FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bespovratna sredstva EU-a za unaprjeđenje obrazovanja

Autor: dduk
ZAGREB, 21. rujna 2012. (Hina) - Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava iz pretpristupnog fonda EU-a IPA u ukupnom iznosu od 40 milijuna kuna, dodijeljeni su danas najuspješnijim prijaviteljima u sklopu natječaja "Unaprjeđenje održivog zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih visokoobrazovanih mladih osoba" i "Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada".

Ugovore su uručili povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije Laszlo Andor i ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić.

Dodjelom bespovratnih sredstava u sklopu programa "Unaprjeđenje održivog zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih visokoobrazovanih mladih osoba" podržava se razvoj i provedba aktivne politike tržišta rada, kroz prilagođene usluge i mjere namijenjene tim osobama.

Natječaj "Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada" osigurava prilagodljivost obrazovnih programa tržištu rada, povećava kapacitete za pružanje suvremene praktične nastave te ispunjavaju potrebe gospodarstva utemeljenog na znanju, rečeno je na dodjeli ugovora.

Povjerenik Andor ocijenio je da je ulaganje u ljudski kapital ključno u naporima za izlazak iz krize i gospodarski oporavak te otvaranje novih radnih mjesta.

Ministar Mrsić kazao je kako Hrvatska mora modernizirati obrazovni sustav i prilagoditi ga potrebama gospodarstva.

Valja nam povezati obrazovni sustav i tržište rada kako ne bismo kao dosad imali trostruki gubitak- za obitelji, državu i same osobe koje se školuju, a ne mogu se zaposliti, rekao je Mrsić.

Potreban je i zaokret u strukovnim školama kako bi oni koji ih završe odmah mogli raditi, a ne nakon škole ponovno učiti na radnom mjestu, kaže Mrsić.

Neki od projekata koji su dobili ugovore o bespovratnim sredstvima su "Klikni i uči" splitske Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, "Medijska pismenost za 21. stoljeće" zagrebačke Grafičke škole, "Slavonica Mehatronica" Tehničke škole iz Slavonskog Broda, "Eko vožnja je zakon" Škole za cestovni promet iz Varaždina itd.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙