FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 18. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

LONDON - Hrvatsko pristupanje Europskoj uniji bit će velik uspjeh i velika je prilika za stvaranje snažnijih veza Hrvatske i Velike Britanije, ocijenili su hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezin britanski kolega William Hague nakon sastanka u srijedu u Londonu. "Velika Britanija i Hrvatske suglasne su da ulazak Hrvatske u EU kao 28. članice predstavlja priliku bez presedana za obje zemlje da razviju snažnije veze između svojih vlada, gospodarstvenika i običnih ljudi", navodi se u zajedničkoj izjavi dvoje ministara. Pusić i Hague su također naglasili da se zauzimaju za europsku perspektivu za sve zemlje zapadnog Balkana na temelju "striktnih, ali poštenih uvjeta", te su najavili jačanje suradnje dviju zemalja na razini EU-a. "U tom smislu nastojat ćemo ojačati naše gospodarske odnose i ohrabriti trgovinu i ulaganja", navodi se u zajedničkoj izjavi. Pusić, koja boravi u radnom posjetu Velikoj Britaniji, kazala je hrvatskim novinarima da je njezin sastanak s Hagueom bio "odličan". Govoreći o pitanju britanskog ratificiranja pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a, koje je najavljeno za početak sljedeće godine, Pusić je kazala da "Hague smatra da postoji konsenzus britanskih političkih stranaka o ulasku i spremnosti Hrvatske za ulazak u EU".

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović sastao se u srijedu u Pentagonu s američkim kolegom Leonom Panettom i s njime razgovarao o strateškom savezništvu SAD-a i Hrvatske na planu sigurnosti i obrane, razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti, ulozi Hrvatske i Sjedinjenih Država u ovom dijelu Europe i o misiji ISAF-a, priopćio je MORH. Današnji sastanak još je jednom potvrdio čvrsto partnerstvo i savezništvo Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, utemeljeno na vjerodostojnom, pouzdanom i otvorenom odnosu dviju demokratskih zemalja koje dijele zajedničke vrijednosti, navodi se u priopćenju. "Bilateralna obrambena suradnja dviju zemalja je iznimna i očituje se prvenstveno kroz suradnju u NATO-u, gdje se zajednički suočavamo s globalnim sigurnosnim izazovima, od promicanja stabilnosti u jugoistočnoj Europi do pružanja sigurnosti u Afganistanu. Na sastanku je, uz ostalo, potvrđen interes obiju zemalja za održavanje i proširivanje takve suradnje", navodi MORH.

ATENA - Grčka i njezini međunarodni financijaši postigli su dogovor o većini mjera štednje i reforma potrebnih da bi ta zemlja na rubu bankrota dobila novu pomoć, objavili su kreditori u srijedu nakon posjeta grčkome glavnom gradu. Nakon višemjesečnih teških pregovora čini se da su Atena i predstavnici Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda blizu sveobuhvatnog sporazuma kojim bi se izbjegao grčki bankrot, iako obje strane priznaju da su neka pitanja još otvorena. "Dogovorili su se o većini temeljnih mjera nužnih za nastavak reforma", objavila je tzv. trojka predstavnika MMF-a, Europske komisije i Europske središnje banke. Po njihovim riječima, preostala sporna pitanja, a grčki dužnosnici tvrde da je riječ o reformi tržišta rada, nastavit će se sa željom da se sporazum postigne u idućih nekoliko dana. Dodaju da će razgovarati i o pitanju financiranja. Inspektori trojke u srijedu su trebali otići iz Atene kako bi na dvodnevnu summitu EU-a od četvrtka čelnicima Unije prenijeli informacije. Na summitu će se, piše Reuters, osjećati strah za grčku sudbinu, iako Grčka nije tema razgovora.

TEHERAN - Iran podržava prijedlog prekida vatre u Siriji tijekom muslimanskog blagdana idućeg tjedna i vjeruje da su slobodni izbori ispravan put za rješavanje 19 mjeseci dugog sukoba, rekao je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u četvrtak. Lahdar Brahimi, međunarodni posrednik za Siriju, predložio je da snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i ustanici koji ga žele svrgnuti prekinu borbe tijekom praznika Kurban-bajrama koji počinje idućeg tjedna. Brahimi je zatražio da čelnici Irana, najmoćnijeg Asadovog saveznika u regiji, podrže tu zamisao. "Naravno da rat ne može biti odgovarajuće rješenje, a svaka skupina koja do moći dolazi ratom i namjerava ga nastaviti nema budućnosti", rekao je Ahmadinedžad novinarima. "Svatko tko je prijatelj sirijskog naroda trebao bi pokušati stvoriti temelje za slobodne izbore u zemlji. Primirje i pregovori o slobodnim izborima ispravan su put rješenja", rekao je iranski predsjednik. Turska, jedna od najžešćih Asadovih protivnica, također je podržala Brahimijev prijedlog.

MONTEVIDEO - Urugvajski kongres u srijedu je tijesnom većinom glasovao za legalizaciju pobačaja tijekom prvih 12 tjedana trudnoće, što je rijetka odluka u većinski katoličkoj Južnoj Americi. Senat je glasovao s 17 glasova za i 14 protiv za prijedlog zakona koji je donji dom parlamenta prihvatio prošlog mjeseca nakon 14 sati rasprave. Predsjednik Jose Mujica, bivši ljevičarski gerilac, najavio je da će potpisati prijedlog koji će time postati zakon. U Južnoj Americi živi oko polovice katolika u svijetu, a crkva se protivi pobačaju pod bilo kojim okolnostima. Urugvaj, međutim, ima snažnu sekularnu tradiciju. Urugvajski parlament je sličan prijedlog prihvatio 2008. godine, ali je tadašnji predsjednik Tabare Vazquez, onkolog, na njega stavio veto. Vodeće oporbene stranke su najavile da će tražiti referendum za odbacivanje novog zakona. Nedavno istraživanje javnog mišljenja pokazalo je da 52 posto Urugvajaca vjeruje da se pobačaj treba legalizirati, a tome ih se protivi 34 posto. Urugvaj je treća latinoamerička zemlja koja je ozakonila pobačaj do 12. tjedna trudnoće, nakon Kube 1965. i Gvajane 1995. godine.

NEW YORK - Muškarac koji je priznao da je povezan s Al Kaidom a htio je aktivirati bombu s 450 kg eksploziva ispred zgrade američke središnje banke (FED) u New Yorku uhićen je u srijedu u tome gradu, priopćile su sudske vlasti.

Dvadesetjednogodišnjak rođen u Bangladešu uhićen je dok je bezuspješno pokušavao aktivirati bombu koju je neupotrebljivom učinio FBI koji ga je pratio više mjeseci.

Zgrada ispred koje je Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis htio aktivirati bombu je blizu mjesta na kojemu su stajali tornjevi Svjetskog trgovačkog centra, na jugu Manhattana.

MOSTAR - Predsjednik Republike Srpske i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je u srijedu navečer da neće odustati od smjene ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije koji je i predsjednik SDP-a BiH, nakon serije razgovora koje je imao s više političkih čelnika u BiH, uključujući i Lagumdžiju.

Dodik je u intervjuu za Radio televiziju Republike Srpske izrazio uvjerenje da će se višemjesečna kriza u toj zemlji nastala zbog pokušaja preustroja vladajuće većine završiti u sljedećih tjedan dana.

"Do srijede će se riješiti mnoga pitanja. Ostajemo pri svom zahjevu za smjenu Lagumdžije", rekao je Dodik dodajući da će nastaviti razgovore s domaćim liderima oko sastava nove vlasti.

GUANTANAMO - Sudac vojnog suda u Guantanamu dao je u srijedu riječ glavnom organizatoru napada 11. rujna, koji se žestoko obrušio na Sjedinjene Države, optuživši ih da ubijaju i muče ljude "uime nacionalne sigurnosti".

"(Američki) predsjednik može legalno ubijati uime nacionalne sigurnosti, uime američkih građana", bio je oštar Haled Šeik Mohamed poznat i kao KSM, po svojim inicijalima na engleskom.

"Svaki diktator može izabrati svoju definiciju" nacionalne sigurnosti, istaknuo je. "S tom definicijom mnogi mogu ubijati ljude uime nacionalne sigurnosti, mnogi mogu mučiti ljude uime nacionalne sigurnosti i držati djecu u pritvoru uime nacionalne sigurnosti", rekao je mirno na arapskom.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙