FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rođendan bana Jelačića u njegovoj rodnoj kući

Autor: jsta
NOVI SAD, 16. listopada 2012. (Hina) - Svečanom akademijom i sjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) vodstvo vojvođanskih Hrvata obiljezilo je u utorak obljetnicu rođenja bana Josipa Jelačića u njegovoj rodnoj kući u Petrovaradinu, čija je obnova nakon šest mjeseci ovih dana završena.

Obnova pročelja i krova zgrade počeli su početkom godine nakon što su sa nje bili počeli padati oronuli dijelovi vanjskog zida.

"Željeli smo obilježiti rođendan bana Jelačića, koji je jedan od četiri nacionalna blagdana hrvatske manjine u Srbiji, a ujedno i pozdraviti završetak radova na obnovi vanjskog dijela zgrade", objasnio je razloge odrzavanja sjednice HNV-a u rodnoj kući hrvatskog velikana predsjednik HNV-a Slaven Bačić.

On je dodao kako će se odustati od ideje o otkupu kuće za potrebe hrvatske manjine, kako je godinama planirano, jer stanari u povijesnom objektu za otkup stanova traže astronomske iznose.

"Realinije je da pokušamo doći do dijela kuće gdje bi bio prostor za djelovanje hrvatskih udruga i organizacija. No ni to ne možemo bez pomoći domicilne i matične drzave", rekao je predsjednik HNV-a.

Obnovu kuće pozdravila je i malobrojna mjesna hrvatska zajednica, koja kaže da je ogorčena što su radovi počeli tek kada je oronula fasada počela ugrožavati slučajne prolaznike.

Na povijesnu vrijednost rodne kuće bana Jelačića ukazuje spomen ploča koja je obnovljena 2001. godine, kada je obiljezena 200. obljetnica rođenja hrvatskog velikana.

U povodu obilježavanja rođendana bana Jelačića u petrovaradinskoj crkvi sv. Jurja služena je svečana misa koju je predvodio srijemski biskup Đuro Gašparević.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙