FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Debata učenika o temi "Kretanje u pravom smjeru"

Autor: mbuj
ZAGREB, 18. rujna 2012. (Hina) - Učenici zagrebačkih srednjih škola i viših razreda osnovnih škola danas su u sklopu "Europskog tjedna mobilnosti" raspravljali o zadanoj europskoj temi "Kretanje u pravom smjeru" s obzirom na zdrave životne navike, pretilost, kretanje, sport te odgovornost društva i pojedinca.

U organizaciji Hrvatskog debatnog društva u punoj dvorani Tribine grada Zagreba debatirali su učenici srednjih škola o tezi - Društvo treba preuzeti veću odgovornost za zdrave, odnosno nezdrave navike svojih članova.

Publika je među nezdravim navikama nabrojala - pušenje, pretjerano pijenje alkoholnih pića, često konzumiranje brze hrane, a zdrave navike su izbjegavanje toga te redovito kretanje i redovita prehrana u smislu većeg broja obroka.

Jedna debatna strana smatrala je da društvo treba preuzeti odgovornost za zdravlje građana, a druga da je odgovornost na pojedincu. Među argumentima za odgovornost društva istaknuto je da bi društvo trebalo regulirati ponašanje svojih građana u smislu da potiče zdravo ponašanje i zdrave navike.

Druga debatna strana smatrala je da je odgovornost na pojedincu ističući da nam društvo ostavlja mogućnost da odaberemo želimo li živjeti zdravo ili nezdravo. Primjerice, društvo neće siliti da idemo na posao biciklom zato što misli da je to za nas bolje već će nam omogućiti mogućnost izbora, da idemo na posao automobilom. Isto vrijedi i za zdravu prehranu, a ta se prehrana, kako je rečeno, nije prilagodila potrošačima, često nije toliko ukusna kao nezdrava, skuplja je i od nje se ne uspijemo dovoljno dobro zasititi.

"Idemo u pravom smjeru, ali moramo taj smjer svi zajedno držati, promicati stil života, kulturu življenja, osobnu kulturu, ekološku kulturu, sve ono što savjest čovjeku odgovornom nalaže da budemo odgovorni, ekološki osviješteni, a onda ćemo lako biti i mobilni i dostupni i biti zadovoljni mi i grad u kojemu živimo", poručio je učenicima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zahvalio je udruzi Bicikl i svim udrugama osoba s invaliditetom koje su ih, kako je rekao, 2003. godine podsjetile da bi trebali krenuti ovim putem - u pravom smjeru.

"Danas smo sretni i ponosni što sudjelujemo u 'Europskom tjednu mobilnosti' s više od 2000 europskih gradova", istaknuo je Bandić i dodao kako će Grad Zagreb 1. srpnja iduće godine i formalno biti europska metropola ali već sada korespondira i sudjeluje u aktivnostima kao i da je već formalizirao članstvo kao europska metropola u EU.

"Sretan sam i ponosan što sam na čelu Gradske uprave koja je u zadnjih 12, 13 godina preporodila grad Zagreb u smislu dostupnosti, mobilnosti, visokog standarda tehničke opremljenosti javnog prijevoza, biciklističkih staza i svega onoga što pješaci i biciklisti i naši sugrađani u javnom prijevozu traže i zahtijevaju od mene", istaknuo je. Kazao je kako je EU i proglasila "Europski tjedan mobilnosti" iz nakane "da mobiliziramo ljude i da ih na izvjestan način podsjetimo da je zaštita okoliša, da je smanjenje zagađenja zraka u urbanim sredinama obaveza svih nas, da bi oni koji poslije nas dođu mogli uživati".

Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, organizatora događanja, izrazio je zadovoljstvo što je dvorana Tribine grada Zagreba u kojoj je debata organizirana ispunjena učenicima te rekao da im je nakana da se čuje njihovo mišljenje o tome što nije dobro za njih.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙