FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 16. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SARAJEVO - Turski premijer Recep Tayip Erdogan istaknuo je u subotu navečer u Sarajevu kako su zemlje jugoistoka Europe postigle značajan napredak približavajući se prema članstvu u Europskoj uniji. Govoreći na svečanosti na kojoj mu je u Sarajevu uručeno priznanje Isa-beg Ishaković, kojega se smatra osnivačem ovoga grada, turski premijer je rekao da se u zemljama regije nesuglasice moraju staviti po strani. "Neke od ovih zemalja su popravile svoje gospodarstvo, provele političke i društvene reforme, neke su čak postale članice Europske unije, dok su neki dobili status kandidata. Ali, da bi se u svemu ovome uspjelo mora se postići mir i stabilnost i uzajamno povjerenje. Trebamo nesuglasice ostaviti iza sebe", istaknuo je turski premijer.

BKERKE - Papa Benedikt XVI. je tražio u subotu od mladih Libanonaca da se odupru "gorkom medu" emigracije i da cijelom Bliskom Istoku budu primjer suživota s muslimanima. Tijekom susreta s oko 15.000 mladih u gradiću Bkerku, Papa je naglasio da ih ni nezaposlenost ni nesigurnost ne bi trebale potaknuti da kušaju "gorak med emigracije". "Trebali biste biti sudionici budućnosti vaše zemlje i preuzeti vašu ulogu u društvu i crkvi", poručio im je. Devet milijuna libanonskih imigranata svih vjeroispovjesti živi u svijetu prema 4 milijuna u Libanonu.

LISABON - Više desetaka tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu u Lisabonu i nekoliko drugih gradova Portugala protiv vladinih mjera štednje, nakon najava pojačanja tih mjera. "Neka trojka ide dovraga", bio je glavni slogan odbijanja mjera štednje koje su odredila tri glavna vjerovnika Portugala, EU, MMF I Europska središnja banka ECB u zamjenu za 78 milijardi eura, dodijeljenih toj zemlji u svibnju 2011. Prosvjedi su se osim u Lisabonu odvijali u tridesetak gradova, a pozivi na skup su bili upućeni preko društvene mreže Facebook

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙