FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 3. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak još nije reagiralo na izviješća o prijedlogu hrvatske strane da se obje države obrate Banci za međunarodna poravnajnja (BIS) u Baselu zbog spora oko stare devizne štednje hrvatskih štediša u bivšoj Ljubljanskoj banci, ali se u vezi s tim pitanjem oglasilo slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, objavili su slovenski mediji. Hrvatska je u utorak službeno predložila Sloveniji da se zajedno obrate banci u Baselu vezano uz spor oko Ljubljanske banke. "Uputili smo prijedlog da se hrvatska i slovenska strana zajednički obrate Banci za međunarodna poravnanja u Baselu", izjavila je Hini glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić. U vezi današnjeg prijedloga hrvatske strane, Slovenija očekuje da će Hrvatska poštovati svoje obveze, priopćili su slovenski diplomati u Zagrebu, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA. Iz slovenskog veleposlanstva dodaju kako već i pismo koje je BIS-u u Basel svojedobno poslao bivši hrvatski ministar financija Ivan Šuker "sadrži sasvim jasnu obvezu Republike Hrvatske da će se razgovori o pitanju jamstava za devizne depozite nekadašnje SFRJ nastaviti u okviru BIS-a". Agencija dodaje da Slovenija i dalje od hrvatske strane očekuje povlačenja punomoći Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb za tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima jer se ne može istodobno tužiti Ljubljansku banku i tražiti rješenje u pregovorima. Uz to, slovenski diplomati su ponovili ocjenu da su ta ovlaštenja bila dana u suprotnosti s preuzetim međunarodnim obvezama Hrvatske.

BEOGRAD - Crnogorski premijer Igor Lukšić sugerirao je u utorak predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da, u pogledu gradnje energetskih objekata na rijeci Drini, mora malo više poštivati Crnu Goru i međunarodne konvencije, objavili su beogradski elektronički mediji. Na raniju Dodikovu ocjenu kako Crna Gora ne može spriječiti RS u gradnji četiri hidroelektrane na Drini, prethodno je reagirao i potpredsjednik crnogorske vlade Vujica Lazović, tvrdnjom da je najavom gradnje bez konzultacija s Podgoricom, RS prekršila međunarodnu Konvenciju o prekograničnom utjecaju na okoliš. Dodik je ranije izjavio da će RS graditi hidroelektrane na Drini, bez obzira na to kakav je stav Crne Gore, te da "nikakva Crna Gora, ni prosvjednim niti bilo kakvim notama, neće to moći spriječiti". Dodik je rekao da ni Crna Gora, ni Vijeće ministara BiH nemaju nikakve ingerencije kada je riječ o projektu izgradnje hidroelektrana na Drini, te da je to "isključiva nadležnost vlasti RS". Reagirajući na takav Dodikov stav, crnogorski je premijer uzvratio da njegova zemlja mora biti konzultirana u vezi eventualne gradnje hidrocentrala na Drini.

LOS ANGELES - Hollywoodske zvijezde Leonardo DiCaprio i Tobey Maguire pokrenuli su kampanju za izlazak na američke predsjedničke izbore 6. studenoga putem društvenih mreža i s nestranačkom porukom. Kampanja, koja je poglavito usmjerena na mlade glasače, vodi se preko Facebook stranice, Twitter profila i video snimke na YouTubeu na kojoj su poruke zvijezda koje birače potiču na sudjelovanje na izborima. Na snimci DiCaprio, Maguire i drugi među kojima su Zac Efron, Benicio Del Toro, Edward Norton, Ellen Degeneres, Selena Gomez i Amanda Seyfried pozivaju ljude da glasuju. "Ušli smo u partnerstvo s neprofitnim organizacijama obje stranke usredotočenim na izbore, kako bi potaknuli što je više moguće ljudi da se registriraju za glasovanje i izađu na birališta 6. studenog", kaže skupina u izjavi.

MOSTAR - Dvije žene poginule su od udara groma u dva odvojena incidenta tijekom olujnog nevremena koje u utorak zahvatilo južni dio Bosne i Hercegovine, potvrdili su iz policije. Jedna 55-godišnja žena smrtno je stradala u Trebinju kada se od kiše i olujnog nevremena sklonila pod drvo. Grom je udario u stablo i žena je preminula na licu mjesta. Drugi nesretni slučaj dogodio se u Glamoču u jugozapadnom dijelu Bosne, potvrdili su iz policije. Navodno je nesretnu ženu više puta udario grom. Zbog iznenadne obilne kiše praćene tučom padala su stabla i teško granje na području Mostara i Hercegovine. Poplavile su ulice i pojedini stambeni objekti.

KADUNA - U napadu na studentski dom na sjeveroistoku Nigerije u utorak je ubijeno 26-ro studenata, izjavio je glasnogovornik škole. Napad se dogodio u državnoj politehničkoj školi u državi Adamawa u ponedjeljak kasno navečer, rekao je telefonom čelnik sveučilišnog odjela za informiranje. "Ubojice su išle od sobe do sobe, ubijajući ih jednog po jednog", rekao je svjedok Mohamed Awal koji u napadu nije ozlijeđen. Neki su ustrijeljeni a neki ubijeni mačetama, rekao je Awal. Adamawa, kao i veliki dio sjevera Nigerije, nalazi se na udaru islamističkih pobunjenika ali policija istražuje i mogućnost da su ubojstva možda bila motivirana političkim sukobom unutar sveučilišta.

(Hina) xtdel ytdel

An unhandled error has occurred. Reload 🗙