FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku obilježen Europski dan suradnje

Autor: ivuc
OSIJEK,21. rujna 2012.(Hina) - Predstavljanjem projekata prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, među kojima su i projekti razminiranja, prijavljeni za europski fond IPA Prekogranični program Mađarska – Hrvatska u Osijeku je danas obilježen Europski dan suradnje.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Miljenko Vahtarić istaknuo je da je jedan od najznačajnijih projekt "De-mine", razminiranje minski zagađenih površina na području Drave i Dunava, kojim će se granica između Hrvatske i Mađarske u cijelosti očistiti od mina, čime će se olakšati njezin nadzor.

Projekt je vrijedan oko 3,5 milijuna eura, od čega iz europskih fondova oko 3 milijuna eura, i očekuje se da će, do kraja ljeta iduće godine, to granično područje biti potpuno razminirano. Vahtarić je dodao da bi poljoprivredno zemljište u Osječko-baranjskoj županiji trebalo biti razminirano najkasnije 2015. godine, nakon čega u toj Županiji za razminiranje preostaju još šumska područja i Park prirode "Kopački rit".

Izvijestio je da je nedavno završen projekt razminiranja poljoprivrednoga zamljišta u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji se s 3 milijuna eura financirao iz europskog fonda "IPA 2010", dok je milijun eura osigurano iz državnog proračuna.

Ravnateljica Vladina Ureda za razminiranje Dijana Pleština kazala je kako, unatoč nedostatku sredstava za razminiranje, još nije isključeno da se proces razminiranja Hrvatske završi do 2019. godine. To je cilj, zbog kojega je i osnovan ovaj Ured, koji će koordinirati aktivnosti i surađivati s HCR-om, ministarstvima i županijama. Upravo je Osječko-baranjska županija primjer kako bi se moglo organizirati i raditi, napomenula je Pleština.

Mađarska konzulica u Hrvatskoj Eniko Tuska kazala je kako je za Mađarsku posebno značajna suradnja s Hrvatskom, koja će uskoro postati punopravna članica EU, pa će Mađarska i nadalje podupirati suradnju s Hrvatskom, posebice u prekograničnom dijelu.

Generalna konzulica Hrvatske u Mađarskoj Ljiljana Pancirov istaknula je kako se Europski dan suradnje obilježiti u 40 europskih zemalja, a da su projekti prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske vrijedni oko 5 milijuna eura.

(Hina) xivuc ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙