FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 24. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KATMANDU

Potraga za eventualnim preživjelim osobama nastavljena je u ponedjeljak ujutro u Nepalu nakon lavine na vrhu Manasluu, visokom 8163 metra, u kojoj je poginulo najmanje jedanaest osoba a najmanje troje je nestalo, što predstavlja jednu od najvećih katastrofa zadnjih desetljeća na Himalaji, javljaju agencije. Žrtve su pripadale skupini od 25 do 30 alpinista nadomak tom vrhu, jednom od najopasnijih na svijetu, kad im se na bazni logor srušio zid snijega i leda u nedjelju u zoru. Među 11 žrtava lavine sedam je Francuza, dva planinara iz Njemačke, te po jedan iz Španjolske i Nepala, prenijela je agencija Reuters. Helikopterima je u nedjelju prevezeno u Katmandu petero spašenih penjača, među kojima je bio i jedan Nijemac koji je kasnije podlegao ozljedama. Još najmanje trinaestoro alpinista nalazi se u logoru podno osmog najvišeg vrha svijeta gdje čekaju prebacivanje na sigurno, rekao je policijski dužnosnik Basanta Bahadur Kunwar iz okruga Gorka na sjeverozapadu Nepala gdje se nalazi vrh Manaslu.

PEKING

Kineski sud osudio je na 15 godina zatvora Wang Lijuna, bivšeg načelnika policije u Chongqingu i bliskog suradnika degradiranog političkog čelnika Bo Xilaija, izvijestila je u ponedjeljak državna agencija Xinhua. Suđenje je završeno u utorak, 18. rujna, u gradu Chengduu, a u presudi koja je objavljena naknadno Wang Lijun je proglašen krivim po četiri točke optužnice - zlouporabu zakona u osobne svrhe, kršenje zakona, zlouporabu vlasti i korupciju. Lijun je pritom spasio glavu zahvaljujući "velikom doprinosu" u istrazi vlasti protiv obitelji Bo Xilaija, neomaoističkog političara za čiji je pad zaslužan, izvijestio je sud. Sud je objavio da su Lijunovi postupci "uvelike omogućili obnovu istrage" o ubojstvu britanskog poduzetnika Neila Heywooda za koje je prošlog mjeseca na uvjetnu smrtnu kaznu osuđena supruga Boa Xilaija, Gu Kailai, književnica i uspješna međunarodna odvjetnica.

NEW YORK

Francuska, Velika Britanija i Njemačka zatražit će nove sankcije Europske unije protiv Irana zbog njegova kontroverznog nuklearnog programa, rekli su u nedjelju diplomati. Ministri vanjskih poslova triju zemalja Laurent Fabius, William Hague i Guido Westerwelle pisali su šefici europske diplomacije Cahterine Ashton tim povodom krajem prošlog tjedna, kazao je europski diplomat. Ministri vanjskih poslova EU-a trebali bi o tome raspravljati na sastanku u Bruxellesu 15. listopada. "Potrebno je intenzivirati sankcije", objasnio je drugi diplomat. "Mislimo da ostaje vremena za političko, diplomatsko rješenje i na tome radimo, ali ne možemo prihvatiti da Iran raspolaže nuklearnim oružjem", dodao je on. Zapad i Izrael sumnjiče Iran da se želi domoći atomskog oružja pod izlikom civilnog nuklearnog programa što Teheran opovrgava.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙