FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski regulator preporuča reformu postupka utvrđivanja Libora

Autor: vmom
LONDON, 28. rujna 2012. (Hina/AFP/Reuters) - Britanski regulator za sektor financijskih usluga u petak je preporučio drastičnu izmjenu ali ne i ukidanje sustava utvrđivanja libora, ključne međubankarske kamatne stope.

Agencija za nadzor financijskih usluga (FSA) svoje je preporuke reformi u 10 točaka iznijela u sklopu budno iščekivanog neovisnog izvješća izrađenog na zahtjev britanskog ministra financija Georgea Osbornea. Povod je bio skandal zbog manipulacija tom ključnom kamatnom stopom u kojem je sudjelovao niz vodećih svjetskih banaka, uključujući britanski Barclays.

"Sustav ne funkcionira na primjeren način i potrebna mu je drastična reforma", kazao je čelnik FSA Martin Wheatley.

"Uznemirujuće aktivnosti koje smo razotkrili u manipulacijama liborom ozbiljno su potkopale naše povjerenje i vjeru", dodao je.

Libor je kratica za London Interbank Offered Rate, londonsku međubankovnu ponudbenu kamatnu stopu, promjenjivu kamatnu stopu koja se obračunava na međusobne kredite banaka koje posluju na londonskom tržištu kapitala. Riječ je o ključnoj referentnoj stopi za utvrđivanje kamatnih stopa diljem svijeta.

Postupak utvrđivanja libora snažno utječe na globalna financijska tržišta, ali i na potrošače. Približno 10.000 milijardi dolara zajmova diljem svijeta, uključujuči kamatne stope kod kreditnih kartica, automobilskih zajmova i hipotekarnih zajmova, vezano je za libor.

Budućnost libora dovedena je u pitanje u prvoj polovini godine, kada je investicijska banka Barclays Capital sa sjedištem u Velikoj Britaniji priznala sudjelovanje u manipulacijama liborom i nakon nagodbe s američkim i britanskim regulatorima određena joj je novčana kazna od 453 milijuna dolara,

Zbog mogućeg sudjelovanja u manipulacijama pod istragom su i Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, Citigroup i JPMorgan Chase.

Nakon što je skandal poput bombe odjeknuo diljem svijeta, neki su promatrači sugerirali da se libor naprosto ukine, dok su drugi zagovarali preinake utemeljene na načelima transparentnosti i pouzdanosti.

U izvješću britanskog regulatora, objavljenom u petak, prednost se daje reformi sustava, uz ocjenu kako postoje valjani razlozi da se sustav drastično izmijeni, a ne odbaci.

Među razlozima zbog kojih se od toga sustava ne bi trebalo odustati FSA navodi čitav niz ugovora koji su trenutno vezani za tu kamatnu stopu, a za koje se procjenjuje da predstavljaju 300.000 milijardi dolara u izvedenicama. "Prelazak na novi referentni pokazatelj, ili više njih, nosio bi sa sobom neprihvatljivo visok rizik značajne financijske nestabilnosti", kaže se u izvješću.

Promjene su ipak nužne, zaključuje se. Među preporuka Agencije izdvaja se sugestija Udruženju britanskih bankara (BBA) da odustane od dosadašnje uloge nadzornog tijela za utvrđivanje visine libora na dnevnoj bazi.

"BBA očito nije na odgovarajući način nadzirao postupak utvrđivanja libora i ne bi trebao sudjelovati u procesu upravljanja liborom", kazao je Wheatley.

"Odgovornost treba prebaciti na novog administratora", sugerira čelnik FSA. Ovih su dana iz BBA već poručili da će poduprijeti preporuke Wheatleya, uključujući i uklanjanje BBA iz toga postupka.

U izvješću FSA navodi se još da bi ubuduće kamatne stope morale biti povezane sa značajnim tržišnim i podacima o transakcijama kako bi se omogućila njihova verifikacija.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙