FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EADS i BAE odustali od spajanja

Autor: mpuk
LONDON, 10. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Europski zrakoplovni koncern EADS i britanski proizvođač vojne opreme BAE Systems odustali su u srijedu od stvaranja najveće zrakoplovne grupe i proizvođača vojne opreme u svijetu a izvori bliski pregovorima pripisali su takav ishod Njemačkoj.

BAE je u službenom priopćenju naveo da je postalo jasno da nije moguće na odgovarajući način međusobno pomiriti interese francuske, britanske i njemačke vlade kao ni sa ciljevima koje su EADS i BAE odredili za planiranu transakciju, čija je vrijednost procijenjena na 45 milijardi dolara.

„Stoga su BAE Systems i EADS zaključili da je u najboljem interesu kompanija i dioničara prekinuti pregovore i nastaviti se fokusirati na realizaciju odvojenih strategija", navodi se u priopćenju.

Dvije su kompanije do danas poslijepodne trebale objaviti svoje namjere i odustati od spajanja i zatražiti od britanskog regulatora više vremena ili finalizirati planove o stvaranju grupe koja bi zapošljavala oko 220.000 ljudi.

Znalo se unaprijed da je realizacija tako velikog i kompliciranog prekograničnog spajanja u sektoru u kojem komercijalne motive obično potiskuju u drugi plan politički, ekonomski i oni povezani s nacionalnom sigurnošću iznimno težak poduhvat.

Prije odluke o odustajanju od transakcije, nekoliko je izvora bliskih pregovorima kazalo da se njemačka kancelarka Angela Merkel usprotivila predloženom spajanju Airbusovih putničkih zrakoplova s britanskim proizvođačem vojne opreme BAE.

"Merkel je protiv sporazuma ali nije navela razloge", kazao je izvor uključen u pregovore.

"Njemačka je blokirala transakciju iako su ispunjeni svi zahtjevi njemačke strane. Glavni njemački pregovarač Lars-Hendrik Roeller formulirao je sve zahtjeve i na kraju je rekao ne", kazao je izvor blizak transakciji. Roeller je viši ekonomski savjetnik kancelarke Merkel.

Izvori su kazali da je Njemačka željela biti izjednačena s Francuskom u pitanju vlasničkog udjela a tražila je i da dio sjedišta buduće kompanije bude smješten u Muenchenu.

Berlin trenutno nema izravni vlasnički udio u EADS-u već je predstavlja industrijski saveznik Daimler, čiji je udio nešto veći od 22 posto. Isti udio ima i Francuska a dijele ga država i francuska izdavačka kuća Lagardere.

"Francuska i Velika Britanija pristali su na to da Njemačka ima isti udio u novonastaloj grupi kao i Francuska. Odvojeno su dana i opsežna jamstva vezano za nacionalne sigurnosne interese, lokacije pogona, radna mjesta. O temi sjedišta raspravljalo se uz veliki emocionalni naboj ali to pitanje nije dovoljno značajno da transakcija zbog njega propadne", ističe upućeni izvor.

Reuters podsjeća da je taktika 'sračunatog rizika' uobičajena u europskim pregovorima. Često se razgovori blokiraju kako bi se izborili maksimalni ustupci, pa je tako i sam EADS nastao tek nakon što su pregovori o njegovoj strukturi završili neuspjehom da bi nekoliko tjedana kasnije bili ponovo pokrenuti.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙