FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvodnja i sigurnost hrane svjetski prioritet

Autor: vsik
OSIJEK, 16. listopada 2012. (Hina) - Proizvodnja i sigurnost hrane svjetski su prioritet, jer je nedopustivo da u svijetu godišnje od gladi i pothranjenost umre 2,5 milijuna djece, istaknuto je na današnjem obilježavanju Svjetskog dana hrane u Osijeku.

Hrvatska agencija za hranu (HAH), čije je sjedište u Osijeku, i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, ministarstva poljoprivrede i vanjskih poslova, organizirali su međunarodni skup "Hrvatska na putu u EU - izazovi i očekivanja u području sigurnosti hrane i poljoprivredne politike", na kojem je sudjelovalo 200-tinjak stučnjaka iz tog područja.

Skup je održan i uz potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), a njime je obilježeno i deset godina od donošenja Europskog zakona o hrani i osnivanja EFSA-e.

Ovogodišnja službena FAO tema Svjetskog dana hrane, 16. listopada, je "Poljoprivredne proizvođačke organizacije - ključ za hranjenje svijeta".

Pokrovitelj skupa predsjednik Republike Ivo Josipović video linkom pozdravio je njegove sudionike, naglasivši kako je nedopustivo da jedni bacaju hranu, dok je drugi nemaju.

Istaknuo je važnost iskorištavanja hrvatskih potencijala za proizvodnju hrane i razvijanje konkurentnosti. Posebnu pozornost, kazao je Josipović, treba posvetiti malim proizvođačima, te proizvodnji hrane od polja do stola.

Na skupu je predstavljeno današnje stanje u području poljoprivrednih proizvođačkih organizacija s posebnim osvrtom na koristi koje mogu imati mali poljoprivrednici od udruživanja. Razgovaralo se o budućoj suradnji brojnih predstavnika proizvodnje i sigurnosti hrane, kao i budućnosti zajedničke poljoprivredne politike.

Posebno je istaknuto da je nedopustivo da u 21. stoljeću diljem svijeta ljudi, posebice djeca umiru od gladi, te da u ovom trenutku ima 800 milijuna ljudi u svijetu koji gladuju ili nemaju dovoljno hrane.

Otvarajući skup Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede, istaknula je važnost udruživanja malih proizvođača s ciljem njihove konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu. Naglasila je kako se upravo udruživanjem mali proizvođači mogu oduprijeti konkurenciji velikih proizvođača i trgovačkih lanaca. Vezano za sigurnost hrane u Hrvatskoj rekla je kako je Hrvatska dobila potporu od EU-a te da ta komponenta neće biti problem pri ulasku Hrvatske u EU.

Na upit novinara može li se očekivati poskupljenje hrane u Hrvatskoj, Rukavina je rekla da je to za očekivati s obzirom na globalno stanje hrane u svijetu i regiji, no da se s prehrambenom industrijom dogovara kako da se poskupljenja što više ublaže.

Finn Sheye, predstavnik Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), naglasio je kako EFSA dobro surađuje s Hrvatskom agencijom za hranu, te da je Hrvatska dobila potporu EU za sigurnost hrane.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je orijentiranost te županije na proizvodnju hrane kao stratešku djelatnost.

Pročitana je i poruka generalnog direktora FAO-a Jose Graziano da Silve koji je ukazao kako se mali proizvođači diljem svijeta svakodnevno i dalje suočavaju s problemima u proizvodnji i plasiranju hrane te da se to mora prevladati.

(Hina) xvs yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙