FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I dalje neizvjestan izgled nove vlasti u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. listopada 2012.(Hina) - Stranka demokratske akcije (SDA) objavila je u četvrtak kako odustaje od ponude Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine (SDP) za obnovu ranije koalicije, te kako će samostalno sudjelovati u pregovorima o uspostavi nove vladajuće većine u toj zemlji.

SDA je ponudu, što ju je u srijedu dao njegov predsjednik Sulejman Tihić, povukla nakon što ju je predsjedništvo SDP-a odbacilo najavivši kako će ta stranka nastaviti započeti proces preustroja vlasti u suradnji sa Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

"Budući da je SDP, u svome stilu i vođen isključivo osobnim i stranačkim interesima, odbio prijedlog SDA i još jednom potvrdio da ga ne zanima Bosna i Hercegovina i njezin euroatlanstski put, SDA odustaje od ponude i sudjelovat će u razgovorima o uspostavi nove parlamentarne većine kako bi se što prije deblokirao rad državnih institucija", stoji u priopćenju SDA dostavljenom medijima u Sarajevu.

Potreba za preslagivanjem odnosa među političkim strankama u Bosni i Hercegovini pojavila se nakon provedbe lokalnih izbora, koji su potvrdili veliko jačanje utjecaja HDZ BiH, SDA i Srpske demokratske stranke (SDS) te slabljenje popularnosti SDP-a, SBB-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

U BiH postoji kriza vlasti i na razini države i u Federaciji BiH, jer ni na jednoj od te dvije razine vlasti nema jasno definirane vladajuće većine.

Predsjednik SDA Tihić izjavio je kako bi njegova stranka bila spremna na ponovnu suradnju sa SDP-om u intersu države i građana iako zbog toga nisu jako sretni.

Druga varijanta za SDA je potraga za novim partnerom među bošnjačkim strankama, što bi vjerojatno bila Stranka za BiH (SBiH), a Tihić je u izjavi koju u četvrtak prenosi list "Oslobođenje" pojasnio kako je moguće i da SDA sama koalira s hrvatskim i srpskim strankama pod uvjetom da se postigne dogovor o jasnom programu djelovanja.

Predsjednik SDP-a Zlato Lagumdžija nakon sjednice stranačkog vrha kazao je "Dnevnom avazu" kako je ponuda SDA odbačena jer je procijenjeno da se s tom strankom ne mogu provoditi reforme.

Pojasnio je kako SDP i dalje očekuje da će novu vlast u Federaciji praviti u suradnji s HDZ BiH i HDZ 1990. te sa SBB-om, a na državnoj razini sa SNSD-om i SDS-om.

"Ako pak SDA može sastaviti državnu vladu, mi ćemo nastaviti biti oporba na svim razinama. Za nas nije moguća federalna vlada u kojoj sudjeluju osobe koje su protiv nas na državnoj razini", kazao je Lagumdžija očevidno aludirajući na to da konačna odluka o tome kako će izgledati nove koalicije ovisi o dva HDZ-a.

Lagumdžija je kazao i to kako je nakon lokalnih izbora o svemu razgovarao s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, te da mu je on rekao kako "neće rušiti SDP".

Rasplet događaja i dalje je međutim neizvjestan, jer je predsjednik SNSD-a Dodik u srijedu najavio kako će njegova stranka i SDS nastaviti inzistirati na smjeni Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova, što je zahtjev kojega je spreman poduprijeti i SDA.

U tom je slučaju izgledan odlazak SDP-a s vlasti na državnoj razini a time i jačanje uloge SDA.

Očekuje se kako bi se čelnici ključnih političkih stranaka u BiH mogli sastati idućeg tjedna s ciljem postizanja dogovora o rješavanju krize vlasti.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙