FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 26. rujna 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti u svijetu:

LOS ANGELES - Američka pjevačica Madonna pozvala je svoje obožavatelje s pozornice u Washingtonu da glasuju za "crnog muslimana" Baracka Obamu na američkim predsjedničkim izborima 6. studenoga. "Danas je tako iznenađujuće i nevjerojatno kad pomislimo da imamo Afroamerikanca u Bijeloj kući", rekla je Madonna na pozornici na koncertu u glavnom američkom gradu u ponedjeljak navečer. Video snimka je objavljena u utorak na You Tubeu. Madonna je više puta izrazila podršku dosadašnjem demokratskom predsjedniku. "Bit će bolje da glasate za Obamu, zar ne?", rekla je ona i dodala: "Ovako ili onako, imamo crnog muslimana u Bijeloj kući. Nije to mala stvar!", uzviknula je. "To znači da ima nade u ovoj zemlji", dodala. Odgovarajući na medijsku uzbunu koju je izazvala izjavom da je Obama "crni musliman", Madonna je kasno u utorak izdala priopćenje u kojem kaže da je Obamina religija nebitna. "Bila sam ironična. Da, znam da Obama nije musliman, iako mnogo ljudi u ovoj zemlji misli da jest. Pa što i da je?", kazala je. "Poanta je bila da je dobar čovjek uvijek dobar čovjek neovisno kome se moli. Nije me briga koje je Obama vjere, niti bi ikoga trebalo biti", zaključila je.

HONG KONG - Bogati poslovni čovjek iz Hong Konga nudi 50 milijuna eura muškarcu koji zavede njegovu kćer, lezbijku, piše u srijedu honkonški list South China Morning Post. Tajkun Cecil Chao odlučio se na taj korak pošto se njegova kći Gigi ove godine na prigodnoj svečanosti u Francuskoj vjenčala za svoju djevojku s kojom je sedam godina u vezi. "Nije me briga je li bogat ili siromašan. Važno mi je jedino da je dobar i ljubazan", rekao je 76-godišnji tajkun, po pisanju honkonškog lista koji izlazi na engleskom. Chao, vlasnik velike tvrtke za trgovinu nekretninama Cheuk Nang, ne priznaje da njegova kći živi s partnericom i tvrdi da je ona u 33. godini još neudata. Civilni brak između osoba istog spola nije dopušten u Hong Kongu, teritoriju na jugu Kine koji je konzervativan što se tiče morala, premda slovi kao moderan, kozmopolitski i tolerantan grad.

WASHINGTON - Znanstvenici, nastavnici i široka publika mogu od sada proučavati uzroke mozga Alberta Einsteina kao da ih gledaju pod mikroskopom pomoću nove aplikacije za iPad, objavili su u utorak promotori tog projekta. Patolog Thomas Harvey napravio je autopsiju oca moderne fizike u bolnici u Princetonu 18. travnja 1955. neposredno nakon smrti Alberta Einsteina, uslijed puknuća aneurizme, iako za to nije imao dopuštenje. Kako je poslije obrazlagao, u nadi da će budući znanstvenici otkriti tajnu Einstenove genijalnosti, patolog je izvadio njegov mozak i podijelio ga u 170 dijelova, te spremio brojne uzorke kako bi se mogli proučavati pod mikroskopom. Dijelovi Einstenova moždanog tkiva su obojani da se istakne stanična struktura i živčano tkivo. Nasljednici dr. Harveyja su 2010. donirali tu kolekciju Einstanova mozga medicinskom muzeju u Chicagu. U proljeće 2012. muzej je nabavio novac za skeniranje i digitalizaciju snimaka dijelova Einstenovog mozga, koje su sada dostupne na iPadu. Zarada od prodaje te aplikacije će ići u korist istog medicinskog muzeja.

LONDON - Britanska medijska kuća BBC ispričala se u utorak britanskoj kraljici Elizabeti zbog toga što je jedan od njezinih novinara objavio njezino stajalište o slučaju radikalnog imama Abu Hamze izrečeno u privatnom razgovoru, objavljeno je u utorak na internetskoj stranici BBC-ija. Novinar BBC-ja Frank Gardner koji prati pitanja nacionalne sigurnosti objavio je na BBC-iju kako mu je kraljica ispričala da je svojedobno pitala laburističkog ministra unutarnjih poslova zašto je taj čovjek još na slobodi kad je sigurno negdje prekršio nekakav britanski zakon što su britanski mediji odmah interpretirali kao njezino lobiranje za Hamzino uhićenje. "BBC se ispričao zbog toga što je otkrio da je kraljica postavila pitanja ministrima oko aktivnosti radikalnog klerika Abu Hamze al Masrija", navodi se na mrežnoj stranici BBC-ija. U pismu Buckinghamskoj palači BBC je napisao kako je taj razgovor trebao ostati privatan te da novinar Gardner "duboko žali zbog kršenja povjerenja". Također u pismu BBC dodaje da je otkrivanje sadržaja razgovora bilo "potpuno neprihvatljivo" i da Gardner "užasno žali" zbog neugodnosti koje je izazvao te se ispričava.

NEW YORK - Nakon što je znanost utvrdila da se jačanjem intenziteta vježbanja može skratiti vrijeme provedeno u tjelovježbi američki fitness stručnjaci preporučuju 10 minuta intenzivnog vježbanja dnevno za dobro zdravlje. Deset minuta vježbanja dovodi do stvarnih metaboličkih promjena u tijelu, kaže trenerica Liz Neporent i dodaje da to može pomoći i gubitku težine i smanjenju stresa te donijeti i druge koristi. Američko udruženje za sportsku medicinu (ACSM) preporučuje odraslim osobama najmanje 150 minuta umjerenog vježbanja tjedno, no ACSM smatra prihvatljivim i kraće vježbanje od po najmanje desetak minuta. Stručnjaci se nadaju da bi ovo rješenje moglo izbiti jedan od najčešćih argumenata kojima se u istraživanjima zdravstvenih navika opravdava nevježbanje a to je nedostatak vremena. Fitness stručnjaci preporučuju da se u deset minuta vježbanja kombiniraju vježbe kojima se jačaju mišići s vježbama za jačanje srca. Također predlažu i desetminutna hodanja.

LONDON - Istraživanje eunuha s dvora korejske dinastije Chosun pokazalo je da oni žive prosječno 14 do 19 godina dulje od nekastriranih muškaraca. Znanstvenici s korejskog sveučilišta proučavali su dvor dinastije Chosun koja je vladala Korejom od 1392. do 1910. i utvrdili su da su eunusi prosječno doživjeli 70 godina života odnosno 14 do 19 godina više od nekastriranih muškaraca koji su živjeli u sličnim uvjetima. Trojica od 81 eunuha doživjela su stotu. Tijekom vladavine te dinastije dio dječaka kastriran je kako bi mogli služiti kao eunusi i osigurati si privilegirani položaj u palači. Eunusi su za vrijeme te korejske dinastije mogli imati obitelji i posvajati djecu. Korejski znanstvenici vjeruju da njihova dugovječnost nije rezultat samo privilegiranih uvjeta života jer je većina ionako živjela izvan dvora a u njega su samo dolazili na posao. Neka istraživanja pokazala su da testosteroni kod čovjeka slabe imunosni sustav i povećavaju izglede za srčani udar, a znanstvenici su već otkrili da kastriranje životinja produljuje njihov život.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙