FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bošnjački vijećnici u Mostaru optužuju OHR

Autor: zkre
MOSTAR, 23. listopada 2012. (Hina) - Klub bošnjačkih vijećnika u Mostaru optužio je u utorak Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) da radi protiv interesa tog naroda jer ignorira njihov prijedlog za primjenu presude Ustavnoga suda BiH o promjeni izbornih pravila zbog čega jedino u tome gradu u BiH nisu održani lokalni izbori početkom listopada.

U priopćenju dostavljenom iz kluba Bošnjaka u Mostaru ističe se da je OHR na sastanku koji je održan s predstavnicima svih političkih stranaka koje participiraju u radu Gradskog vijeća Mostara izostavio njihov prijedlog koji predviđa preustroj grada u dvije općine i zadržavanje sadašnjih izbornih pravila.

"Najoštrije upozoravamo sve aktere i krivce za ovakav pristup rješavanja problema mostarskog Statuta da će politički predstavnici Bošnjaka Mostara znati povući poteze kojima će zaštititi interes, dignitet i političku slobodu Bošnjaka Mostara odgovarajući tako na brutalnu demonstraciju političke sile iz OHR-a u BiH", stoji u priopćenju kluba bošnjačkih vijećnika u Mostaru.

Bošnjački vijećnici takav odnos OHR nazvali su "prljavom igrom koja se vodi protiv Bošnjaka Mostara".

Ove godine lokalni izbori nisu održani samo u Mostaru, jer su izborna pravila koja su ranije bila na snazi u tom gradu, odlukom Ustavnog suda BiH, proglašena protuustavnim, a političke stranke koje su ondje na vlasti nisu uspjele postići dogovor o njihovim izmjenama.

Ključne hrvatske stranke traže da Mostar bude ustrojen kao jedinstven grad s jednom izbornom jedinicom, dok najveće bošnjačke stranke ustraju na uspostavi dviju općine i više izbornih jedinica.

Ustavni sud BiH preinačio je odredbe Izbornog zakona BiH i Statuta grada Mostara i zatražio da se ujednači broj birača u pojedinim izbornim jedinicama što su zatražila dva HDZ-a u BiH.

(Hina) xzkre ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙