FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 4. rujna 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PARIZ

Francuski predsjednik Francois Hollande trebao bi dodijeliti bivšem članu Beatlesa Paulu McCartneyu orden Legije časti, priopćio je u ponedjeljak ured francuskog predsjednika. Na svečanosti predviđenoj za 8. rujna McCartney bi trebao postati časnik Legije časti, što je jedan od stupnjeva tog najvišeg francuskog odličja. McCartney je već dobio čin viteza od britanske kraljice Elizabethe.

LOS ANGELES

Glumac Michael Clarke Duncan, poznat po ulozi iz filma "Zelena milja", preminuo je u ponedjeljak, osam tjedana nakon što je doživio srčani udar. Duncan (54) je umro u bolnici u Los Angelesu. Nakon infarkta 13. srpnja nije se uspio oporaviti, priopćila je obitelj. Duncan je bio nominiran za Oscara za sporednu ulogu u drami "Zelena milja", a među ostalim filmovima glumio je i u "Armageddonu", "Otoku", "Planetu majmuna", te je posudio glas u crtanom filmu "Legenda o medvjedu".

CHAMONIX

Diplomatska torba, pronađena krajem kolovoza na glečeru Mont Blanca gdje se prije 46 godina srušio zrakoplov indijske kompanije, u ponedjeljak je u Chamonixu u francuskim Alpama uručena predstavnicima indijskih vlasti. Arnaud Christmann i Jules Berges, alpinisti koji su u kolovozu na glečeru Bosson pronašli jutenu torbu s oznakom "Diplomatska pošta" i "Ministarstvo vanjskih poslova", prisustvovali su predaji paketa. Boeing 707, poznat kao "Kangchenjunga", prema nazivu trećeg najvišeg planinskog vrha na svijetu (8586 metara u Himalaji), kompanije Air India prevozio je na letu iz Bombaja za New York 117 putnika i članova posade. Srušio se 24. siječnja 1966. na Mont Blancu na visini od oko 4750 metara, a nesreću nitko nije preživio. Indijska diplomatkinja Satwant Khanalia rekla je da torba nema financijsku, ali ima "povijesnu vrijednost".

DAKAR

Nekoliko tisuća godina stari ostaci raznih predmeta, među kojima grnčarije, metalnih predmeta i nakita, otkriveni su u Dakaru nakon nedavnih jakih kiša, rekao je u ponedjeljak jedan od znanstvenika prvog javnog sveučilišta u Senegalu. Po Aliunu Demeu, profesoru i znanstveniku Sveučilišta šeika Ante Diope iz Dakara, ti arheološki ostaci, koji se još analiziraju, mogli bi potjecati iz razdoblja od 7000 do 2000 godina prije Krista. Otkriveni su nakon jakih kiša u Dakaru 26. kolovoza, u četvrti Ouest-Foire, na sjeveroistoku grada, rekao je njegov kolega Mustafa Sal. "Posjetivši poplavljeno područje, slučajno sam naletio" na te arheološke predmete, među kojima su se nalazili "komadi grnčarije, školjaka koje su bile korištene kao nakit, metalni predmeti i kamenje za rezanje", rekao je.

BEJRUT

Zakon kojim se zabranjuje pušenje u kafićima, restoranima i zatvorenim javnim prostorima stupio je na snagu u ponedjeljak u Libanonu te se predviđaju stroge kazne za one koji ga ne poštuju. Donesen prije godinu dana u parlamentu, novi zakon zabranjuje reklamiranje cigareta u toj zemlji koja ima najviše pušača u regiji i gdje su bolesti vezane uz pušenje u porastu. Vlasti su obećale odlučnost u primjeni zakona čije će kršenje biti kažnjeno kaznom od 550 kuna za pušača i od 5500 do 16.000 kuna za vlasnike prostora u kojima bi se pušilo. Prema statističkim podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2010. godine, 46 posto muškaraca i 31 posto žena u Libanonu puši cigarete, cigare ili nargilu. Nekoliko bliskoistočnih zemalja već je usvojilo ovakve zakone, ali njihova primjena u regiji u kojoj je pušenje popularno i rašireno vrlo je teška.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙