FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna razmjena mladih "Ujedinjeni mladi - duboko i modro spašeno"

Autor: mbuj
MURTER, 21. rujna 2012. (Hina) - Međunarodna razmjena mladih iz EU programa "Mladi na djelu" pod nazivom "Ujedinjeni mladi - duboko i modro spašeno" održat će se od 21. do 30. rujna u Murteru.

Četrdesetero mladih iz osam europskih zemalja - Španjolske, Francuske, Italije, Rumunjske, Bugarske, Srbije, Makedonije i Hrvatske istraživati će važne činjenice zajedničkog europskog pitanja - zaštite morskog okoliša s posebnim naglaskom na Natura 2000 vrste i staništa. Na razmjeni će razvijati osjećaj poštovanja prema onome što nam priroda daje te će raspravljati o aktivnostima koje se uklapaju u koncept održivog razvoja, priopćila je danas Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja "Argonauta", organizator događanja.

Ističe kako će razmjena imati za cilj "osvijestiti i mobilizirati mlade da se uhvate u koštac s problemom ugroženih morskih vrsta te poticati razvoj 'zelenih' znanja i vještina među mladima i njihovo predanje održivom razvoju".

Tijekom razmjene koristiti će se razne metode neformalnog učenja poput "teambuilding igara, simulacijskih vježbi, vježbi igranja uloga, natjecanja, prezentacija, otvorenih rasprava itd. Mladi će dizajnirati i veliki zidni grafit sa slikama ugroženih i zaštićenih morskih vrsta (Natura 2000) na javnoj površini u Murteru, pokazujući na taj način lokalnoj zajednici i posjetiteljima Murtera važnost očuvanja morskog okoliša".

Posjetit će i zaštićeno morsko područje Nacionalnog parka Kornati te Nacionalni park Krka i "razviti vlastite ideje o mogućim načinima zaštite". Predložene ideje bit će prezentirane upravi NP Kornati i drugim donositeljima odluka, a tijekom razmjene snimit će se i video materijal posvećen moru, koji će biti distribuiran svim partnerima u projektu i drugima zainteresiranima za temu. Mladi će također imati priliku naučiti više o kulturama drugih zemalja, njihovim sličnostima i razlikama, te uspostaviti buduću suradnju.

Udruga "Argonauta" podsjeća da je u listopadu prošle godine u Murteru po prvi put održana slična međunarodna razmjena mladih iz EU programa 'Mladi na djelu' pod nazivom "Spasimo vodu – Sapasimo našu budućnost" na kojoj je sudjelovalo 35-ero mladih iz Bugarske, Makedonije, Srbije, Rumunjske i Hrvatske.

(Hina) pp/xbma yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙