FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 10. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Hrvatska je Vlada postigla napredak u rješavanju fiskalnih izazova, a ključni izazov s kojim se suočava bit će daljnje smanjenje deficita i provedba strukturnih reformi u produljenom razdoblju slabog gospodarskog rasta, ocjenjuje agencija za kreditne rejtinge Fitch Ratings koja je danas objavila izvješće pod nazivom "Hrvatska: fiskalna politika ključna za održavanje investicijskog rejtinga". Fitch je prije nekoliko dana, 5. rujna, revidirao naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdio hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na 'BBB-' i u domaćoj valuti na 'BBB'. I u danas objavljenom izvješću iz Fitcha navode kako je nova hrvatska Vlada postigla napredak u rješavanju fiskalnih izazova. "Nedavna revizija prognoze za rejting s negativne na stabilnu zrcali taj napredak. Ključni izazov s kojim se hrvatska Vlada suočava bit će daljnje smanjivanje deficita i provedba strukturnih reformi u uvjetima produljenog razdoblja s niskom stopom rasta", smatraju u Fitchu.

ZAGREB - Najavljenim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju predložila bi se i odredba da za buduće promjene kamatnih stopa vjerovnici, odnosno banke moraju prethodno definirati parametre promjenjivosti koji bi trebali biti objektivizirani, a korisnicima bi se dala i mogućnost da u slučaju povećanja kamatne stope kredit refinanciraju kreditom druge banke u roku tri mjeseca bez naknade, izvijestili su danas iz Hrvatske narodne banke. Iz HNB-a su, naime, priopćenjem reagirali na medijske upite o najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, napominjući kako je središnja banka u radu na izmjenama i dopunama tog zakona aktivno surađivala s predlagačem - Ministarstvom financija.

ZAGREB - Hrvatski sabor će u utorak, 18. rujna, započeti jesensko zasjedanje, na kojem bi zastupnici trebali razmotriti gotovo 70 točaka dnevnog reda, izvijestio je vršitelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko nakon današnje sjednice saborskog Predsjedništva. Očekuje da će pažnju javnosti privući zakoni kojima se reguliraju fiskalna davanja, novi zakoni o boravištu i prebivalištu, strategija zdravstva i točke koje se odnose na buduće odnose u trgovačkim društvima. Leko je rekao i da Saboru još nije predložena ratifikacija Graničnog sporazuma s BiH, ali da to uskoro očekuje, a na pitanje kakav je njegov stav o tom sporazumu, rekao je da ga je proučio tek površno. "Taj se sporazum veže na Badinterovu komisiju i granice koje su vrijedile u času raspada bivše države", komentirao je Leko, a na pitanje treba li taj sporazum ratificirati baš sada, s obzirom da se čekalo 12 godina, odgovorio je da "misli stvari treba rješavati". Na najave iz Vlade o monetizaciji autocesta i privatizaciji nekih tvrtki u državnom vlasništvu, Leko je kazao kako očekuje da će Sabor raspravljati o upravljanju državnom imovinom, te da se "nada da će Vlada dostaviti u saborsku proceduru sve što treba, u skladu s dinamikom tog procesa, prije nego se mora odlučivati o konkretnoj privatizaciji".

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko usprotivio se ratifikaciji sporazuma Tuđman-Izetbegović jer smatra kako postoji opasnost da će on dugoročno generirati loše odnose s BiH. "HDZ je protiv ratifikacije dok ekspertne skupine još jednom ne utvrde činjenično stanje. Čekalo se 12 godina i ne vidim razloga da se ne pričeka još godinu dana da budemo na čisto. Mislim da bi stvaranje problema u tom dijelu teritorija, ako ne bude pravično riješen taj problem, definitivno moglo na duže vrijeme generirati loše odnose s Bosnom i Hercegovinom, a to nije interes ni nama ni BiH", rekao je Karamarko novinarima nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora. Karamarko tumači da je za ratifikaciju tog sporazuma potrebna dvotrećinska većina, jer se, tvrdi, radi o promjenama, a ne utvrđivanju granica. Na pitanje zašto HDZ nije promijenio taj sporazum, Karamarko je odgovorio, "teško mi je pričati o tome zašto moja stranka, iako je bila osam godina na vlasti, nije promijenila taj sporazum". "Očito se o tom pitanju nije ni razmišljalo dok nije došlo na dnevni red", rekao je. Dodao je kako se može postaviti pitanje i zašto predsjednik Franjo Tuđman nije dao da se sporazum ratificira, nakon što ga je potpisao.

SPLIT - Ministar regionalnog razvitka Branko Grčić nakon današnjeg sastanka u splitskoj Gradskoj upravi, na kojem se razgovaralo o prevladavanju teškoća u vezi sa Spaladium arenom obećao je kako je država spremna pomoći prevladavanju tih poteškoća, to jest da će za izgradnju poslovnog centra ustupiti zemljište Gradu ako tzv. feasibility studija pokaže isplativost gradnje kompleksa. "Država je spremna pomoći gradu Splitu da se nastavi projekt gradnje ako se dokaže opravdanost tog projekta“, kazao je ministar Grčić. Riječ je o zamisli gradskih vlasti da se izgradi poslovni centar Spaladium arene iz čijih bi se prihoda vraćao zajam bankama koje su financirale gradnju Spaladium arene za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. „Danas sam izravno zatražio da grad Split takve zamisli predstavi u feasybility studiji kako bi Vlada RH na temelju nje mogla donijeti odluku o ustupanju zemljišta gradu (12. 000 četvornih metara) na kojem bi se gradio poslovni centar. Grčić je također je izvijestio kako je danas riješeno da sredstva iz državnog proračuna koja stignu u Split budu usmjerena za vraćanje zajma bankama koje su financirale gradnju Spaladium arene.

VINKOVCI - Novom statističkom podjelom Hrvatske na dvije regije - jadransku i kontinentalnu, narušena je homogenost, a novostvorena kontinentalna regija golemo je područje, čije dodirne točke u rasponu od preko 600 kilometara nemaju ništa zajedničko, istaknuto je na koordinaciji župana i predstavnika regije Panonske Hrvatske, održanoj danas u Vinkovcima. Župani i predstavnici osam županija Panonske Hrvatske, također su upozorili kako će novom podjelom na dvije statističke regije biti nužno pokrenuti proces izmjene Strategije regionalnog razvoja te definiranja novih prioriteta statističkih regija, što će, kako je ocjenjeno, biti zahtjevan posao. U zaključcima koordinacije izražava se nezadovoljstvo što je nova regionalna podjela Hrvatske donesena bez konzultacija sa županijama. Također se upozorava kako Panonska Hrvatska nema dovoljno financijskih sredstava za predfinanciranja, sufinanciranje i izradbu skupe projektne i tehničke dokumentacije za projekte iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda.

OSIJEK - U osječkom Kliničkom bolničkom centru zbrinuta su tri pacijenta sa simptomima encefalitisa, uzrokovanim virusom "zapadnoga Nila", izvijestilo je danas ravnateljstvo osječkoga KBC-a. Ravnatelj toga KBC-a Jozo Kristek kazao je Hini kako su pacijenti dobra općeg stanja, te da nisu životno ugroženi, jer se radi o blažem obliku encefalitisa. Dodao je kako su pacijenti prošloga tjedna zbrinuti na Klinici za zarazne bolesti osječkoga KBC-a, ali je tek danas, nakon laboratorijskih provjera, stigla i službena potvrda da se radi o encefalitisu, uzrokovanim virusom "zapadnog Nila". Napomenuo je kako je riječ o osobama s područja panonskoga dijela Hrvatske, koji nisu napuštali hrvatski teritorij. Ravnatelj Kristek podsjetio je kako se ova bolest ne prenosi s čovjeka na čovjeka, pa tako ni ovi pacijenti nisu infektivni za druge bolesnike i bolničko osoblje.

ZAGREB - Prva knjiga o suvremenom hrvatskom filmu na engleskom jeziku "In Contrast: Croatian Film Today", zbornik eseja, studija, kritika i intervjua s hrvatskim redateljima koji istražuje hrvatski film iz različitih perspektiva, krenula je u svjetsku distribuciju nudeći stranom čitatelju sasvim novi uvid u hrvatsku filmsku scenu. Kako se navodi u priopćenju Hrvatskog filmskog saveza (HFS) knjiga sadrži tekstove skupine priznatih znalaca koji proučavaju hrvatski film iz različitih perspektiva, istražujući ne samo njegovu noviju povijest od utemeljenja hrvatske države, nego i njegov razvoj tijekom jugoslavenskog razdoblja. Knjiga je objavljena u suizdanju Hrvatskog filmskog saveza i američkog nakladnika Berghahn Books, koji je ujedno preuzeo i njezinu svjetsku distribuciju, a uredile su je hrvatsko-američke znanstvenice Gordana P. Crnković (University of Washington) i Aida Vidan (Harvard University). Projekt je realiziran u suradnji s online časopisom Kinokultura, a sufinacirali su ga američki National Endowment for the Humanities i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙