FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Omrčen o splitsko-dalmatinskim srednjoškolcima bez sufinanciranog prijevoza

Autor: pgas
SPLIT, 26. rujna 2012. (Hina) - Na području Splitsko-dalmatinske županije oko 550 učenika srednjih škola nije obuhvaćeno nedavnom odlukom Vlade RH, odnosno Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa o sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca sa 75 posto vrijednosti mjesečne karte što izaziva nezadovoljstvo roditelja i učenika, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Zdravko Omrčen.

Po njegovim riječima među učenicima neobuhvaćenim ovom vladinom odlukom je oko 150 srednjoškolaca s područja Vrgorca gdje je danas zbog toga održan i mirni prosvjed.

“Očekujem da će grad Vrgorac pronaći neko rješenje za svoje srednjoškolce, a Splitsko-dalmatinska županija će prilikom rebalansa proračuna pokušati pomoći vrgoračkim kao i svim ostalim srednjoškolcima, njih 550, koji nisu obuhvaćeni vladinom odlukom o sufinanciranju troškova prijevoza srednjoškolaca sa 75 posto”, kazao je Omrčen.

Vladinu odluku, za koju je ustvrdio da je donesena na prijedlog ministra znanosti, obrazovanja i športa Željka Jovanovića, Omrčen je ocijenio neozbiljnom i brzopletom.

“Takvom odlukom prisiljene su županije kao osnivači škola, pa i prijevoznici da u njezinu realizaciju idu protuzakonito jer Ministarstvo obrazovanja nije financijski definiralo iznos koji će to ministarstvo refundirati za prijevoz srednjoškolaca. Po naputcima ministarstva županija treba s prijevoznicima potpisati ugovor bez definiranog financijskog iznosa koji će to ministarstvo refundirati. Nitko normalan, sukladno zakonu, ne može potpisati takav ugovor”, istaknuo je Omrčen.

Također je zamjerio ministru Jovanoviću što je, kako je rekao, prije dva dana uputio zahtjev Ministarstvu uprave za provođenje nadzora nad “nezakonitim radnjama pročelnika Omrčena” u vezi s kaštelanskom srednjom školom “Braća Radić”.

“U tom ministrovu zahtjevu optužen sam za nezakonite radnje zbog davanja suglasnosti za upis 42 učenika koja nemaju ‘bodovnu kvotu’ (36 bodova) za upis”, kazao je Omrčen. Po njegovu tumačenju ministru Jovanoviću nije jasno što znači “dao suglasnost” a ne odluku koju u konačnici, po Omrčenu, po zakonskoj proceduri donosi ministar Jovanović.

“I županijski Ured državne uprave je gotovo identičnim riječima dao suglasnost za upis tih 42 učenika, a ministar Jovanović ga za to nije prijavio kao što je učinio sa mnom”, kazao je Omrčen.

Istaknuo je kako Ministarstvo uprave treba ispitati zakonitost postupka ministra Jovanovića što je “legalizirao upis” u pet srednjih škola na području Splitsko-dalmatinske županije a u kojima je, po Omrčenu, primijenjena jednaka procedura kao i za kaštelansku srednju školu “Braća Radić”, gdje ministar Jovanović nije odobrio upis 42 učenika i zbog čega je Omrčena prijavio Ministarstvu uprave.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙