FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanofi pod pritiskom vlade smanjio broj radnih mjesta predviđenih za gašenje

Autor: mpuk
PARIZ, 25. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Francuska farmaceutska kompanija Sanofi snizila je pod pritiskom francuske vlade broj radnih mjesta koja namjerava ukinuti, čime podupire nastojanja vlade da zauzda rastuću nezaposlenost.

Sanofi, druga francuska kompanija po tržišnoj vrijednosti, nakon Totala, objavio je da bi u naredne tri godine u Francuskoj mogao ugasiti 900 radnih mjesta, osjetno manje od 2.500 koliko su u srpnju prognozirali sindikati. Otpuštanja su dio planiranog preustroja istraživačkih aktivnosti.

Francuska vlada oštro je kritizirala Sanofijeve planove otpuštanja zbog rastuće nezaposlenosti, kao što su kritizirali i slične planove posrnulog proizvođača automobila PSA Peugeot Citroen. Iz Pariza su poručili da su uspjeli prisiliti izvršnog direktora Sanofija Christophera Viehbachera da prihvati razumne argumente.

Francuski ministar industrije Arnaud Montebourg kazao je novinarima da je Sanofi "slijedio vladine preporuke" nakon sastanka u ponedjeljak navečer, na kojem je kompanija prvo ponudila smanjenje broja otkaza s početnih 2.300 na 1.370.

Montebourg je kazao da je od Sanofija zatražio dodatno smanjenje tog broja.

"Tvrtka koja dobro zarađuje ne može se ponašati kao tvrtka u nevolji", rekao je Montebourg novinarima. "Na sastanku s izvršnim direktorom, kojeg sam ponovo vidio sinoć, objasnio sam da je taj plan otpuštanja uvredljiv i da ga trebno srezati, što je učinjeno u dva navrata".

Sanofijev plan, o kojem se prvi put raspravljalo početkom srpnja, razgnjevio je francuske političare. Montebourg je nazvao ta otpuštanja "neprihvatljivim", a gradonačelnik Toulousea Pierre Cohen, koji je bio suočen s oko 600 otkaza u istraživačkom centru u tom gradu, nazvao je najvišu razinu uprave „gangsterima".

Sanofi će ukinuti 900 radnih mjesta kroz prijevremena umirovljenja, dobrovoljne odlaske i preraspodjelu ljudi unutar kompanije, navodi se u priopćenju objavljenom u utorak.

Grupa je dodala kako ne planira iz Francuske iseliti nijednu tvornicu ni smanjiti broj industrijskih lokacija u matičnoj zemlji. Ipak, budućnost centra za istraživanje raka u Toulouseu i dalje je neizvjesna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙