FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri Zmajlović i Jovanović učenike upozorili na značaj ozonskog sloja

Autor: mbuj
ZAGREB, 17. rujna 2012. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja, 16. rujna, danas su ministri zaštite okoliša i obrazovanja Mihael Zmajlović i Željko Jovanović te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić učenicima Osnovne škole "Marija Jurić Zagorka" govorili o značaju ozonskog sloja i kako njegovo oštećenje može negativno utjecati na zdravlje.

S učenicima su pogledali i crtani film "Ozzy Ozon", te im darovali i s njima odigrali igru Ozzy Ozon. Riječ je o liku koji daje praktične savjete djeci kako sigurno uživati na suncu i zaštiti se od štetnih UV zraka te kako pomoći spašavati Zemljin ozonski sloj.

Ministar zaštite okoliša i prirode Zmajlović rekao je kako je riječ o projektu koji se provodi već nekoliko godina te kako će najmlađi kroz igru sigurno i puno toga naučiti. Istaknuo je kako žele i najmlađe uključiti i upoznati ih koliko je važno sve ono na čemu radimo kao društvo - da isključimo sve kemikalije koje štetno utječu na ozonski sloj, a upoznati ih i kako se dodatno zaštiti od štetnog UV zračenja.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je kako je crtani film koji su pogledali vrlo kvalitetan i na razumljiv način djeci objašnjava teme koje su inače složene, pogotovo za uzrast nižih razreda te kako misli da ga svako dijete treba vidjeti. "Današnja tehnologija ne iziskuje nikakva posebna sredstva da bi se taj crtić mogao vidjeti u svim školama", rekao je.

Upitan od novinara koliko je zadovoljan ekološkim usmjerenjem u školama te može li to bolje, Jovanović je odgovorio da uvijek može bolje. "Postoje škole koje tome posvećuju veću pažnju, i one koje tome posvećuju manju pažnju. Uvođenje zdravstvenog odgoja, odgoja i obrazovanja za zdravlje, kao i građanskog odgoja, odgoja i obrazovanja za građansko društvo i demokraciju sigurno će učiniti da djeca puno više nauče o vrlo važnim ekološkim temama", ustvrdio je Jovanović.

Predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić poručio je kako "prirodu, okoliš, Zemlju nismo dobili u nasljedstvo, pa to uvijek trebamo imati na pameti jer sve što radimo prirodi radimo i sebi". Ozonski omotač i magnetsko polje Zemlje dvije su najvažnije stvari koje nas štite od štetnog zračenja i utjecaja. Kada njih ne bi bilo, ni nas ne bi bilo", poručio je.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić istaknuo je kako se ujedno obilježava i Europski tjedan mobilnosti (kretanja) te kako su sretni da ova, kao i druge brojne škole u Zagrebu pripremaju učenike za održivi razvoj i ekološki osviješteni život.

Ravnatelj Osnovne škole "Marija Jurić Zagorka" Željko Kelava istaknuo je kako "nisu zapostavili brigu za okoliš koju vode kroz međunarodni znanstveno obrazovni program Globe".

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙