FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brahimi putuje u Damask tražiti primirje

Autor: akoz
PARIZ, 9. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Posebni izaslanik UN-a Lakhdar Brahimi uskoro će posjetiti Siriju kako bi pokušao uvjeriti vladu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da odmah objavi primirje u 18 mjeseci dugom sukobu s pobunjenicima, rekao je u utorak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Brahimi sada putuje ponovno u regiju gdje će posjetiti nekoliko zemalja a potom i Siriju", rekao je Ban na konferenciji za tisak s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom nakon njihova sastanka u Parizu.

Ban je rekao da Brahimi želi zaustaviti krvoproliće i dogovoriti sporazum kojime bi se dopustio ulaz više humanitrane pomoći u Siriju gdje su se građanski prosvjedi pretvorili u oružani ustanak a milijun ljudi morao napustiti svoje domove.

"Prije svega nasilje se mora zaustaviti što je prije moguće", rekao je Ban. Diplomati su rekli da će Brahimi prvo posjetiti Saudijsku Arabiju, Tursku i Egipat gdje će održati konzultacije prije no što krene u Damask.

Brahimijev glasnogovornik Ahmad Fawzi je kasnije pojasnio da Brahimijeva turneja po zemljama regije znači da ovoga tjedna neće doputovati u Siriju. On je odbio navesti pojedinosti Brahimijevog plana puta iz sigurnosnih razloga.

Na pitanje kako je Asad reagirao na traženje primirja Ban je rekao da mu je upućena "snažna poruka" za jednostrano primirje. Ban je rekao da u Vijeću sigurnosti i sa zemljama regije vodi razgovore o tome kako osigurati jamstva i pubunjenicima i vladi. "Dobivam pozitivnu potporu od ključnih država", istaknuo je Ban.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙