FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 22. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

VIROVITICA - Proizvođači mlijeka danas su prestati isporučivati mlijeko sa svojih farmi otkupljivačima, neće ga predavati dok mu cijena ne bude 4,05 kuna, u međuvremenu će mlijeko dijeliti besplatno na svojim farmama, a procjenjuju da će na farmama danas ostati oko milijun litara mlijeka. "Prema mojim saznanjima niti jedan proizvođač mlijeka u Virovitičko-podravskoj županiji danas nije isporučio mlijeko prerađivačima", rekao je potpredsjednik Stočarsko-ratarske udruge Virovitičko-podravske županije i član Stožera za obranu cijene mlijeka Branko Karamarković. Dodao je kako će mlijeko sa svoje farme odvesti u Crveni križ. Mljekari, kazao je, pozivaju svoje sumještane da dođu na farme po besplatno mlijeko. Dopredsjednik i glasnogovornik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Nedjeljko Babić istaknuo je kako ovog trenutka nema informaciju kada će započeti pregovori s prerađivačima i Ministarstvom poljoprivrede. Ponovo je upozorio da je stanje u mljekarstvu kritično te se nada da će druga i treća strana, otkupljivači mlijeka i Ministarstvo poljoprivrede, prihvatiti njihove uvjete te da će naći rješenje kako ne bi bilo dulje obustave mlijeka. Odluku da će od danas prestati isporučivati mlijeko sa svojih farmi otkupljivačima donijeli su na jučerašnjem sastanku u Terezinom Polju predstavnici Saveza udruga proizvođača mlijeka Republike Hrvatske i sedam županijskih udruga.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu zakona o registru birača u prvom čitanju, kojim Vlada namjerava evidenciju birača uskladiti sa stvarnim stanjem biračkog tijela, s obzirom na to da iz sadašnje evidencije proizlazi da u Hrvatskoj ima više birača nego stanovnika. Prijedlogom novoga zakona registar birača uspostavio bi se kao jedinstvena elektronička baza podataka svih hrvatskih državljana koji imaju biračko pravo, pri čemu bi postojale dvije evidencije - registar birača i popis birača. Registar bi se odnosio na elektroničku bazu o biračima koji imaju biračko pravo i vodio se po službenoj dužnosti kroz tri evidencije (onih sa stalnim boravištem u Hrvatskoj, onih koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj, te državljana EU). Popis birača sastavljao bi se nakon zatvaranja registra, a zaključivao bi se najkasnije osam dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno referenduma. U Vladi ističu da će registar birača uskladiti podatke iz evidencija o adresama iz registra prostornih jedinica te MUP-ovih evidencija o trajnom boravištu, čime se želi izbjeći dosadašnja praksa da je na istoj adresi (a ne radi se o višekatnici) upisano i do 50 birača. Novina je i institut aktivne registracije za hrvatske državljane bez trajnog boravišta u Hrvatskoj, koji žele glasovati na izborima ili na državnom referendumu. U Banskim dvorima procjenjuju da bi se, stupanjem na snagu zakona, broj birača u Hrvatskoj mogao smanjiti s dosadašnjih 4,1 milijuna na 3,8 milijuna, pa čak i manje.

VIŠKOVO - Prosvjed mještana općine Viškovo, koji traže da se na odlagalište Marišćina odmah prestane dovoziti otpad, nastavljen je jutros ispred ulaza u područje budućeg županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Po riječima predsjednika Kriznog eko stožera Marišćina, koji djeluje u sklopu Ogranaka Eko Kvarnera – Halubje, Josipa Katalinića, spontano okupljanje građana, koje je počelo jučer, sada je organizirano u smjene, organizirana je i redarska služba, a sve nadzire policija. Jutros je na ulazu u Marišćinu bilo do 100 ljudi, a Katalinić je naglasio da oni od svojih zahtjeva neće odustati, iako su noći sve hladnije. Dodao je da su jutros u Marišćinu pokušala ući dva kamiona komunalnog poduzeća Čistoća, ali da su se, pošto su im prosvjednici zapriječili ulaz, okrenula i odvezla. S prosvjednicima je sinoć i jutros razgovarao načelnik Viškova Goran Petrc, a tijekom jutra dogovoren je sastanak u općinskoj vijećnici na kojem će, danas u 13 sati, osim Petrca, biti i riječki gradonačenik Vojko Obersnel.

ZAGREB - Ured za pronalaženje obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Dugog svjetskog rata, započeo je danas otkopavanja na lokaciji Krivićev Brijeg/Gračani u sjevernom dijelu Zagreba jer postoji utemeljena sumnja da se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica žrtava ubijenih nakon rata. Organizirane egzekucije u Gračanima, ispod Medvednice, su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10./11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja. Prema iskazima lokalnog stanovništva žrtve su dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, neki nisu. Nema podataka da je itko od žrtava dovedenih u Gračane preživio. Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovne grobnice organizirano pokapali mještani Gračana i o tome postoji dokumentacija. Ured je obavio sondažu koja je potvrdila postojanje grobišta na toj lokaciji.

SPLIT - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu, u povodu žalbe Županijskog državnog odvjetništva, odredilo je mjere opreza fra Šimi Nimcu kojima mu je oduzeta putovnica i jednom tjedno mora se javljati nadležnoj policijskoj postaji u mjestu prebivališta, doznaje se danas od glasnogovornika Županijskog suda u Splitu Nevena Cambia. "Ako se fra Šime ne bude pridržavao mjera opreza koje su mu izrečene, onda one mogu biti zamjenjene istražnim zatvorom", kazao je za Hinu Cambi. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda prošlog je tjedna pustilo fra Nimca na slobodu nakon što je bio uhićen u Zagrebu i prevezen u Split, te je odbilo prijedlog Županijskog državnog odvjetništva da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke. Splitska je policija prošlog tjedna podnijela kaznenu prijavu protiv fra Nimca, bivšeg župnika župe Basta-Baške Vode, u kojoj ga se sumnjiči da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti jer je bez odobrenja crkvenih vlasti zaključio ugovor o kupoprodaji crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a novac od prodaje, više od devet miljuna kuna, zadržao.

VINKOVCI - Po fasadi Doma kulture, prodavaonice te kućici autobusnog ugibališta u Pačetinu, mjestu između Vinkovaca i Vukovara, nepoznati počinitelj ispisao je u noći s 20. na 21. listopada, grafite neprimjerenog sadržaja čime je izvrgao ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju pripadnike nacionalne manjine koja živi u Republici Hrvatskoj, izvijestila je jutros vukovarsko-srijemska policija. Sprejem su ispisani grafiti "Ubij Srbina" i "U", te drugi kojima se vrijeđaju pripadnici srpske nacionalne manjine, koji u većinskom broju naseljavaju Pačetin. Pačetin je rodno mjesto haškog optuženika Gorana Hadžića protiv kojega je prošloga tjedna, pred hašim sudom, započeo sudski postupak zbog zločina počinjenih u istočnoj Slavoniji 1991. godine.

ZAGREB - Ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 28. listopada pomicanjem kazaljke za jedan sat unatrag. Sukladno Uredbi o računanju vremena, ljetno računanje vremena završava 28. listopada 2012. u 3 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙