FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski tjedan mobilnosti počeo u Zagrebu

Autor: mbuj
ZAGREB, 15. rujna 2012. (Hina) - Potpisivanjem tradicionalne Povelje o pristupanju Europskom tjednu mobilnosti koju je u središtu Zagreba danas potpisala pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna u glavnom gradu Hrvatske simbolično je otvorena ta najmasovnija manifestacija koja se ove godine održava pod motom "Kretanje u pravom smjeru".

Svake godine, počevši od 2002., Europski tjedan mobilnosti u Zagrebu se održava u organizaciji Europske unije kako bi građani postali svjesni koliko povećani promet u gradovima zagađuje okoliš i utječe na kvalitetu njihova života. S tim ciljem građane se potiče na pješačenje, vožnju biciklom i javnim gradskim prijevozom.

Grad Zagreb se, u okviru te manifestacije, već petu godinu za redom prijavljuje za nagradu Mobility Award, koja se dodjeljuje gradovima s najbolje organiziranom sedmodnevnom kampanjom. Zadnje četiri godine Zagreb je bio među prvih deset od više od 2000 kandidiranih gradova, a ove godine očekujemo prvo mjesto, istaknula je pročelnica Fortuna na konferenciji za novinare najavljujući brojna događanja ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti.

Najvažnijim je istaknula da nas je "Europa prepoznala kao pristupačne mobilnosti" ali da svake godine moramo biti sve bolji i bolji. Istaknula je da iz godine u godinu ima sve više biciklističkih staza, a cilj je da ih Zagreb ima gdje god je to moguće. Najavila je da će 22. rujna, na Dan bez automobila kao i svake godine biti zabranjen promet motornim vozilima u užem središtu Zagreba, a tog dana održat će se i tradicionalna "Zagrebačka žbica", vožnja biciklima kroz središte grada.

U ovogodišnjem Europskom tjednu mobilnosti sudjeluju brojne nevladine udruge i tvrtke te Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje danas i sutra na Bundeku u sklopu manifestacije "PARKiranje" edukativnim radionicama za djecu, podjelom promotivnih materijala i informiranjem građana o važnosti zaštite ozonskog sloja ujedno obilježava i Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja, 16. rujna.

Darinka Jug iz udruge Moj bicikl predstavila je novu biciklističku kartu grada Zagreba koja je izrađena u suradnji s Delegacijom Europske unije u Hrvatskoj radi poticanja građana na vožnju biciklom. Istaknula je da svaka nova prometnica koja se rekonstruira ili gradi u Zagrebu mora dobiti i biciklističku stazu odnosno traku te najavila da sutra u Tomašićevoj ulici 10 otvaraju prvi biciklistički informativno-edukativni centar u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe.

Od 16. do 22. rujna diljem Europe te u mnogim gradovima na drugim kontinentima održat će se 11. najmasovnija manifestacija o održivu kretanju, Europski tjedan mobilnosti (kretanja). Početak manifestacije, 16. rujna, poklapa se s Međunarodnim danom zaštite ozonskog sloja, a završava 22. rujna - Danom bez automobila.

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙