FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sajam cjeloživotnog učenja u Karlovcu

Autor: vhor
KARLOVAC, 22. rujna 2012. (Hina) - Sajam cjeloživotnog učenja u Karlovačkoj županiji održava se danas na karlovačkoj Promenadi, u organizaciji Mreže za cjeloživotno učenje, čije su članice predstavile svoje programe.

Mrežu za cjeloživotno učenje čine Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), karlovačka Hrvatska gospodarska i Obrtnička komora te 15 srednjih škola i učilišta koje se bave obrazovanjem odraslih. Uz svoje redovite programe predstavili su i programe kojima će od ponedjeljka, 24. rujna do nedjelje, 30. rujna obilježiti Tjedan cjeloživotnog učenja.

Mnogi posjetitelji Sajma traže informacije o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, po kojima su srednje škole koje imaju četverogodišnje obrazovne programe obvezne prihvatiti na daljnje školovanje učenike koji su završili trogodišnje programe i namjeravaju nastaviti školovanje.

Osobama sa završenim trogodišnjim zvanjima škola je dužna sačiniti program i odrediti "razlikovne i dopunske ispite", a kada ih polože, moći će sjesti u četvrti razred s drugim učenicima i besplatno završiti četverogodišnji program te time steći pravo na polaganje državne mature i studiranje.

Konkretno, u Tehničkoj se školi primaju prijave zainteresiranih učenika do 15. listopada za tri četverogodišnja zanimanja - za računalne tehničare u strojarstvu, elektrotehničare i mehatroničare.

Budući da je ova godina "godina aktivnog starenja" osobe treće životne dobi bit će pozvane da probaju svladati osnove korištenja računala u praktikumu učilišta "Pouka", za što postoje programi i radionice.

Tri škole stranih jezika - Terranova, Svijet i Pouka besplatno će testirati znanje stranog jezika, a učilište Svijet će je nagradila jednog od kandidata besplatnim pohađanjem tečaja. To je učilište predstavilo i svoje on-line tečajeve učenja stranih jezika u realnom vremenu, danas je to bio španjolski. Učilište Svijet održalo je danas na Sajmu i kratki tečaj esperanta.

Hrvatski zavod za zapošljavanje predstavio je svoj informatički program "Moj izbor" preko kojeg zainteresirane osobe mogu proći kroz glavne karakteristike 350 ponuđenih zanimanja, svojevrsnu profesionalnu orijentaciju.

(Hina) xvhor yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙