FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati u Srbiji još čekaju razgovor s predsjednikom

Autor: jsta
SUBOTICA, 4. listopada 2012. (Hina) - Ni nakon mjesec dana iz ureda srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića nije stigao odgovor kada će on i hoće li uopće primiti izaslanstvo hrvatske manjine radi razgovora o problemima te zajednice u Srbiji, objavio je u četvrtak program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine (RTV).

"Od upućivanja poziva za susret do sada smo dobili samo potvrdu da je naše pismo zaprimljeno u uredu predsjednika Srbije", izjavio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić.

On drži da je Nikolić jako zauzet pitanjem statusa Kosova, te da mu nije namjera izbjeći susret s predstavnicima hrvatske manjine.

S druge strane, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i politički analitičar Tomislav Žigmanov upozorava kako ignoriranje zahtjeva predstavnika hrvatske manjine šalje lošu poruku ovoj zajednici.

"Iza toga se može iščitavati određena doza arogancije kada je u pitanju odnos institucije predsjednika republike spram predstavnika hrvatske zajednice. A to može biti više nego problematično jer, ako izuzmemo ured za ljudska i manjinska prava, još ni jedno više državno tijelo Srbije nije ostvarilo ni jednu vrstu izravne komunikacije s čelnicima Hrvata u ovoj zemlji", izjavio je Žigmanov.

To, naravno, može brinuti jer su problemi zajednice nagomilani i odsustvo spremnosti da se ostvari komunikacija može biti "više nego problematična", dodao je Žigmanov.

Odgovor na pitanje hoće li i kada biti primljeno izaslanstvo hrvatske manjine, od ureda srbijanskog predsjednika Srbije nije dobio ni program na hrvatskom RTV-a, koji je to pitanje putem elektronske pošte poslao 11. rujna.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙