FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD: više cijene energije potaknule godišnju inflaciju u kolovozu

Autor: vmom
PARIZ, 2. listopada 2012. (Hina/AFP) - Više cijene energije potaknule su jačanje godišnje inflacije u razvijenim gospodarstvima svijeta na 2,0 posto u kolovozu, sa srpanjskih 1,9 posto, upozorila je u utorak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

"Rast cijena energije oštro je ubrzao u kolovozu, na 3,5 posto, sa svega 0,7 posto u srpnju, dok je rast cijena hrane usporio na 2,1 posto u kolovozu, u odnosu na 2,3 posto u srpnju", stoji u najnovijem priopćenju OECD-a.

Isključi li se utjecaj cijena hrane i energije, godišnja stopa inflacije usporila je u kolovozu na 1,6 posto, sa srpanjskih 1,8 posto, pokazuju podaci te 34-člane organizacije.

Promatrano po pojedinačnim zemljama, godišnja inflacija je ubrzala u Njemačkoj, dosegnuvši 2,1 posto u kolovozu, nakon 1,7 posto u prethodnom mjesecu. Dobila je na snazi i u Sjedinjenim Državama, popevši se na 1,7 posto, nasuprot 1,4 posto u srpnju.

U Japanu su pak potrošačke cijene pale za 0,4 posto, pokazuju dalje OECD-ovi podaci.

Izvan regije OECD-a, godišnja inflacija također je ubrzala u Indiji, i to na 10,3 posto, sa srpanjskih 9,8 posto. Ojačala je i u Rusiji, s 5,6 na 5,9 posto, te u Kini, s 1,8 na dva posto, objavio je nadalje OECD.

Stabilnu inflaciju imali su Brazil i Indonezija, u visini 5,2 odnosno 4,6 posto u kolovozu, navodi je još u tome izvješću.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙