FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar rast španjolskih proizvođačkih cijena u kolovozu

Autor: mpuk
MADRID, 25. rujna 2012. (Hina/AFP) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Španjolskoj porasle su u kolovozu na godišnjoj razini dvostruko bržim tempom nego u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci koje je u utorak objavio statistički ured Ine.

Indeks proizvođačkih cijena porastao je u kolovozu 4,1 posto, nakon skoka za 2,6 posto u srpnju. To je najviša stopa inflacije od ožujka i označava rast cijena na godišnjoj razini drugi mjesec zaredom.

U kategoriji netrajnih proizvoda proizvođačke su cijene u kolovozu porasle na godišnjoj razini 2,1 posto a u kategoriji trajnih dobara za jedan posto. Cijene potrošačkih proizvoda uvećane su za 1,9 posto.

Kapitalna dobra i intermedijarni proizvodi poskupjeli su pri proizvođačima za 0,7 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz dok su cijene u energetskoj industriji poskočile 12,6 posto.

Na mjesečnoj razini proizvođačke su cijene u kolovozu porasle 1,1 posto, nakon 0,8-postotnog rasta u srpnju. Također bilježe rast drugi mjesec zaredom, i to po najvećoj stopi od siječnja.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙