FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fuele: BiH bi morala slijediti primjer Hrvatske

Autor: zkre
MOSTAR, 10. listopada 2012. (Hina) - Povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele ocijenio je da izostanak dogovora političara iz Bosne i Hercegovine o reformama drži tu zemlju udaljenom od Europske unije i pri tome ih je pozvao da slijede primjer Hrvatske.

U autorskom osvrtu objavljenog u tiskanim medijima u BiH, Fuele je naveo da se zastoj u BiH događa u godini velikog napretka zemalja regije pri čemu je istaknuo primjer Hrvatske koja "odlučno napreduje k pristupanju Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine".

"Da bi se politički približila Europskoj uniji i držala korak sa susjedima, upravo Bosna i Hercegovina mora preuzeti glavne korake, počevši tako da program Europske unije proglasi državnim prioritetom i to čvrsto potvrdi djelima. Njihov neuspjeh da postignu dogovor o modalitetima imenovanja članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine je za žaljenje, jer su zapravo građani Bosne i Hercegovine ti koji ispaštaju zbog odgađanja integracije s EU i propuštenih mogućnosti interakcije s ostalim Europljanima", naveo je Fuele u osvrtu.

Podsjetio je kako su u lipnju najvažniji politički predstavnici Bosne i Hercegovine usuglasili Mapu puta k Europskoj uniji, s jasnim rokovima za postizanje dogovora o reformi ustava i drugim važnim pitanjima, što bi omogućilo stupanje na stanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji.

"Alternativa je zabrinjavajuća zbog toga što podrazumijeva sve izraženiju isključenost iz ključnih događanja u Europi, te mogućnost nagomilavanja negativnog utjecaja na svakodnevicu njezinih građana i poslovnih subjekata. Europska unija želi da Bosna i Hercegovina postane njena članica. Putovanje bez viza, povećani trgovinski tokovi, više od 2,8 milijardi eura financijske pomoći Europske unije od 1995. godine te bilateralna pomoć država članica Europske unije su samo neki od primjera našeg angažiranja", pojasnio je europski povjerenik za proširenje.

Ponovio je opredjeljenost institucija Europske unije da pomognu u pristupanju u članstvo opetujući da je ključna odgovornost na političkim liderima iz BiH.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙