FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 30. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska policija proslavila je sinoć svoj dan i dan svoga zaštitnika sv. Mihovila svečanom akademijom u zagrebačkome kinu Europi na kojoj je premijer Zoran Milanović poručio policajkama i policajcima kako politici nema mjesta u policiji te da ulažu u svoje znanje kako bi što kvalitetnije i dosljednije obnašali svoj usamljenički posao gledajući pri tome u cilj - a to je ljudska sloboda kojoj je demokracija samo sredstvo. Premijer koji je na svečanost stigao neposredno po povratku iz New Yorka gdje je sudjelovao u radu Opće skupštine Ujedinjenih naroda, istaknuo je da nije htio propustiti svečano obilježavanje Dana policije i ukazati na važnost toga posla jer, rekao je, problem je u tome što generacije mladih ljudi odrastaju u preziru prema zakonu i vladavini prava gledajući kako se pred njihovim očima taj sustav degradira. S tim u vezi je i rekao da će policija dobivati sve veće zadaće jer, ustvrdio je, Hrvatska konačno mora postati uređena država, ali i država ljudskih prava i sloboda. Premijer je pozvao policajce da prijave i raskrinkaju svaki pokušaj utjecaja politike na policiju. Rekao je da on i njegova vlada teže od svih - policije, diplomacije i tzv. tajnih službi učiniti profesionalni servis građana i vladavine prava. Smatra da treba učiniti sve što je moguće da se, nakon svakih izbora, mijenja manji broj ljudi, a da državni sustav 'nastavi nositi' vrhunski profesionalna birokracija. Premijer je rekao da su mjere štednje sada nužne te će njegova vlada još neko vrijeme konsolidirati proračun, ali da se ne može štedjeti u nedogled i rezati plaće jer su to samo privremene mjere kako bi Hrvatska iduće i sljedećih godina bila konkurentnija na tržištu.

ZAGREB - Redatelj filma "Ljudožder vegetarijanac" Branko Schmidt proglašen je najboljim redateljem na festivalu u potrugalskom Setubalu, a nositelj glavne uloge u tom filmu Rene Bitorajac na festivalu u američkom Austinu osvojio je nagradu za najboljeg glumca, objavio je sinoć HTV. Taj je film hrvatski kandidat za Oscara, a snimljen u kooprodukciji HRT-a i Telefilma. Ljudožder vegetarijanac" suvremena je mračna priča o uspješnom, ali nemoralnom i korumpiranom ginekologu koji svoje ambicije ostvaruje uz pomoć zagrebačkog podzemlja. Riječ je o adaptaciji romana Ive Balenovića s kojim je Schmidt surađivao i na prethodnom filmu "Metastaze". Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli osvojio je, među ostalim, Zlatne arene za režiju te za najbolju glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac) te nagrade domaće i međunarodne kritike.

ZAGREB - Predstavom francuskoga kazališta Theatre de Gennevilliers "Zatvaranje ljubavi" Pascala Ramberta sinoć je u Zagrebačkom kazalištu mladih završio 10. Festival svjetskog kazališta (FSK) čije su predstave, ističe njegova umjetnička ravnateljica Dubravka Vrgoč, autentičnim autorskim jezikom svjedočile o izazovima današnjeg vremena. "U svojoj desetoj sezoni Festival svjetskog kazališta ponudio je gledateljima uvid u neke od najatraktivnijih izvedbi sa svjetske kazališne scene nastojeći u tom presjeku izdvojiti one predstave koje autentičnim autorskim jezikom svjedoče o izazovima našeg vremena", izjavila je Vrgoč za Hinu naglasivši kako su te izvedbe, različite po stilovima i poetikama, i ove godine "pobudile izniman interes publike i samim tim podcrtale mjesto Zagreba na europskim i svjetskim kazališnim kartama". Posebnost ovogodišnjeg programa, ističe Vrgoč, bile su redateljice "koje su svojom snažnom osobnošću i specifičnim rukopisom, svaka u svojoj sredini, ispisale neke od najzanimljivijih stranica suvremenoga svjetskog teatra".

ZAGREB - Dobitnicima nagrada za najuspješnije audiovizualne eksperimente osmoga Festivala 25 FPS - Međunarodnog festivala eksperimentalnoga filma i videa proglašeni su sinoć: "Konferencija (Bilješke o filmu 05)" Norberta Pfaffenbichlera, "Ja sam mikro" autorica Shumone Goel i Shai Heredie, "Umijeće lovljenja" autorice Jessice Bardsley, "Palače milosrđa" autora Gabriela Abrantesa i Daniela Schmidta i "Mračni vrt" Nicka Collinsa. Laureati su proglašeni nakon što su u zagrebačkome kinu Studentski centar prikazani posljednji radovi iz ovogodišnjega programa konkurencije 25 FPS-a. Svaki od tri člana velikoga žirija dodijelio je vlastiti Grand prix, a žiri kritike zajedničku nagradu, dok će dobitnik nagrade publike biti proglašen danas na projekciji svih nagrađenih filmova s kojom će i završiti osmo izdanje toga međunarodnog festivala eksperimentalnoga filma i videa.

ZAGREB - Proglašenjem pobjednika u pet kategorija i tradicionalnim Velikim mevludom na bosanskom, albanskom i turskom jeziku, kojeg su izveli svi natjecatelji i muški pjevački zbor "Rejjan" iz Sarajeva, sinoć je u zagrebačkoj džamiji završeno 19. Europsko natjecanje učača Kur'ana, održano u povodu 25. obljetnice svečanoga otvorenja te džamije. Natjecanje su tim povodom organizirali Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Zagreb, Svjetska organizacije za hifz iz Džidde (Saudijska Arabija) i Ministarstva vakufa države Katar, priopćila je Islamska zajednica u Hrvatskoj. Ukupni pobjednik ovoga natjecanja učača Kur'ana je Redouan Ait Hassou iz Nizozemske koji je pobijedio u kategoriji Hifza cijeloga Kur'ana s osvojenih čak 99 bodova (od 100 mogućih). Na 19. Europskom natjecanju učača Kur'ana sudjelovala su 74 natjecatelja iz 22 europske zemlje.

ZAGREB - Jedna je osoba izgubila život a dvije su prevezene u bolnicu u prometnoj nesreći koja se u nedjelju oko 1 sat nakon ponoći dogodila na Slavonskoj aveniji bb. kod Tifonove benzinske crpke blizu Ivanje Reke, priopćila je policija.

Pojedinosti zasad nisu poznate.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙