FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Operativni program za zaštitu okoliša

Autor: mbuj
ZAGREB, 3. listopada 2012. (Hina) - Prilikom današnjeg predstavljanja rezultata Operativnog programa za zaštitu okoliša, koji se sufinancira novcem Europske unije (EU) iz pretpristupnog programa IPA, potpisan je sporazum o provedbi 7,4 milijuna eura vrijednih priprema projekata za sufinanciranje novcem iz strukturnih fondova EU-a radi zaštite vodnih resursa Hrvatske u 16 gradova i općina.

Operativni program za zaštitu okoliša (OPZO) sufinancira se novcem EU-a iz pretpristupnog programa IPA, komponente IIIB. Iz programa IPA za OPZO od 2007. do 2013. nepovratno će se izdvojiti 131,3 milijuna eura, a ukupna svota raspoređena je u tri prioritetna područja: gospodarenje otpadom (42,4 milijuna eura), gospodarenje vodama (86,8 milijuna eura) i tehničku pomoć (2,1 milijun eura).

Od planiranih 42,4 milijuna eura za otpad dosad je za projekte županijskih centara za gospodarenje otpadom Marišćinu i Kaštijun te za izradu dokumentacije za sanaciju jame Sovjaka dodijeljeno 41,75 milijuna eura. Pripremaju se projekti gospodarenja otpadom, poput centara Piškornice, Biljana Donjih i Bikarca. U sektoru voda raspoređena su sva planirana financijska sredstva od 86,8 milijuna eura za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe i odvodnje za Slavonski Brod, Knin, Drniš, Sisak, a projekt za Poreč poslan je na odobrenje Europskoj komisiji.

Sporazum o provedbi 7,4 milijuna eura za pripremu projekata za sufinanciranje novcem iz strukturnih fondova EU-a radi zaštite vodnih resursa Hrvatske kroz poboljšanje sustava vodoopskrbe i integriranih sustava upravljanja otpadnim vodama potpisali su danas zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza, pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić te predstavnici 16 komunalnih poduzeća.

Riječ je o 16 novih projekata gospodarenja vodama (Bibinje-Sukošan, Donja Dubrava, Ivanec, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Jelsa-Vrboska, Mursko Središće, Novigrad Istarski, Novska, Pirovac-Tisno-Jezera, Pula Sjever, Savudrija, Sinj, Split-Solin, Šibenik i Umag) koje su pripremili Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode.

Novac za pripremu projekata osiguran je kroz plan Hrvatskih voda te će se 85 posto sufinancirati nepovratno iz IPA programa EU-a, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna, a ta projektna dokumentacija omogućuje prijavu projekata za sufinanciranje iz strukturnih i kohezijskih fondova od gotovo 300 milijuna eura.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović procijenio je da će za dostizanje standarda EU-a i provedbu investicijskih projekata u cjelokupnom sektoru zaštite okoliša biti potrebno oko 10 milijarda eura.

"Od toga se najveći dio odnosi na gospodarenje vodama (4,5 milijarda eura) i na gospodarenja otpadom (3,2 milijarde eura), a preostali dio uključuje i zaštitu zraka, sprječavanje industrijskog onečišćenja te zaštitu prirode", istaknuo je ministar Zmajlović.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako će se realizacijom projekata infrastrukture u području vodnoga gospodarstva iz OPZO-a uspostaviti veća priključenost stanovništva na moderne sustave vodoopskrbe i odvodnje, osigurati voda za piće zahtijevane kakvoće, a pridonijet će se očuvanju zdravlja ljudi, zaštiti izvorišta pitke vode i vodnih resursa, povezanih ekosustava i cijelog okoliša.

"Ako uspijemo napraviti pomake koji će dovesti u konačnici do poboljšanja konkurentnosti Hrvatske uz pomoć EU fondova, onda smatramo da smo uspjeli", rekao je zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz te dodao kako vjeruje da možemo uspjeti u tom izazovu promjene na bolje.

Šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren istaknuo je kako će projekti pomoći Hrvatskoj, prekrasnoj zemlji, da zaštiti okoliš i unaprijedi živote svojih građana.

Predstavljanje je počelo minutom šutnje za pokojnog predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙