FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 13. listopada 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BERLIN - Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert izjasnio se u razgovoru za dnevnik "Welt am Sonntag" za zaustavljanje procesa proširenja Europske unije uključujući i već planirani ulazak Hrvatske. "Mi moramo, upravo zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnovije izvješće Europske komisije o napretku uzeti ozbiljno. Hrvatska još očito nije spremna za ulazak", rekao je predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert (Kršćansko demokratska unija CDU) u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika "Die Welt". On je dalje kazao kako zemlje nastale nakon raspada Jugoslavije imaju perspektivu ulaska u EU ali da moraju same stvoriti uvjete za ulazak. Pritom, kako je rekao, u obzir treba uzeti samo konkretne postignute rezultate u ispunjavanju uvjeta za ulazak u EU. "Dobre namjere i obećanja ne bi smjele postati zamjena za dokazane promjene", rekao je Lammert. Predsjednik Bundestaga istodobno smatra da EU u ovom trenutku nije spremna na daljnja proširenja nego da joj je potrebna konsolidacija. Lammerta su zbog ove izjave žestoko kritizirali predstavnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). Prije Lammerta se i jedan drugi istaknuti demokršćanski političar, predsjednik Europskog odbora Bundestaga, Gunther Krichbaum izjasnio protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Stranka Zelenih u Bundestagu se jasno izjasnila protiv prijetnji Hrvatskoj odlaganjem datuma ulaska. Političari demokršćanske unije CDU/CSU i prije su se zalagali za zaustavljanje proširenja EU-a ali su uvijek dosad Hrvatsku spominjali kao izuzetak.

PEŠAVAR - Najmanje je petnaest ljudi izgubilo život a trideset je ranjeno u napadu autobombom na tržnicu na sjeverozapadu Pakistana, rekli su sigurnosni čelnici. U nekim se izvješćima navodi da je bombaš samoubojica aktivirao bombu u Dara Adam Helu blizu plemenskog područja Hibera. Meta napada bila je provladina paravojna skupina ustrojena za borbu s talibanima, rekli su čelnici. Neki ranjenici prevezeni su u bolnice u drugim gradovima jer u lokalnim bolnicama nema dovoljno mjesta. Za napad još nitko nije preuzeo odgovornost, ali su raniji napadi na tom području pripisivani talibanima.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel opetovala je u subotu da želi pomoći Grčkoj koja je, istaknula je, ostvarila napredak na polju gospodarskih reformi, kaže se u videoporuci objavljenoj na mrežnoj stranici njemačke vlade. Četiri dana nakon medijski iznimno praćenog posjeta Ateni, gdje je pružila potporu programu reforma premijera Antonisa Samarasa, ponovo je spomenula pomake u reformama. "Imam dojam da je korak po korak ipak postignut vidljiv napredak, često sporiji nego što smo očekivali, ali uvijek bismo morali iznova dati priliku Grčkoj", rekla je Merkel. Treba "s jedne strane zahtijevati da se zajednički preuzete obveze poštuju, a s druge pomoći joj (Grčkoj) kao prijateljskoj i partnerskoj zemlji", dodala je. "Tržišta u ovom času provjeravaju naše jedinstvo", upozorila je.

ISTANBUL - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu upozorio je u subotu da će Turska uzvratiti bude li Sirija opet povrijedila njezinu granicu, nakon pogibije petero turskih seljana 3. listopada u sirijskom granatiranju na koje je Turska uzvratila protuudarom. "Moguće su nove povrede granice i mi ćemo bez oklijevanja uzvratiti ocijenimo li da je ugrožena nacionalna sigurnost Turske", rekao je Davutoglu u Istanbulu nakon susreta s njemačkim kolegom Guidom Westerwelleom. "Dakako, želimo da Sirija ne počini takve povrede, ali ako to učini, Turska će poduzeti sve korake da zajamči svoju nacionalnu sigurnost", dodao je Davutoglu odgovarajući na pitanja novinara. Turska vojska zadnjih desetak dana sustavno uzvraća na svaku sirijsku granatu koja padne preko granice nakon što je 3. listopada u sirijskom granatiranju poginulo pet turskih civila u Akcakaleu, turskom selu blizu sirijske granice. Westerwelle je pak opetovao potporu Njemačke Turskoj, njezinu savezniku u NATO-u, pozivajući ipak na umjerenost. "Mi smo na turskoj strani, ali pozivamo je ujedno na umjerenost", rekao je, kako prenosi njemački diplomat nazočan na tiskovnoj konferenciji. Šef njemačke diplomacije odobrio je tursko presretanje sirijskog zrakoplova iz Moskve radi provjere sumnjiva tereta. "Turci su imali moralno pravo to učiniti", rekao je odgovarajući na pitanje i dodao da bi "i Njemačka učinila isto".

PRAG - Češka vladajuća Građanska demokratska stranka premijera Petra Nečasa izgubila je na regionalnim izborima i izborima za trećinu gornjeg doma parlamenta, Senata, čime su je očito glasači kaznili za nepopularne ali nužne reforme, dok je ljevica izvojevala pobjedu, pokazali su rezultati objavljeni u subotu. Građanski demokrati dobili su 12,3 posto glasova, što je samo polovica rezultata iz 2008., socijaldemokrati 23,6 posto a komunisti 20,4 posto, pokazali su rezultati nakon prebrojanih 99 posto glasačkih listića. Izbori su održani u petak i subotu. Socijaldemokrati su također imali lošiji rezultat nego prije četiri godine kada su dobili 35,8 posto glasova. Nečas je za poraz optužio mjere štednje i trend glasača da na regionalnim izborima podupiru oporbu. "Koristi su imale stranke kojima se glas daje u znak prosvjeda a to su komunisti i manje regionalne stranke", rekao je Nečas. Komunisti su veliki pobjednici izbora, kao i nekoliko manjih lokalnih stranki. Građansku demokratsku stranku kao i socijaldemokrate posljednjih su mjeseci potresali skandali, uglavnom vezani uz velike javne natječaje a nekoliko je visokih dužnosnika i optuženo.

BILBAO - Predsjednik španjolske vlade Mariano Rajoy izrazio je u subotu zadovoljstvo zbog toga što je Europska unija dobila Nobelovu nagradu za mir koja, po njegovoj ocjeni, jača potporu boljoj gospodarskoj i političkoj integraciji europskog prostora. "Nobelova nagrada za mir dodijeljena Europskoj uniji reafirmacija je našeg europejstva", rekao je Rajoy u Bilbau na izbornom skupu prije regionalnih izbora u Baskiji 21. listopada, u trenutku kada je Španjolska izložena pritisku da zatraži financijsku pomoć od svojih europskih partnera. "To jača našu potporu snažnijoj političkoj, gospodarskoj, monetarnoj i fiskalnoj integraciji i bržoj bankovnoj uniji", dodao je. Nobelov odbor je u petak dodijelio EU-u - u kojemu je trenutačno 27 zemalja - nagradu za mir ocijenivši da su Unija i ustanove koje su joj prethodile "više od 60 godina pridonosili promicanju mira, pomirbe, demokracije i ljudskih prava".

TOKIO - Čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy u subotu je rekao da ne postoji sustav rotacije čelnika te organizacije po regijama i zemljama te da bi njegov nasljednik trebao biti izabran isključivo na temelju stručnosti. Lamy, koji će nakon dva mandata napustiti WTO u kolovozu 2014. godine, rekao je da je na zemljama članicama da odluče o kriterijima za izbor novog čelnika WTO-a koji će nadzirati nedovršene pregovore o liberalizaciji trgovine. Zemlje s rastućim gospodarstvima htjeti će na čelu organizacije sa sjedištem u Ženevi vidjeti nekog svog predstavnika nakon što su čelna mjesta u MMF-u i Svjetskoj banci pripala Europljaninu i Amerikancu po desetljećima staroj tradiciji koju se kritizira da nije u skladu s novim svjetskim poretkom. Formalne nominacije za čelno mjesto WTO-a ne bi se trebale objaviti prije prosinca no diplomati već procjenjuju izglede i prikupljaju imena.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙