FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu Španjolska i makroekonomska izvješća

Autor: neba
NEW YORK, 1. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu je ovoga tjedna moguć rast cijena dionica, nakon dva tjedna pada, jer su očekivanja ulagača u vezi makroekonomskih podataka iz najvećih svjetskih gospodarstava niska, pa bi svako pozitivno iznenađenje moglo potaknuti uspon tržišta.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 1,1 posto, na 13.437 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,3 posto, na 1.440 bodova, a Nasdaq indeks 2 posto, na 3.116 bodova.

U trećem je kvartalu S&P 500 indeks porastao 5,9 posto, a vrhunac je dosegnuo polovicom rujna, kada se, zahvaljujući dodatnom labavljenju monetarne politike Feda, našao na najvišim razinama u gotovo pet godina.

No, zbog slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, upozorenja kompanija o pogoršanju poslovnih uvjeta i neizvjesnosti u vezi španjolskih dužničkih problema, u posljednja dva tjedna cijene su dionica pale.

Ovaj tjedan bit će bogat podacima koji mogu znatno utjecati na tržište. U ponedjeljak će biti objavljeno izvješće o PMI indeksu menadžera nabave u Kini, koje će pokazati da li industrijska aktivnost u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu i dalje slabi.

„Vidjet ćemo kako će tržišta reagirati na podatke iz Kine. Čini se da su ulagači spremni za loše brojke, pa ako one ne budu doista jako loše, mogle bi pozitivno utjecati na tržišta“, kaže Wasif Latif, predsjednik tvrtke USAA Investment Management.

Američki Institut za menadžere nabave u ponedjeljak će objaviti podatke o industrijskoj aktivnosti u SAD-u, a u srijedu i o uslužnoj aktivnosti. Očekuje se blago slabljenje aktivnosti u oba sektora.

Ipak, najviše bi na tržišta mogli utjecati podaci o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu broj zaposlenih porastao za otprilike 115.000, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti s 8,1 na 8,2 posto.

U fokusu ulagača bit će i razvoj situacije u Španjolskoj. Prošloga su tjedna masovni prosvjedi protiv novih mjera proračunske štednje potaknuli rast prinosa na španjolske obveznice, što negativno utječe na tržišta.

Najvažnije je pitanje hoće li Španjolska službeno zatražiti međunarodnu pomoć. To je nužno kako bi Europska središnja banka mogla na tržištu kupovati španjolske obveznice i tako smanjiti cijenu njezinog zaduživanja.

U četvrtak slijede i sjednice čelnika europske i britanske središnje banke. Od ECB-a se očekuju novi detalji o programu kupnje državnih obveznica članica eurozone.

U ponedjeljak se, pak, očekuje osvrt predsjednika Feda Bena Bernankea na aktualnu gospodarsku situaciju, dok će u drugom dijelu tjedna biti objavljeni dijelovi zapisnika s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke, na kojoj su donijeli odluku o novom, trećem krugu kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙