FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 26. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

BRUXELLES - Europska komisija pozdravlja odlučnost Hrvatske da nastavi reforme u pravosuđu i ispuni obveze koje je preuzela tijekom pristupnog pregovora, istaknuo je u priopćenju povjerenik za proširenje Štefan Fuele nakon sastanka s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem. "Povjerenik Fuele pozdravio je odlučnost ministra za nastavak reformi u pravosuđu i zadržavanje pozornosti na obvezama koje su preuzete tijekom pristupnih pregovora. Naglasio je da je pravosuđe koje dobro funkcionira ključno da bi Hrvatska primjenjivala europsku pravnu stečevinu i podržavala prava svojih građana. Ministar je predstavio svoje planove za povećenje učinkovitosti hrvatskog pravosuđa. Također su razgovarali o pitanju neovisnosti sudaca i borbi protiv korupcije", kaže se u priopćenju. "Povjerenik Fuele i ministar Miljenić složili su se da je, u trenutku kada je ostalo manje od devet mjeseci do trenutka kada bi se Hrvatska trebala pridružiti EU-u, važno zadržati pozornost na preostalim zadaćama radi uspješnog i dobro pripremljenog pristupanja", dodaje se u priopćenju. Ministar Miljenić je nakon razgovora izjavio novinarima da je upoznao "povjerenika sa strukturnim promjenama na kojima se radi".

MADRID - Specijalne snage španjolske gumenim su mecima obuzdali veliku skupinu prosvjednika iz pokreta ogorčenih (indignados) na prilazu parlamentu u Madridu u utorak navečer, javljaju agencije. Nekoliko tisuća "indignadosa" namjeravalo je napraviti ljudski lanac oko parlamenta, okružen barikadama i jakim policijskim snagama. Do sukoba je došlo kada su prosvjednici pokušali maknuti jednu zapreku. Policija se prvo koristila pendrecima, a potom i gumenim mecima. Snage sigurnosti do navečer su uspjele rastjerati dio prosvjednika, a oni koji su ostali sjedili su na podu s rukama u zraku i vikali "ovo je naše oružje" i "ujedinjeni narod nikada neće biti pobijeđen". Po dosad poznatim podacima, najmanje je 15 uhićenih i šestero ozlijeđenih. Građani Madrida prosvjedovali su protiv vladinih priprema za novi krug nepopularnih mjera štednje za 2013. godinu. Preko društvenih mreža nekoliko pokreta nezadovoljnih građana pozvalo je na okupljanje.

NEW YORK - Budući da Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo zaustaviti građanski rat u Siriji, arapske zemlje trebale bi same intervenirati u toj zemlji, rekao je u utorak katarski emir Šeik Hamad bin Kalifa al-Tani. "Vijeće sigurnosti nije uspjelo naći učinkovito rješenje. Imajući to u vidu, mislim da bi arapske zemlje trebale same ispuniti svoje nacionalne, humanitarne, političke i vojne dužnosti i učiniti sve što je potrebno za zaustavljanje krvoprolića u Siriji", rekao je al-Tani pred Općom skupštinom UN-a. Dao je naslutiti da bi zaobilaženje Vijeća sigurnosti omogućilo miran prijenos vlasti u Siriji. "Isti slučaj imali smo kada su arapske snage intervenirale u Libanonu 70-tih godina prošlog stoljeća...kako bi zaustavile unutarnje sukobe, što se pokazalo kao učinkovit i koristan potez", rekao je katarski emir. Katar, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Turskom, snažno podupire sunitske sirijske ustanike, dok šijitski Iran pruža potporu sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, pripadniku alafitske manjine bliske šijitskom islamu.

NEW YORK - Američki predsjednički kandidat Republikanske stranke Mitt Romney u utorak se, u prostoriji punoj demokrata i nakon što ga je predstavio Bill Clinton, suzdržao od predizborne retorike i iznio viziju pomoći inozemstvu koja bi potaknula ulogu slobodnog poduzetništva u zemljama u razvoju. Clintonova Globalna inicijativa je nestranačka humanitarna inicijativa pa se Romney suzdržao od uobičajenih predizbornih napada na Obamu, iako je u govoru spomenuo neke vanjskopolitičke izazove, od Sirije do Irana, u kojima je pokazao da se ne slaže s načinom na koji se prema njima odnosi Obamina adninistracija. Središnja Romneyjeva tema bila je promjena politike američke pomoći inozemstvu na način da ona osnaži poduzetništvo i potakne zapošljavanje u zemljama u razvoju. Iznio je tezu da veliki dio američke razvojne pomoći ima tek ograničen uspjeh u pomaganju ljudi da izađu iz siromaštva i da američki programi pomoći nerijetko nastoje zamijeniti privatno poduzetništvo. "Privremeni paket pomoći može potaknuti gospodarstvo, može financirati neke projekte, može platiti neke račune, može na neko vrijeme zaposliti neke ljude. Ali ne može održati gospodarstvo na duže vrijeme", rekao je.

VARŠAVA - Genetička istraživanja nedvojbeno su pokazala da su tijela dviju žrtava rušenja poljskog vladina zrakoplova kod Smolenska 2010. godine zamijenjena, objavilo je u utorak vrhovno vojno državno odvjetništvo u Varšavi. Poljski su mediji već objavili da su zamijenjena tijela legendarne članice "Solidarnosti" Anne Walentynowicz i dopredsjednice zaklade "Istočna Golgota" Terese Walewske-Przyjalkowske. Njihova su tijela ekshumirana prošlog tjedna i pri tome je došlo do naguravanja između policije i kritičara vlasti koji su pokušavali ući u ograđeno područje na groblju gdje se obavljala ekshumacija. Voditelj varšavskog okružnog vojnog državnog odvjetništva Ireneusz Szelag najavio je još četiri ekshumacije, jer postoji sumnja da su zamijenjena tijela još dviju žrtava. Ukupno su do sada ekshumirana tijela pet žrtava katastrofe iz Smolenska, zbog različitih navoda u dokumentima sudske medicine što ih je ispostavilo rusko vojno državno odvjetništvo. U subotu je predsjednik lijevo liberalnog "Poreta Palikots" (RP) Janusz Palikot zatražio i ekshumaciju tada stradalog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙