FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 4. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Posljednji ispraćaj predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema počeo je u podne na zagrebačkom groblju Mirogoju. Prigodnim riječima od njega su se oprostili premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović, a crkveni obred ispraćaja vodi mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. Posljednji ispraćaj Borisa Šprema provodi se uz najviše vojne i državne počasti te glazbenu pratnju Vojnog orkestra Hrvatske vojske. Građani su od jutros odavali počast preminulom predsjedniku Sabora, uz čiji su se odar izmjenjivale počasne straže njegovih prijatelja i kolega. Neposredno prije samog ispraćaja u počasnoj straži su bili predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednik Hrvatskog sabora i obnašatelj dužnosti predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i predsjednik HAZU Zvonko Kusić. Večeras u 18 sati u crkvi sv. Marka misu zadušnicu predvodit će monsignori Mijo Gorski i Franjo Prstec.

ZAGREB - Prijedlogom zakona o registru birača, koji je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru, propisuje se uspostavljanje registra birača kao jedinstvene elektroničke baze podataka svih državljana Republike Hrvatske koji imaju biračko pravo. Ministar uprave Arsen Bauk naglasio je da će se predloženim rješenjem postojati dvije evidencije - registar birača i popis birača. Registar je elektronička baza o biračima koji imaju biračko pravo i vodi se po službenoj dužnosti kroz tri evidencije (onih sa stalnim boravištem u Hrvatskoj, onih koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj, te državljana EU). Popis birača postaje ad hoc popis koji se ustrojava za svake izbore, objasnio je Bauk i ocijenio kako će se time osigurati točnost i trenutna ažurnost popisa birača. Postojeći zakon o popisu birača jasno određuje krug osoba koje imaju biračko pravo, ali nije uspio riješiti niz problema koji ostavljaju dojam o nesređenosti popisa birača, kazao je Bauk. Prema prijedlogu, popis birača dio je registra birača i sastavlja se nakon zatvaranja registra birača, a zaključuje se najkasnije osam dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno referenduma. Podaci o adresama u registru birača temelje se na registru prostornih jedinica, a na njemu se temelji i evidencija trajnog boravišta MUP-a, tako da će se omogućiti usklađenost podataka iz obje evidencije i više neće biti moguće da na istoj adresi, ako se ne radi o višekatnici, bude upisano 40 do 50 birača, istaknuo je ministar uprave. Bauk je kao novinu naveo i mogućnost brisanja birača iz evidencije trajnog boravišta u RH i njegovo prebacivanje u evidenciju onih koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj, ako to nadležni ured nesumnjivo utvrdi. Ako se prihvati takav prijedlog zakona, u Hrvatskoj bi umjesto 4,1 milijuna u popisu birača imali oko 3,8 milijuna birača, možda nešto manje, procijenio je Bauk. Novost je i institut aktivne registracije za hrvatske državljane koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj, a žele glasovati na izborima (parlamentarni, predsjednički, za zastupnike iz RH u Europski parlament), odnosno državnom referendumu.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici podržala prijedlog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se, osim sankcioniranja osoba koje se bave prostitucijom, uvodi i kažnjavanje njihovih klijenata. Novim zakonom bi se, osim osoba koje nude spolne usluge za novčanu ili drugu korist, po prvi puta sankcionirali i korisnici usluga, odnosno klijenti, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Takvo se rješenje uvodi u hrvatski zakon po uzoru na Švedsku, no u drugim europskim zemljama postoje drugačija rješenja, što je premijera Zorana Milanovića ponukalo na ocjenu kako je to tema koja zaslužuje temeljitiju raspravu. To je jedan prilično smion i avangardan manevar Švedske, postavlja se pitanje zašto neke druge jednako liberalne države, poput Austrije i Njemačke, za koje ćemo teško reći da su zaostala društva, nisu išle tim pravcem, rekao je Milanović. Zakon ide u dva čitanja pa će biti dosta vremena za raspravu o tom pitanju, a ostale najvažnije novine su uvođenje novčanih kazni izraženih u domaćoj valuti, te usklađivanje visine i vrste sankcija s odredbama Prekršajnog zakona kojim su podignuti opći maksimumi kazni.

ZAGREB - Sveobuhvatna reforma medija mogla bi već potkraj iduće godine postati vidljivom, najavila je danas pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije o slobodi javnog izražavanja i raspravljanja u procesu digitalizacije medija te izazovima javnih i neprofitnih medija. Raspravu o medijima u Ministarstvu kulture pokušavamo usmjeriti ka dogovoru oko medijske strategije iz koje bi slijedile smjernice za zakonodavni redizajn te kriterije za uvijek sporna kadrovska rješenja, rekla je Perišić. Upozorila je da je u redovima stranačke politike uvijek bilo, a vjerojatno će i biti, onih koji u javnim medijima vide priliku za vlastitu promociju i ocrnjivanje svojih suparnika. Iako su takvi pokušaji kontrole medija u svrhu popravljanja publiciteta političara prije ili kasnije izazivali kontra-reakciju medijski pismene javnosti, prijetnja postavljanja stranačkog deska u redakcijama nije za podcjenjivanje, rekla je Perišić. Smatra da mediji za ispunjenje svoje demokratske funkcije trebaju biti neovisni od stranačko-političkog ali i ekonomskog interesa te da je zbog toga potrebno provoditi zajedničku medijsku politiku, usmjerenu uspostavi medija neovisnih o tržištu i usmjerenih na društvene ciljeve, poput slobode govora i pluralizma političkih stajališta. Veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Henrik Ofstad naglasio je važnost demokratskog aspekta u trenutku kad je u digitalnom sektoru ostvaren nevjerojatan napredak. Smatra da je taj razvoj vrlo pozitivan, međutim, uz brojna "ali". Jedan od njih je i nedostatak kontrole jer, kako je naveo, primjerice, postoje slučajevi da su počinitelji pronašli svoje žrtve na internetu.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otputovao je danas u Rim, gdje će sutra sudjelovati na sjednici posebne Međunarodne komisije za Međugorje pri Kongregaciji za nauk vjere. Od 7. do 28. listopada 2012. godine, kardinal Bozanić sudjelovat će na zasjedanju Trinaeste opće redovne biskupske sinode na kojoj će se raspravljati o temi: "Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere".

ZAGREB - Mrtav muškarac pronađen je u stanu u zagrebačkom naselju Prečko, doznaje se u policiji i zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu koji istražuju uzrok i okolnosti smrti. Mrtvog 59-godišnjaka pronašli su u stanu u Ulici Ivana Matetića Ronjgova sinoć oko 22,30 sati članovi njegove obitelji kojima se nekoliko dana nije javljao na telefonske pozive. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, gdje bi se obdukcijom trebao utvrditi uzrok smrti. Neki mediji javljaju da na tijelu nema vidljivih tragova nasilja i da u stan nije provaljeno niti je išta ukradeno, dok drugi, pak, nagađaju kako policija i tužiteljstvo sumnjaju na samoubojstvo ili ubojstvo. Glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva Dunja Pavliček Hini je kazala kako uzrok smrti još nije utvrđen te da se okolnosti smrti istražuju.

RIJEKA - Vlasnik i direktor trgovačkog društva (66) sa sjedištem u Kukuljanovu sumnjiči se da je izbjegavajući podmiriti poreze, doprinose i druga davanja, oštetio državni proračun za najmanje 3,8 milijuna kuna, pa je kazneno prijavljen za počinjenje kaznenog djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, izvijestili su iz primorsko-goranske Policijske uprave. Policija je u krim istrazi utvrdila da je 66-godišnjak s prebivalištem u Malinskoj, kao vlasnik i direktor trgovačkog društva iz Kukuljanova, od srpnja 2008. do svibnja 2011., tijekom neprekidne blokade žiro-računa svoje tvrke, izbjegavao plaćanje poreza, doprinosa i drugih davanja u državni proračun. U tom je razdoblju sva plaćanja obavljao putem ugovora o cesijama, kompenzacijama i asignaciji, koje je zaključivao s nekoliko drugih tvrtaka u svom vlasništvu.

ŠIBENIK - U prometnoj nesreći, koja se dogodila jutros oko 5,10 sati na autocesti A-1 kod skretanja za čvor Skradin, po život opasne ozljede zadobio je 26-godišnji vozač iz Zadra, a lakše je ozlijeđen 25-godišnji Zadranin, putnik u vozilu. Do prometne nesreće došlo je kada je vozač "hyundaija", zadarskih registracijskih oznaka, lijevim kotačima vozila izletio izvan kolnika autoceste pri čemu je izgubio nadzor nad upravljačem. Vrativši se na kolnik, u zanošenju je naletio na metalnu zaštitnu ogradu te se vozilo prevrnulo i izletjelo na kameno-zemljanu površinu.

KNIN - U sudaru koji se dogodio noćas u 1,10 sati u Kninu teško je ozlijeđen 20-godišnjak iz Novigrada Podravskog, a još pet osoba je lakše ozlijeđeno, izvijestila je jutros policija. Prometna se nesreća dogodila na raskrižju, kada 26-godišnji vozač "fiat punta", šibenskih registracijskih oznaka, nije propustio sva vozila koja su se kretala po cesti s prednošću prolaska, te je udario u "golf" koprivničkih oznaka, koji je u alkoholiziranom stanju vozio 22-godišnji Kninjanin. Protiv 26-godišnjeg vozača iz Knina bit će podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Kninu, dok će protiv 22-godišnjaka biti podnesen optužni prijedlog, zbog prekršaja iz zakona o sigurnosti prometa na cestama.

ZAGREB - Knjigu glazbenih kritika Emila Čića "Hrvatski glazbeni trenutci br. 2. - Kritičarske teme" objavili su u sunakladništvu Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) iz Basela i zagrebačka Naklada E.Čić. Recenzent knjige Krešimir Galin ističe kako je knjiga dokument svoga vremena koje obuhvaća zadnjih tridesetak godina povijesti hrvatskoga društveno-političkog i kulturnog života iz koje se može spoznati i sama unutarnja duhovna jezgra kulture i društva. Smatra kako knjiga nije samo povijesna faktografija i gotova prosudba glazbenoga i umjetničkog stvaralaštva nego poticaj za razmišljanje o autorovoj teocentričnoj filozofiji glazbe.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙