FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završetak IPA projekta "Istraživanje tržišta rada"

Autor: tper
ZAGREB, 26. rujna 2012. (Hina) - Glavni cilj IPA projekta "Istraživanje tržišta rada" bio je pružati potporu Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u razvoju i planiranju metoda za istraživanje potreba tržišta rada nužnih za usklađivanje ponude strukovnog obrazovanja s potrebama tržišta rada, istaknuto je danas na konferenciji u povodu završetka tog projekta.

Vrijednost projekta je 171,5 tisuća eura, a financiran je u sklopu IPA Programa, Komponenta IV-Razvoj ljudskih potencijala.

Projektom se željelo osigurati nastavak unaprjeđenja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Hrvatskoj te bolju povezanost strukovnog obrazovanja s tržištem rada.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ivan Šutalo kazao je kako Agencija aktivno radi na razvoju modernog strukovnog sustava obrazovanja koji će omogućiti polaznicima da budu konkurentni na tržištu rada.

Podsjetio je kako je ovo šesti projekt koji Agencija provodi od 2009. u sklopu IPA programa.

Strukovno obrazovanje, kako je rečeno, ima ključnu ulogu u razvijanju ljudskih potencijala s ciljem postizanja gospodarskoga rasta i zapošljavanja te stoga mora pružiti široku bazu znanja, vještina i kompetencija potrebnih na tržištu rada ili u daljnjem obrazovanju.

Za daljnji razvoj sustava strukovnog obrazovanja nužno je stoga definirati mehanizme koji omogućavaju brzo reagiranje sustava na promjenjive zahtjeve tržišta rada i gospodarstva, a što će utjecati na prilagodbu obrazovne ponude i programa učenja, istaknuto je.

Provedba projekta "Istraživanje tržišta rada" započela je 2. travnja ove godine, a u sklopu njega provedeno je i testno on-line istraživanje poslodavaca kako bi se prikupile informacije o nekim od najčešćih zanimanja i kompetencija u 13 obrazovnih sektora te budućim potrebama za različitim tipovima radne snage u svrhu planiranja ponude strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

U suradnji projektnog tima i Agencije izrađen je dokument 'Metodologija i model istraživanja tržišta rada' u kojem je opisan proces istraživanja, identifikacije i sustavnog praćenja potreba tržišta rada kako bi se uskladilo strukovno obrazovanje s potrebama tržišta.

Kroz projekt su održane i radionice za djelatnike Agencije, ali i HZZ-a na temu istraživanja tržišta rada kao i korištenja on-line upitnika za ispitivanje potreba poslodavaca.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙