FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović upozorava da se u posljednje vrijeme sve češće suočavamo s govorom mržnje pa upravo tim povodom Predsjednik Republike osuđuje svaki govor i aktivnost prema pojedincima ili grupama kojima ih se napada ili diskriminira na temelju njihove pripadnosti manjinskoj grupi prema bilo kojoj osnovi. Govor mržnje i/ili diskriminacija po nacionalnoj osnovi posebno su došli do izražaja u slučaju pokušaja sprječavanja građana romske nacionalnosti da se nastane u Škabrnji, nastupu gradonačelnika Splita g.Keruma na HTV-u u odnosu na pripadnike srpskog naroda, te pokušaju da se u Gornjem Hrašćanu spriječi dolazak djece romske nacionalne manjine. Pozivi na segregaciju i govor mržnje koji su se čuli u Gornjem Hrašćanu osobito su neprihvatljivi jer su bili upućeni prema djeci predškolske dobi koja su posebno ranjiva. Predsjednik Republike Hrvatske očekuje od svih državnih tijela da u okviru Ustava i zakona osiguraju jednakost svih građana i spriječe govor mržnje i svaku diskriminaciju i segregaciju. Sva djeca u Hrvatskoj moraju imati jednake mogućnosti, i nitko, posebno nijedno dijete, u Hrvatskoj ne smije biti diskriminiran na temelju svoje nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti. To je jedno od temeljnih ustavnih načela koji trebamo štititi svi, ponajprije sve državne institucije.

ZAGREB - Većina saborskih klubova večeras je u prvom čitanju podržala prijedlog zakona o boravištu, kojemu se usprotivio dio oporbenih klubova, a Josip Leko (SDP) u pojedinačnoj je raspravi izrazio sumnju u ustavnost nekih predloženih rješenja. "Može li se zakonom promijeniti i derogirati Ustav? Može li hrvatski državljanin izgubiti trajno boravište u Hrvatskoj? Kad odgovorite na to pitanje, a po ovom zakonu bi odgovorili pozitivno, pitam vas, gdje ćete ga izbaciti", upitao je Leko zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina Tonkovića. Kazao je da će o odgovorima Ministarstva ovisiti kako će glasovati o predloženom zakonu. Leko je time komentirao najznačajniju predloženu novinu, odnosno mogućnost trajnog brisanja iz evidencije trajnog boravišta osobe za koju se utvrdi da ne boravi na mjestu na kojem je prijavljena. Od takvog brisanja zaštićeni su hrvatski državljani na privremenom radu ili školovanju u inozemstvu, te oni koji su obuhvaćeni programima obnove i stambenog zbrinjavanja, ako im nekretnina još nije obnovljena, vraćena ili nisu na drugi način stambeno zbrinute u Hrvatskoj. Davorin Mlakar (HDZ) podsjetio je da je odredba kojom se trajno boravište uvjetuje stalnim nastanjenjem proglašena neustavnom i kod ranijih pokušaja donošenja novog zakona o boravištu. Ocijenio je da bi na Ustavnom sudu mogla pasti i izuzeća od brisanja iz evidencije trajnog boravišta, jer ne poštuje Ustavom zajamčenu jednakost građana. Slično misli i Boro Grubišić (HDSSB), a Milorad Pupovac (SDSS) smatra, međutim, da bi izuzeće od brisanja, uz obnovu i stambeno zbrinjavanje, trebalo proširiti i na one građane koji su u programu povratka. Klubovi vladajuće koalicije od novog zakona očekuju da će suzbiti zlouporabe i malverzacije, naročito kad je riječ o popisima birača, na kojima je više birača nego stanovnika.

ZAGREB - Na vojnom poligonu "Bralovac" kod Knina danas je počeo terenski dio ocjenjivanja spremnosti sastavnica 10. kontingenta Oružanih snaga RH koji se upućuje u mirovnu misiju UNDOF na Golanskoj visoravni, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH). Ocjenjivanje po NATO-ovom sustavu CREVAL vrše ocjenjivači Hrvatske kopnene vojske uz nadzor ocjenjivačkog tima Glavnog stožera OSRH. Terenskom dijelu prethodio je bazni dio, koji je održan u utorak, 18. rujna, dok postupak ocjenjivanja završava 21. rujna raščlambom i dodjeljivanjem ocjena. MORH navodio kako tijekom ocjenjivanja pripadnici 10. kontingenta pokazuju primjenu operativnih taktika i postupaka u rješavanju svih mogućih situacija i incidenata koji se mogu pojaviti u području misije UNDOF. Očekuje se da će 10. kontingent biti upućen u misiju na Golansku visoravan krajem studenog ove godine.

RIJEKA - Ugovor o izradi projektne dokumentacije arhitektonsko-urbanističkog rješenja arheološkog lokaliteta na Trgu pul Vele crikve u središtu Rijeke potpisan je danas u Rijeci. Ugovor su potpisali gradonačelnik Vojko Obersnel i arhitekt Igor Franić, dobitnik prve nagrade na natječaju za izradu idejnog rješenja uređenja tog trga. Natječaj je raspisan 2011. godine a rezultati su objavljeni u veljači 2012. Za provedbu ovog natječaja grad Rijeka je izdvojio nešto više od 383.000 kuna. Obersnel je naveo da će se ovime Riječanima predstaviti manje poznati dio povijesti grada, iz razdoblja rimske vlasti. Kazao je da će Franićevo rješenje omogućiti uvid u bogatu rimsku ostavštinu, posebno u mozaik. Taj dio Rijeke najstarije je njeno naseljeno područje. Tu se nalazilo rimsko naselje Tarsatica. Arheološkim istraživanjem pronađen je vrijedan višebojni mozaik, koji je činio pod ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća, potom netaknuti kasnoantički kameni sarkofag, ostaci antičkog termalnog kompleksa i bedema Tastatice. Trg s istočne strane sada zatvara crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, prva riječka katedrala, ranije zvana Vela crikva po kojoj je trg dobio ime.

ZAGREB - Međunarodna znanstvena konferencija o informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2012. počela je danas u Varaždinu na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, a središnja tema njezina trodnevnog rada bit će "Sigurnost i privatnost u umreženom svijetu" (Security and Privacy in the Networked World). Znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz 12 zemalja Europe i svijeta predstavit će 62 rada u sedam sekcija: Baze podataka i baze znanja, Obrazovanje za informacijsko društvo, Informacijske i komunikacijske tehnologije, Sigurnost informacijskih sustava, Inteligentni informacijski sustavi, Inteligentni transportni sustavi i Programsko inženjerstvo. CECIIS konferencija održava se već 23 godine i jedna je od najznačajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi.

BEČ - Na bečkom međunarodnom sajmu umjetnosti Viennafairu "The New Contemporary" predstavljena su djela 122 galerije i muzeja iz tridesetak država, među kojima je i galerija Marisall iz Zagreba koja predstavlja djela trojice hrvatskih likovnih umjetnika. Viennafair se ove godine održava osmi put, a u njegovu je središtu suvremena umjetnost država srednje, istočne i jugoistočne Europe. Prema riječima umjetničke voditeljice sajma Christine Steinbrecher, iz tih država nastupa pedesetak galerija. Najveći sajam suvremene umjetnosti u Austriji okupit će ukupno 122 galerije koje će predstaviti oko tisuću umjetnika, brojne kolekcionare i više od dvije stotine akreditiranih novinara, istaknula je dodavši kako organizatori očekuju i nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. Sajam je, napomenula je, postao tradicionalno mjesto susreta istoka i zapada Europe na kojemu umjetnici ostvaruju veze i dogovore o budućoj suradnji. Hrvatska galerija Marisall predstavlja 16 radova Milana Trenca, Hrvoja Slovenca i Gorana Škofića.

ZAGREB - Četiri riječi na nedavno otkrivenom komadiću papirusa prvi su dokaz da su prvi kršćani vjerovali u to da je Isus bio oženjen, rekla je profesorica Karen King s američkoga Sveučilišta Harvard na 10. međunarodnom kongresu koptskih studija u Rimu, navodi se na mrežnim stranicama Harvarda. Profesorica religijskih studija Sveučilišta Harvard Karen King svoje je otkriće iznijela jučer na kongresu nakon provedenih dubinskih istraživanja radi utvrđivanja autentičnosti osam nepotpunih redaka teksta pisanog drevnim egipatskim koptskim jezikom. Na pergamentu veličine osam puta četiri centimetra, kako je navela, piše "Isus im je rekao: moja žena". "Kršćanska je tradicija dugo smatrala da Isus nije bio oženjen, premda nema pouzdanih povijesnih dokaza koji bi poduprli tu tvrdnju", rekla je King. King i njezina kolegica AnneMarie Luijendijk sa sveučilišta Princeton vjeruju da je posrijedi dio novootkrivenoga evanđelja, a njihova analiza bit će objavljena u siječnju 2013. u časopisu Harvard Theological Review.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙