FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Čović i Radončić optužuju Budimira za opstrukciju smjene vlasti

Autor: zkre
MOSTAR, 16. listopada 2012. (Hina) - Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić optužili su u utorak predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da opstruira demokratsku smjenu vlasti onemogućujući izbor nove vlade Federacije BiH iz koje bi bili isključeni Stranka demokratske akcije (SDA), HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB).

"Budimir nema legitimitet da bude predsjednik Federacije BiH. Snosi odgovornost za ovakvo stanje i on je u ovome trenutku glavno žarište krize", rekao je Radončić na konferenciji za novinare u Mostaru nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH. Odbacio je mogućnost da u novoj vlasti SBB BiH u Federaciji BiH, ali i na drugim razinama, koalira sa SDA. "Niti hoćemo niti želimo koalirati sa SDA", kazao je Radončić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da predsjednik Federacije BiH zloporabi svoj položaj.

“Budimir da ima odgovornosti odmah bi podnio ostavku na mjesto predsjednika Federacije BiH. Imamo većinu u parlamentu koju predsjednik Federacije ignorira", dodao je Čović. Pozvao ga je da podnese ostavku i tako pridonese rješavanju krize u BiH. Čović je dodao da je interes njegove stranke ulazak u vladu Federacije BiH.

Prema Ustavu federacije BiH smjene ministara u vladi entiteta moguće su samo ako se s tim suglasi i entitetski predsjednik. Budimir odbija prihvatiti smjene ministara iz SDA i HSP BiH s obrazloženjem da su oni do sada dobro radili i da nema razloga za promjene u vladi. Jedina mogućnost da se provedu smjene u tom je slučaju smjena Budimira, ali bi pravorijek o tome morao donijeti Ustavni sud Federacije BiH.

Sugovornici su izrazili optimizam da će se u vrlo intenzivnim bilateralnim razgovorima s drugim političkim čelnicima postići dogovor oko zahtjeva za smjenu šefa diplomacije BiH Zlatka Lagumdžije, koji je i čelnik SDP-a BiH, ali i trojice ministara iz reda SDA u Vijeću ministara čime bi došlo do promjene vlasti na svim razinama u BiH.

Političke stranke iz Republike Srpske u parlamentu BIH pokrenule su zahtjev za smjenu Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova. Zastupnički dom parlamenta BiH o tome bi trebao raspravljati 23. listopada, a SDA jer najavila kako će taj zahtjev poduprijeti, dok se HDZ BiH za sada nije jasno očitovao kako će postupiti njegovi zastupnici.

Čović je i nakon susreta s Lagumdžijom u ponedjeljak u Sarajevu, s kojim je razgovarao o uspostavi nove vladajuće koalicije na svim razinama nakon lokalnih izbora, nije htio jasno kazati kako će HDZ BiH glasovati kada se bude odlučivalo o eventualnoj smjeni šefa diplomacije.

(Hina) xzkre/xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙