FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 23. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

NEW YORK/ZAGREB - Opća skupština UN-a idućega tjedna neće zaustaviti sukob u Siriji, smiriti prosvjede muslimana zbog uvredljivog američkog filma i obustaviti iranski nuklearni program, no ta će goruća globalna pitanja dominirati sastankom čelnika 193 države svijeta koji će se okupiti u središtu Svjetske organizacije na East Riveru na godišnjem zasjedanju Opće skupštine od 25. rujna do 1. listopada. Više od 100 šefova država ili vlada očekuje se na okupljanju u UN-u koje se tradicionalno smatra najživljim tjednom u međunarodnim odnosima. Među njima će biti i hrvatski premijer Zoran Milanović te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koji će uz sudjelovanje na plenarnim i multilateralnim sastancima održati niz bilateralnih susreta. Iako ove godine nema određene, pojedinačne teme zasjedanja, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da će "pogoršanje stanja u Siriji biti u središtu naših razmišljanja". Inozemni diplomati najavljuju da će se razgovarati i o nasilnim nemirima u nekim muslimanskim zemljama izazvanim protuislamskim filmom snimljenim u SAD-u te karikaturima proroka Muhameda objavljenim u francuskom listu.

BEOGRAD - Model za rješenje odnosa Beograda i Prištine kojim se ne bi zalazilo u pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova mogao bi biti njemačko-njemački dogovor, kad je izbjegnuto priznavanje Istočne Njemačke (DDR), ali je uspostavljena uzajamna suradnja, ocijenio je nekadašnji specijalni izvjestitelj Europske unije za Balkan Stefan Lehne u intervjuu za nedjeljni broj beogradskog dnevnika "Politika". Govoreći kao gost profesor Zaklade Carneghi Europa, Lehne nije želio prognizirati kakav će stav o odnosima Beograda i Prištine Europska unija imati kad bude vrijeme za primanje Srbije u EU, uvjeren da toga neće doći prije 2020. "Ne želim predviđati kakav će biti stav EU u tome trenutku. Osobno verujem da će EU zahtijevati funkcionalan odnos između Kosova i Srbije, da mogu imati međusobne ugovore, da mogu surađivati, sjediti zajedno na sastancima EU i da ne postoji toliko loša politička situacija da to bude problem za EU", rekao je Lehne. On vjeruje da će u slučaju postizanja funkcionalne suradnje Beograda i Priština "možda biti izbjegnuto" priznavanje Kosova.

BEOGRAD - Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da Srbiji treba moderan ustav koji će omogućiti lokalnim zajednicama preuzimanje odgovornost za brži regionalni razvoj, objavili su u nedjelju srbijanski mediji. “Srbiji je potreban moderan ustavni akt koji će omogućiti decentralizaciju, definirati Srbiju kao građansku zemlju i omogućiti lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za brži razvoj”, rekao je Kacin u intervjuu novosadskom Dnevniku čije izvode prenose elektronički mediji u Beogradu. Kacin je istaknuo da je vojvođansko pitanje otvoreno “još od kad je ukinuta autonomija 1989.”, ocijenivši kako će tako i ostati sve “dok se ne osigura adekvatna politička, administrativna i ekonomska autonomija Vojvodine”. Usvajanjem Statuta Vojvodine, ocijenio je Kacin, “stvari su se napokon počele pomjerati s mjesta, ali treba još mnogo toga uraditi”. Komentirajući osporavanje Parade ponosa, za kojim su minulih dana posegnuli i neki zastupnici parlamenta Srbije, Kacin se nada da će Parada ipak biti održana u listopadu u Beogradu, a očekuje da se u tom slučaju koloni priključe europski i srbijanski dužnosnici.

LJUBLJANA - Slovenski biskupi zabrinuti su padom vjernosti svoje pastve od zadnjeg plenarnog sabora održanog prije deset godina, a uzroke vide u nastavku opće sekularizacije društva, posebno u ideologiji potrošnje. Iako se u najvećem broju smatraju katolicima i pripadnicima Crkve koju drže "čuvaricom tradicije", kod suvremenih Slovenaca su vjerski osjećaji u padu, konstatacija je iz pastoralnog plana Slovenske biskupske konferencije za idućih pet godina koji je ovih dana upućen u biskupije i župe. Slovenci, prema istom dokumentu, spadaju među europske narode koji najmanje mole. Biskupi ocjenjuju da to nije samo posljedica "protuvjerske" borbe iz vremena komunizma koja je pustila tragove na više generacija nego i "modernog razmišljanja" kako je vjera privatna stvar. Uz to, tvrde da je konzumizam doveo do svojevrsnog "kulturnog preokreta" i masovne promjene mentaliteta kod ljudi, pa i onih koji pripadaju crkvi. "Čovjek je sve više okrenut vlastitoj koristi i užitku, dok širu vjersku, ali i političku zajednicu, shvaća kao sebi namijenjen servis. U skladu s tim afirmirali su se permisivni odgoj i površna medijska i čitateljska kultura, usmjerana na zabavu", navodi se u ocjeni stanja u katoličkoj zajednici. Kao potkrepu stajalištu da se Slovenci udaljavaju od osobne vjere i tradicionalnih katoličkih dogmi, biskupi upozoravaju i na "apsurd" iz jednog religijskog istraživanja: 70 posto Slovenaca tvrdi da pripadaju katoličkoj crkvi, 55 posto da vjeruju u Boga, dok je broj onih koji vjeruju u vječni život još i manji, samo 30 posto.

LONDON - Životni standard nižeg i srednjeg sloja Britanaca padat će do 2020., čak i ako zemlja uđe u zlatno doba stabilnog gospodarskog rasta, pokazalo je istraživanje o sve većoj socijalnoj nejednakosti objavljeno u nedjelju u listu The Guardian. Neovisna studija, koju su proveli Institut za fiskalne studije i Institut za istraživanje zaposlenosti, nudi crnu sliku nacionalne polarizacije između siromašnih čiji će prihodi padati i bogatih čiji će životni standard rasti. Bitanski ministar financija George Osbourne optužen je da vodi rat protiv siromašnih sugrađana, jer je najavio dodatna smanjenja socijalnih davanja za deset milijardi funti. No, dok raste pritisak na konzervativnu vladu da ublaži mjere štednje i potakne gospodarski rast, najnovija studija jasno pokazuje da čak niti rastuća ekonomija neće rješiti problem sve podijeljenijeg britanskog društva. Istraživanjem je utvrđeno da će prihodi tipične britanske obitelji niskih primanja do 2020. realno pasti između 15 i 20 posto, s 10.600 funti 2009. na samo 9.000 funti na kraju desetljeća. Slično njima, prosječna obitelj srednjih primanja suočit će se s padom svojih prihoda od 22.100 funti 2009. za tri posto. Istovremeno, obitelji s vrhunskim primanjima mogu očekivati godišnji rast od 0,2 posto do 2020., pokazala je studija koja još bolje prognoze daje onima s najvišim prihodima.

LAGOS - Bombaš samoubojica raznio se u katoličkoj crkvi u udaljenom dijelu sjeverne Nigerije, pri čemu su najmanje dvije osobe ubijene, a više ih je ranjeno, rekao je za France presse dužnosnik policije države Bauchi. "Zasad je troje smrtno stradalih, jedan od njih je napadač. Napad se dogodio u katoličkoj crkvi Sv. Ivana", u gradu Bauchi, rekao je šef lokalne policije. "Nekoliko je osoba teško ranjeno. Spasioci su ranjene hitno prebacili u najbližu bolnicu. Još ne znamo koliki je točan broj mrtvih i ranjenih", rekao je.

KATMANDU - Najmanje je devet alpinista poginulo u odronu lavine do koje je došlo u subotu navečer, neposredno prije nego što su uspjeli stići do nepalskog vrha Manaslu na 8156 metara, izvijestila je u nedjelju nepalska policija. U grupi alpinista bilo je Francuza, Nijemaca i Talijana. "Pronašli smo devet tijela, među kojima i tijelo jednog šerpe", rekao je u telefonskom razgovoru za France presse dužnosnik lokalne policije. "Poznat nam je identitet jednog alpiniste, njemačkog državljanina, a još nam preostaje identifikacija preostalih sedam tijela", rekao je. "Oko 25 alpinista krenulo je prema vrhu Manaslu, no u jednom je trenutku došlo do odrona lavine. Trinaest osoba uspjelo se spasiti. Pet ih je odmah poslano zrakoplovom u bolnicu u Katmandu", rekao je policijski dužnosnik. Manaslu je osma najviša planina na svijetu i smatra se jednom od najopasnijih.

SARAJEVO - Dvoje inspektora Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO) otpušteni su nakon što je dokazano kako su pokušali iznuditi mito od od jedog poreznog obveznika, potvrdio je u nedjelju glasnogovornik UNO Ratko Kovačević. On je novinarima u Banja Luci, gdje je sjedište uprave, kazao kako su otpušteni inspektori Nehra Joldić i Mevludin Đerzić koji su radili u područnom središtu UNO u Tuzli. Neimenovani porezni obveznik izvjestio je UNO kako su to dvoje tijekom nadzora poslovanja njegove tvrtke tražili 3.000 konvertibilnih maraka (1.500 eura) i prijenosno računalo kako bi sastavili "povoljniji zapisnik". Dvoje inspektora uhićeni su u ožujku tijekom primopredaje novca i protiv njih je podignuta kaznena prijava, no neovisno o tome tijekom disciplinskog postupka u samoj upravi doneseno je rješenje o izvanrednom otkazu. UNO ima 2.500 namještenika, a do sada je zbog korupcije iz službe otpušteno 10 zaposlenih.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙