FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Roditelji 42 učenika nezadovoljni zbog onemogućavanja upisa u srednju školu u Kaštel Štafiliću

Autor: pgas
SPLIT/KAŠTEL ŠTAFILIĆ, 4. rujna 2012. (Hina) - Roditelji nezadovoljni nedavnom odlukom Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta kojom je onemogućen upis 42 učenika prvih razreda u srednju školu "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću danas su se sastali sa ravnateljem škole Petrom Vrbanićem kako bi razmotrili prevladavanje poteškoća i spriječili mogućnost da učenici ostanu neupisani.

"Ovaj je sastanak organiziran na poticaj roditelja koji su se složili da sutra odu u sjedište splitsko-dalmatinske županije i izvjeste nadležna županijska tijela o novonastalim poteškoćama zbog odluke Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta da se ne dozvoli upis 42 učenika jer nisu ispunili 'bodovnu kvotu' od 36 bodova. Takvu odluku Ministarstva ja sam kao ravnatelj dužan poštivati, ali je smatram ishitrenom", izjavio je Vrbanić za Hinu.

Pojasnio je da se radi o 42 učenika koji su željeli upisati četvorogodišnje školovanje za zanimanja poljoprivredne struke, kakva su potrebna u Dalmaciji. Ako ih se u tomu spriječi srednja škola "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću će nakon 60 godina postojanja izgubiti učenike za poljoprivredna zanimanja, rekao je.

Podsjetio je kako je i ranijih godina upisivao učenike u poljoprivredna zanimanja iako nisu imali "bodovnu kvotu" te da se za takvo što imalo razumijevanja jer postoji potreba za školovanjem takvih zanimanja.

"Ja sam od Školskog vijeća i od nadležnih županijskih tijela dobio suglasnost za upis ta 42 učenika, bez obzira što oni ne ispunjavaju 'bodovnu kvotu' jer se njihovim upisom ne ugrožava učenike koji imaju bodovnu kvotu, budući da u našoj školi postoji dovoljno mjesta za upis i tih učenika (bez dovoljne bodovne kvote). Njihovi roditelji kupili su knjige, a neki od njih su već bili regulirali i smještaj u đačkom domu. No, prošli petak, 31. kolovoza, u zadnji trenutak pred početak nove školske godine, stigao je dopis Ministarstva kojim se ne odobrava upis ta 42 učenika zbog neispunjavanja bodovne kvote", kazao je Vrbanić.

Dodao je kako su roditelji uporni i žele da se njihovoj djeci omogući upis.

Predsjednik Školskog odbora srednje škole "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću, Ilko Trafić je nakon današnjeg sastanka izjavio kako treba učiniti sve da djeca ne završe na ulici. "Ovo je tragedija da se na takav način učenici ostavljaju na cjedilu. Netko treba odgovarati za ovo", poručio je Trafić.

(Hina) xpgas yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙