FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 25. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

NEW YORK - Hrvatska je zainteresirana za plinovod Južni tok, a ruska strana još nije donijela odluku hoće li trasa ići s hrvatske ili s mađarske strane, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u utorak u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a. Napomenuvši kako je to tema koju treba riješiti u okviru europskih pravila, hrvatska ministrica je naglasila hrvatsku zainteresiranost za prolazak Južnog toka njezinim teritorijem. "Što se Rusije tiče, još nije odlučeno hoće li to ići sa mađarske strane granice ili s naše. Mi smo zainteresirani da ide s naše strane i to za Južni tok kao pravac koji bi prolazio kroz Hrvatsku, a ne bi bio slijepo crijevo", rekla je Pusić. O tome još nema definitivne odluke s ruske strane, a nema ni definitivne odluke Europske unije rekla je Pusić, podsjećajući na aranžman EU-Rusija. Naime, EU je bila zainteresirana ili da se s Rusijom napravi jedinstven ugovor za sve zemlje članice ili da se napravi tipiziran ugovor za svaku pojedinu članicu, ali s istim uvjetima. Tu još prema riječima Vesne Pusić nije postignut dogovor, ali s obzirom da je za projekt izravno zainteresirano četiri ili pet članica, Hrvatska će se u skladu s tim uklopiti u taj aranžman. Osim Južnog toka, projekta plinovoda od ruske strane Crnog mora do Italije i Austrije, Pusić i Lavrov razgovarali su i o situaciji u regiji.

LJUBLJANA - Slovenija će na idućem sastanku financijskih stručnjaka za pitanje Ljubljanske banke predložiti da hrvatska vlada povuče svoje punomoći Zagrebačkoj i Privrednoj banci za tužbe protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima, izjavio je u utorak u Zagrebu slovenski veleposlanik Vojko Volk za Hrvatski radio. Hrvatski i slovenski stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar trebali bi se 4. listopada sastati treći put, a na sastanku će slovenska strana iznijeti prijedloge kako riješiti pitanja tužbi protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj, najavio je Volk. "Prijedlog Slovenije bit će da se na osnovi činjenica povuku punomoći hrvatske vlade Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb da u ime vlade utuže neprenesene devizne depozite nekadašnjih štediša Ljubljanske banke Zagreb", izjavio je slovenski veleposlanik za Hrvatski radio. "U ovome trenutku naš problem nije cijeli problem Ljubljanske banke. Postoji problem da mi pregovaramo, a uz te pregovore istovremeno teku i hrvatske državne tužbe protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke. Mi mislimo, ako je stav hrvatske da se radi o jednom sasvim običnom odnosu između banke i klijenata, da tu nema mjesta za državu. Jer je dosta apsurdno pregovarati o istoj stvari dok sud sudi", istaknuo je Volk.

BRUXELLES - Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić sastao se u utorak u Bruxellesu s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom i upoznao ga sa strukturnim promjenama koje u pravosuđu provodi Hrvatska kako bi u prvom redu skratila trajanje sudskih postupaka. "Upoznali smo povjerenika sa strukturnim promjenama na kojima radimo. Nas muči to što nam sudski postupci predugo traju i danas smo govorili o nizu zakona i zakonskih izmjena i mjera koje poduzimamo kako bi se ti postupci skratili", rekao je novinarima Miljenić nakon sastanka. Ministarstvo pravosuđa priprema niz strukturnih promjena koje bi moglo znatno utjecati na duljinu postupka poput zakona o parničnom postupku, prekršajnom zakonu, sustavu ovrhe itd. Ministar je najavio da će neki od tih zakona vrlo brzo biti predočeni, a neki do kraja godine. Ministar Miljenić je rekao kako očekuje pozitivno izvješće o sveoubuhvatnom monitoringu, jer "imamo rezultate koji su dobri, a one stvari kojima nismo zadovoljni ni mi niti naši građani, na njima radimo i radit ćemo ubuduće". Područje pravosuđa jedno je od triju područja koje Komisija pozorno prati u sklopu pretpristupnog monitoringa. Druga dva područja pokrivena su pregovoračkim poglavljima 8 Tržišno natjecanje i 24 Pravda, sloboda i sigurnost.

PODGORICA - Ministar zdravstva Ranko Ostojić, koji je sa svojim crnogorskim kolegom Miodragom Radunovićem u utorak nazočio prvoj transplataciji bubrega sa živog donatora u Crnoj Gori, a koju su izveli zagrebački i podgorički liječnici, rekao je novinarima da je najbitnije da se pacijeti dobro osjećaju. "Čestitam mami koja je danas donirala bubreg sinu Aleksandru i onoj koja će sutra to učiniti za kćer Jasminu. To je najveći čin humanosti i ljudskosti i jedini zoran primjer altruizma", kazao je Ostojić. Čestitao je hrvatskom i crnogorskom medicinskom osoblju na suradnji, a kolegi Radunoviću na brzoj i temljnoj organizaciji uvjeta u zdravstvenom sustavu za početak takvih zahvata. On je podsjetio da je između dvaju ministarstava zdravstva proljetos potpisan sporazum o suradnji. "Već pet mjeseci kasnije, došlo je do prvih rezultata i to ne bilo kakvih. Transplatacija je kruna ne samo kiruškog umijeća već i organizacije", smatra Ostojić. Crnogorski ministar zdravstva Miodrag Radunović je kazao da je ovo povijesni dan za crnogorsko zdravstvo i za srijedu najavio još jednu operaciju te vrste, te još nekoliko do kraja godine.

NEW YORK - Američki predsjednik Barack Obama obećao je u utorak pred Općom skupštinom UN da će Sjedinjene Države učiniti "sve što trebaju učiniti" kako bi spriječile Iran da se domogne atomskog oružja, ocijenivši također da bi se vladavina sirijskog predsjednika Bašara al-Asada trebala "završiti". "Ne dajte se prevariti - Iran koji bi imao atomsko oružje... bio bi prijetnja postojanju Izraela, sigurnosti zemalja Zaljeva i stabilnosti svjetskog gospodarstva", rekao je Obama. "Zbog toga koalicija država od iranske vlade zahtijeva polaganje računa i zbog toga će SAD učiniti što trebaju kako bi spriječile da se Iran domogne atomskog oružja"", dodao je Obama u govoru pred sudionicima Opće skupštine UN. "Amerika želi taj problem riješiti diplomatskim putem, a smatramo da još ima i vremena i prostora za to. No to je vrijeme ograničeno", ponovio je svoju više puta izrečenu izjavu američki predsjednik. Prije Obame, sudionicima 67. Opće skupštine, na kojoj se očekuje sudjelovanje 120 predsjednika država, premijera i ministara, među kojima i hrvatskog premijera Zorana Milanovića i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, obratio se glavni tajnik UN Ban Ki-moon. "Odbijam da jedna država drugoj prijeti vojnom akcijom", rekao je Ban, govoreći o napetostima između Izraela, koji prijeti preventivnim napadom na iranska nuklearna postrojenja, i Irana, koji negira postojanje židovske države. "Takvi bi napada bili uništavajući. Zaglušujuća ratna retorika posljednjih tjedana razlog je za zabrinutost", dodao je.

BEOGRAD - Srbija ni pod kojim uvjetima nije spremna priznati neovisnost Kosova, izjavio je u utorak na zasjedanju opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, prenijeli su srbijanski mediji. Srbija je privržena postizanju trajnog mira između Srba i Albanaca i zauzima se za izravne pregovore na najvišoj političkoj razini, ali nije spremna priznati Kosovo, rekao je Nikolić. "Dopustite mi da budem jasan: Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uvjetima neće priznati, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije", izjavio je srbijanski predsjednik.

Dodao je da Srbija u nastavak pregovora s Kosovom "ulazi potpuno spremna da pridonese boljem životu svih građana Kosova, u demokratskim i sigurnim uvjetima", ali "neće pregovarati o provedbi neovisnosti" Kosova, koje je nazvao "takozvanom državom".

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi su složni u vezi potrebe reforme u Europskoj uniji, prema priopćenju njemačke vlade objavljenom u utorak. Merkel i Draghi su dogovorili da je u Europi potrebna, na nacionalnom planu i u sklopu Monetarne unije, raspoloživost na reforme, kako bi se postigla bolja kompetitivnost, prema priopćenju objavljenom nakom susreta dvoje dužnosnika. Merkel i Draghi su se sastali u utorak radi "razmjene mišljenja", podsjetio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u priopćenju. U središtu razgovora je bilo postavljanje neovisnog europskog nadzora banaka kao i priprema sljedećeg europskog summita u listopadu, dodao je.

BARCELONA - Čelnik katalonske vlade, umjereni nacionalist Artur Mas sazvao je u utorak regionalne prijevremene izbore za 25. studenoga, dok u toj regiji sjeveroistoka jača autonomaško raspoloženje kao odgovor na krizu u državi. "Odlučio sam sazvati izbore za nedjelju 25. studenoga", rekao je Artur Mas na katalonskom jeziku na početku političke rasprave pred regionalnim parlamentom. "Treba riskirati i poduzeti konkretne akcije u ovom izvanrednom trenutku", dodao je, govoreći o prosvjedu milijun i pol ljudi na ulicama Barcelona 11. rujna i njihovo traženje neovisnosti. On je također jasno povezao najavu tih izbora, dvije godine prije predviđenog datuma, s prošlotjednim odbijanjem španjolskog premijera Mariana Rajoya da dalje pregovara o proračunskoj autonomiji koju traži Katalonija. "To oni smatraju problemom, a ne rješenjem", kazao je. Mas se nada da bi na prijevremenim izborima mogao dobio apsolutnu većinu koju nije uspio ostaviti na izborima 2010. Nacionalistička koalicija CiU (Convergencia i Unio) koju vodi dobila je tada 62 mjesta od 135 u regionalnom parlamentu. "Vrijeme je da se Katalonija posluži svojim pravom na samoodređenje", rekao je Mas.

WASHINGTON - Zadnja istraživanja javnog mnjenja objavljena ovog tjedna pokazuju da je američki predsjednik Barrack Obama učvrstio vodstvo nad republikanskim protukandidatom Mittom Romneyem šest tjedana prije američkih predsjedničkih izbora a republikanci smatraju da to govori i o utjecaju demografskih promjena u SAD-u na izbore, piše u utorak portal The Huffington Post. Obamino vodstvo uvjerljivo je po brojnim istraživanjima a njegovu prednost po prvi puta pokazuju i ankete koje provode tradicionalno konzervativni think tank-ovi. Najveće pomake Obama bilježi upravo u saveznim državama oko kojih se tradicionalno vode najžešće bitke. "Ako Republikanci traže dobre vijesti u anketama objavljenima u ponedjeljak - nema ih", piše Post. Jedan od glasnijih republikanskih senatora Lindsey Graham iz Južne Karoline, kaže da bi po dosadašnjim kriterijima američkih birača Romney trebao pobijediti jer je ekonomsko stanje nacije do sada uvijek presuđivalo o pobjedniku, odnosno aktualni predsjednik u pravilu je osvajao drugi mandat ako je zemlja bilježila gospodarski rast. S obzirom na ozbiljne izglede da Obama unatoč lošoj ekonomskoj situaciji i visokoj stopi nezaposlenosti osvoji drugi mandat Graham kaže da bi to pokazalo da je u SAD-u došlo do demografskih promjena koje idu u prilog demokratima te da ekonomska pitanja i uspjeh politike predsjednika na tom planu više nije presudan.

ZAGREB/MOSKVA - Rusija je pohvalila u utorak parlamentarne izbore u Bjelorusiji, za koje je Zapad rekao da nisu bili ni slobodni niti nepristrani, priopćivši da je glasovanje bilo slobodno i otvoreno te da su kritike međunarodnih promatrača politički pristrane, javljaju ruski mediji. "Mi smo sigurni da su bjeloruski građani mogli napraviti svjestan izbor" na izborima u nedjelju, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. "Nažalost, kao što obično biva u tim situacijama, zaključci (promatrača) OESS-a nisu u skladu s izvješćima drugih promatrača budući da je njima opet dominirao namjerno politizirani pristup", navodi ministarstvo. Promatračka misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) priopćila je nakon izbora, koje je već osudila bjeloruska oporba, da oni nisu bili ni slobodni niti nepristrani.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙