanjene potrošnje na naftne derivate i trajna potrošačka dobra, za 1,8 odnosno dva posto. Na godišnjoj razini potrošnja se u kolovozu smanjila za 0,5 posto. Ekonomisti su očekivali njezin 0,7-postotni pad.

BRUXELLES - Europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger pozdravio je u petak potpisivanje načelnog sporazuma o izgradnji transjadranskog plinovoda između Italije, Grčke i Albanije, koji bi povezao sjeveroistok Grčke s jugom Italije preko Albanije. Taj sporazum predstavlja "još jednu važnu etapu prema našem cilju o dobivanju plina izravno iz kaspijske regije", rekao je Oettinger u priopćenju. Albanija, Italija i Grčka potpisale su u četvrtak u New Yorku, na marginama Opće skupštine UN-a, sporazum o izgradnji plinovoda kojim bi se trima zemljama trebao dopremati plin iz Kaspijskog jezera u Azerbajdžanu. Taj je plinovod jedan od ključnih projekata za jačanje neovisnosti Europe o ruskom plinu, a trebao bi prolaziti u blizini grčko-turske granice preko sjevera Grčke, potom kroz Albaniju, ispod Jadranskog mora do juga Italije. Konkurent je projektu zapadnog Nabucca koji predviđa prijenos azerskog plina preko Turske, kroz Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku, do plinskog skladišta u Baumgartenu u Austriji. Izbor između dva projekta očekuje se 2013.

BRUXELLES - Države članice EU-a nisu postigle dogovor o komercijalizaciji jedne sorte genetski modificiranog kukuruza, prepustivši Europskoj komisiji da donese odluku i vjerojatno ju odobri, doznaje se iz diplomatskih izvora. Na sastanku stručnog odbora, "sve države članice zadržale su svoja stajališta nepromijenjenima" u odnosu na prvo razmatranje zahtjeva 10. rujna i nije bilo većine ni za niti protiv komercijalizacije kukuruza MIR 162 grupe Syngenta, rekao je jedan europski diplomat. Polemika koju je izazvala objava istraživanja francuskog profesora Gilesa Erica Seralinija o posljedicama hranjenja štakora genetski modificiranim kukuruzom NK 603 "nije promijenila stajalište niti jednih niti drugih", rekao je drugi izvor. Za odobrenje kukuruza MIR 162 glasovalo je 13 država, među kojima Velika Britanija, Španjolska i Nizozemska. Deset drugih, među kojima Poljska i Austrija, bilo je protiv, a četiri - Njemačka, Francuska, Italija i Bugarska - bile su suzdržane. Francuska je na sastanku pozvala Komisiju da "izvuče pouke iz analiza NK 603 koje su u tijeku". Profesor Seralini pratio je posljedice hranjenja štakora kukuruzom NK 603 kroz dvije godine. Štakori su u velikom postotku oboljeli od raka. EFSA je objavila da će idući tjedan objaviti prvu analizu tog francuskog istraživanja.

SARAJEVO - Financijska potpora Bosni i Hercegovini od 400 milijuna eura što ju je odobrio Međunarodni monetarni fond (MMF) važna je za stabiliziranje trenutačnog stanja no ozbiljnijih rezultata na tom planu ne može biti bez drastičnih mjera štednje kako bi se osiguralo da raspoloživa sredstva budu usmjerena na poticaj gospodarstvu, upozorio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Upravni odbor MMF-a u četvrtak je odobrio novi stand-by aranžman s BiH a uz 400 milijuna eura iz te novčarske institucije ova je država dobila i mogućnost korištenja 100 milijuna eura koje joj je ranije odobrila Europska komisija a bili su zamrznuti gotovo dvije godine zbog zastoja u provedbi reformi. "Sigurno je da ćemo dobiti prvu tranšu kredita no to je samo 128 milijuna konvertibilnih maraka (65,4 milijuna eura) a od 15. prosinca počinje prvi pregled sa MMF-om. U slučaju neizvršavanja preuzetih obveza aranžman će opet biti suspendiran", podsjetio je Bevanda u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz".

LJUBLJANA - Slovenija bi mogla ostati bez 6,4 milijuna eura sredstava iz europskog fonda za regionalni razvoj odobrenih za trgovačko-sportski centar Stožice u Ljubljani ako se dokažu sumnje u istrazi koja se vodi protiv ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića. "Istragu ćemo pažljivo pratiti, a nakon objave konačnih rezultata prema potrebi i reagirati radi zaštite financijskih interesa Europske unije", prenijela je u petak Slovenska tiskovna agencija STA reakciju iz Bruxellesa na otvaranje istrage protiv Jankovića i njegovih sinova, te s njima povezanih osoba i poduzeća. U središtu je opsežne istrage sumnja o gospodarskoj šteti nanijetoj ljubljanskoj općini, te korupciji prilikom ugovaranja i gradnje ljubljanskog sportskog centra Stožice, vrijednog 390 milijuna eura putem javno-privatnog partnerstva ljubljanske općine i privatne tvrtke Grep. Odobrena sredstva iz europskog fonda za regionalni razvoj za Stožice u iznosu 6,4 milijuna eura ove su godine jedno vrijeme bila blokirana zbog tehničkih razloga. Sada Bruxelles traži nove informacije zbog opsežne policijske istrage u vezi s gradnjom i financiranjem sportskog centra.

LONDON - Najstarija putnička grupacija u svijetu, britanski Thomas Cook objavila je u petak da njezina nastojanja da poboljša poslovne rezultate donose željene plodove i procjenjuje da će ispuniti očekivanja tržišta za poslovnu godinu koja završava u ovom mjesecu. Kompanija se nastoji izvući iz teškog 18-mjesečnog razdoblja, nakon što su joj banke u svibnju odobrile spasonosni kredit. U Thomasu Cooku tvrde da su im se financije u međjuvremenu popravile, a ukazuju i na snažnu potražnju za last-minute aranžmanima za ljetni odmor. Analitičari očekuju da će 171 godinu stara kompanija u poslovnoj godini koja završava 30. rujna ostvariti dobit prije poreza u visini 35 milijuna funti (56,7 milijuna dolara), pokazuje Reutersova anketa.U kompaniji ističu da su na dobrom putu da ostvare očekivanja za to razdoblje, nakon što su u prvoj polovini poslovne godine, koja je završila u svibnju, ostvarili gubitak u visini 328,3 milijuna funti.

LONDON - Cijena sirove nafte u petak je na londonskom tržištu porasla iznad razine od 113 dolara za barel nakon objave planova za gospodarsku reformu u Španjolskoj koja je privremeno ublažila zabrinutost ulagača zbog dužničke krize u eurozoni. Cijena barela sirove nafte porasla je u Londonu 1,23 dolara, na 113,24 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 65 centi višoj cijeni, od 92,5 dolara. Španjolska je najavila krizni proračun za 2013. godinu, temeljen uglavnom na smanjenju potrošnje, što je popravilo raspoloženje ulagača na na azijskim i europskim tržištima i potaknulo rast cijena osnovnih kovina i zlata. Madrid je najavio smanjivanje proračunskog manjka s prošlogodišnjih 8,9 na ovogodišnjih 6,3 posto, te zamrzavanje plaća u javnim službama treću godinu zaredom. Ulagači i trgovci smatraju da su rezovi u Španjolskoj potez u pravom smjeru da su u pitanju bar pripremila da ispuni uvjete Europske središnje banke za kupnju njenih obveznica.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući napretku u rješavanju dužničke krize u Španjolskoj i nadi ulagača u nove poticajne mjere kineskih monetarnih vlasti. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 0,8 posto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na dobitku 0,7 posto.

NEW YORK - Nakon pet dana pada, u četvrtak je na Wall Streetu S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni skok od kada je Fed prije dva tjedna olabavio monetarnu politiku. Dow Jones indeks ojačao je 72 boda, ili 0,54 posto, na 13.485 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,96 posto, na 1.447 bodova, a Nasdaq indeks 1,39 posto, na 3.136 bodova. Cijene su dionica jučer porasle, što se zahvaljuje i 'uljepšavanju portfelja' pred kraj tromjesečja, kada investitori uobičajeno kupuju dionice koje su u ta tri mjeseca najviše porasle, dok prodaju one koje su podbacile. "Tržište je u fazi konsolidacije, no vidljivi su i pokušaji menadžera fondova da se primjereno pozicioniraju za prestali dio godine, pa ulaze u najbolje sektore", kaže Bruce Zaro, strateg u fondu Delta Global Asset Management.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙