FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 29. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

COLOMBO - Vlasti Šri Lanke počele su obavljati razgovore s kandidatima za dva radna mjesta krvnika koja su upražnjena nakon što je jedan od njih otišao na drugo radno mjesto a drugi umirovljen. Nije jasno kako će dva kandidata, jednom kad ih prime na posao, obavljati svoje radne dužnosti jer premda u Šri Lanki najmanje 480 osuđenika čeka na izvršenje smrtne kazne, u toj zemlji od 1976. godine nitko nije pogubljen. "Imamo 176 kandidata, razgovaramo s njima a samo muškarci se mogu prijaviti za to radno mjesto", rekao je povjerenik Odbora za zatvore Gamini Kulatunga." Nakon završetka 25 godina dugog sukoba s Tamilskim tigrovima 2009. u porastu je teški kriminal pa je to bio povod nekim političarima da traže ponovno provođenje smrtne kazne.

DRESDEN - Njemački grad Dresden ujesen će svoj javni prijevoz obogatiti najduljim autobusom na svijetu, dugim 30 metara, koji može prevesti 256 putnika, no vozači za upravljanje tim gradskim čudovištem neće morati proći posebnu obuku jer je aubotus "Autotram Extra Grand" opremljen računalnim sustavom za okretanje. Dresdensko trodijelno prijevozno čudo izradili su tvrtka Frauehofer IVI i Tehničko sveučilište iz Dresdena, objavio je tehnološki internetski portal Tecca. Vozilom je lako upravljati jer je opremljen sustavom koji omogućuje da stražnji dio autobusa precizno i u svakom trenutku prati prednji i srednji dio. Osim sofisticiranog upravljačkog sustava, autobus ima hibridni pogon na plin i struju i može preći osam kilometara na baterijski pogon.

TAIPEI - Tajvanski ministar za okoliš Stephen Shen pozvao je sve muškarce toga otoka da slijede njegov primjer i mokre sjedeći na zahodskoj školjci kako bi zahodi ostali čišći. Glasnogovornica ministarstva objasnila je za agenciju AFP da će takvu praksu biti teže provesti u javnim zahodima koji često imaju samo pisaore, no zato pozivaju muškarce da počnu u vlastitom domu. Reakcije muškaraca podijeljene su. "Poremećeni političar, a bi li ministar okoliša počeo nositi suknju", pita se jedan forumaš na portalu United Daily News, dok bi drugi "volio da ministar Shen i predsjednik Ma Ying-jeo osobno javnosti demonstriraju preporučenu praksu".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙